Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mik a lehetőségeik a jelölteknek a győzelemre?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jelenleg a legtöbben Bident látják befutónak, azonban Trump is okozhat még meglepetést.

Többféle módon is nyerheti Biden az elnökválasztást: az egyik lehetőség, hogy megszerzi Pennsylvaniát, ez esetben további húsz elektor támogatná, ami máris elég lenne, hogy magáénak mondhassa az elnöki széket – ez azonban csak pénteken fog kiderülni, ugyanis az államban akkor teszik közzé a levélszavazás eredményét. Pennsylvaniában jelenleg Trump elnök vezet, 50,7-48,1 százalék arányban, 89 százalékos feldolgozottság mellett.

Másik lehetőség, hogy Biden viszi Arizonát és Nevadát. Ez esetben 11 + 6 elektori szavazatot kapna a meglévők mellé, amivel éppen meglenne neki a szükséges 270 – és jelenleg ugyan mindkét államban a demokrata jelölt vezet, Arizonában 50,5-48,1 Nevadában 49,3-48,7 százalékos arányban. A feldolgozottság mindkét államban 86 százalék, és a jelen állás szerint mindkét államból kapni fogunk ma újabb eredményeket.

Georgia államot is érdemes lesz figyelni, itt ugyanis 95 százalékos feldolgozottság mellett Trump vezet, de mindössze fél százalékponttal, 49,1-49,6 arányban. Így bárkit támogasson is az állam 16 elektora, annak elegendő lesz egyetlen másik államot nyernie, és megszerzi a legalább 270 elektoros többséget. Az eredmények a mai nap folyamán várhatók.

Észak-Karolinát a legtöbb számítás szerint Trump elnök fogja vinni: itt csak november 12-én fognak eredményt hirdetni, azonban 95 százalékos feldolgozottság mellett 50,1-48,7 százalékos arányban oszlanak meg a szavazatok, az elnök javára, aki innen 15 elektori szavazatra számíthat.

Neki akkor van esélye a győzelemre, ha ezek mellé tudja hozni Pennsylvaniát, Gerogiát, valamint Nevadát vagy Arizonát, előbbi esetben 271, utóbbiban 276 elektorral nyerné az elnökválasztást. Egyelőre bármelyik szcenárió lehetséges, a New York Times szerint noha Arizonában továbbra is vezet Biden, a legutóbbi fejlemények alapján Trump még fordíthat – a három keleti államban pedig csak meg kell őriznie jelenlegi előnyét.