Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mai nap nem az ünnepről szól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Május 1. a munka ünnepe – lenne, ha lenne mit ünnepelni. Ma azonban erre nincs okunk.

A világon átsöprő járvány gazdaságilag is megrengeti a világot, és bár egyelőre megtippelni sem tudjuk, hogy milyen mélységű lesz a válság, azt már most látjuk, hogy a magyar munkavállalók számára a kormány nem sok segítséget ad.

A gazdaságvédelmi akcióterv ugyanis alapvetően az exportra termelő nagy cégek érdekeit szolgálja, kiegészítve a NER oligarcháinak gazdasági kisegítésével, miközben a bérből élők és a munkanélküliek tömegeit, ahelyett hogy védené, csak még kiszolgáltatottabbá teszi mind a válság hatásainak, mind a munkáltatóknak.  És mindeközben a kormány gyakorlatilag felfüggesztette a munkajogot.

Témába vágó cikkeink ezen a linken érhetők el.

És mindehhez jött még április 10-én az a kormányrendelet, amely 16-án már életbe is lépett, és amelyet nyugodtan nevezhetünk a rabszolgatörvény vészhelyzeti kiterjesztésének, ugyanis ennek értelmében  a cégek egyoldalúan rendelhetnek el 24 hónapos munkaidőkeretet. A rendeletben rengeteg a homályos pont, ráadásul amellett, hogy a munkavállalókat még kiszolgáltatottabbá teszi, valójában azokon a cégeken sem segít érdemben, akik bajban vannak.

A munkaidőkeret-rendeletről nemrég a Mércén beszélgettünk Trenyisán Máté munkajogásszal, László Zoltánnal, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökével és Székely Tamással, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnökével.

Vagyis 2020. május 1-je nem az önfeledt ünneplés ideje. Tavaly ilyenkor a szakszervezeti mozgalom még a rabszolgatörvényellenes-tüntetések hatásának köszönhetően látványos utcai demonstrációval tudott erőt mutatni.

Ma erre nincs lehetőség, hiszen karanténban vagyunk. Erőt mutatni viszont így is lehet, és fontos is, hogy megtegyük.