Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mai nap során sem lettünk okosabbak az USA következő elnökének személyét illetően

Ez a cikk több mint 3 éves.

Noha az előzetes várakozások szerint elképzelhető lett volna, hogy akár Georgiában, Nevada vagy Arizona államokban eredményt hirdetnek, vagy legalábbis valamelyik jelöltre leadott szavazatok olyan többségbe kerülnek, ami valószerűtlenné teszi a másik győzelmét, ez nem így lett.

Így most elektorok számát tekintve ugyanott tartunk, mint reggel: Joe Biden 253, míg Donald Trump 214 elektori szavazatot tudhat magáénak, és noha a feldolgozottság hajszálnyival nőtt a reggeli állapothoz képest, még mindig van esélye a győzelemre mindkét jelöltnek.

Sőt, ha már itt tartunk, matematikailag döntetlenre is van még lehetőség: ez akkor következne be, ha Biden nyerné Georgiát, Trump pedig az összes többi államot, ekkor ugyanis 269-269 elektorral rendelkeznének, aminek eredménye valószínűleg hosszas jogi procedúrák és újraszámlálások után az lenne, hogy a Trump támogatóival feltöltött legfelsőbb bíróság kimondaná, hogy az elnök marad a helyén.

Ez mindazonáltal igen valószínűtlen eshetőség, a jelenlegi tendenciák alapján ugyanis Biden vinni fogja Arizona és Nevada államokat, amelyekkel már meglenne neki a megválasztásához szükséges 270 elektor – azt azonban hogy ez végül így lesz-e, csak holnap fogjuk megtudni. Arizonában nincs hivatalos eredmény, de 86 százalékos feldolgozottság mellett 2,4 százalékponttal vezet Biden, míg Nevadában 89 százalékos feldolgozottság mellett némiképp szorosabban, 0,9 százalékponttal.

Ugyanez a helyzet Georgiával is, ahonnan noha ígértek eredményt a mai napra, mindössze azt figyelhettük az élő szavazatszámláló portálokon, hogy időről időre változik a Trumpra és Bidenre leadott, összeszámolt szavazatok közötti különbség, 98 százalékos feldolgozottság mellett 49,5-49,2 százalékos arányban vezet az elnök. Az államban a mai nap hírei szerint rájöttek az illetékesek, hogy a később beérkező levélszavazatok is nagy súllyal eshetnek latba ilyen szoros eredmény mellett, így akár még a hétvégén is tarthat a szavazatok összeszámlálása.

Észak-Karolinában 95 százalékos feldolgozottság mellett 50-48,6, míg Pennsylvaniában 92 százalékos feldolgozottság mellett 50,2-48,5 százalékos arányban vezet az elnök – előbbiben november 12-én, utóbbiban holnap hirdetnek eredményt, elvileg.

A szavazatok összeszámlálása a hajrában észrevehetően lelassult, és akár olyan államokban sincsenek még végleges eredmények, melyekben az előzetes várakozások szerint már tegnap eredményt hirdettek volna. Remélhetőleg holnap már többet fogunk tudni az eredményekről, amennyiben így lesz, mindenképp beszámolunk.

Alaszkában a feldolgozottság 56 százalékos, az ország három elektorát Trump zsebelheti be.