Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul a szájzártörvény miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szabó Tímea sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, miután a Parlament megszavazta kedden a szájzártörvényt. A Párbeszéd képviselője egyébként már a szavazást megelőző vita napján megígérte, hogy kérni fogják az újonnan elfogadott passzusok megsemmisítését, amennyiben átmegy a módosítás az Országgyűlésen.

Szabó szerint ez a törvény arról szól, hogy megfélemlítsék az ellenzéket, és megakadályozzák, hogy kemény kritikát fogalmazzanak meg a kormánnyal szemben.

„A kormány, Kövér László és barátai nem tudják elviselni az október 13-án elszenvedett vereséget Budapesten és a nagyvárosokban, ahol tudnak, ott állnak bosszút. Pontosan tudják azt, hogy a kormánynak az a dolga, hogy eltűrje az ellenzéki képviselők által megfogalmazott kritikákat, mégis úgy gondolják, hogy ha még egyet szorítanak rajtunk, akkor biztos nem jutnak el az ellenzék által megfogalmazott üzenetek a választóinkhoz” – nyilatkozta a Párbeszéd politikusa.

A párt szerint a most elfogadott módosítások sértik Magyarország Alaptörvényét. Nem felelnek meg a szükségesség-arányosság elvének, mivel ezek a szankciók együtt is kiszabhatóak lesznek, így alkalmasak lehetnek arra, hogy teljesen ellehetetlenítsék az ellenzék munkáját.

„Az, hogy Kövér László önkényesen, mindenféle mérlegelés nélkül eldöntheti, mi illik vagy nem illik az Országgyűlésben, nem felel meg az alkotmányos alapelveknek, sem az, hogy semmilyen mérlegelés nem fűződik ezekhez a büntetésekhez.”

Szabó hozzátette, a törvénymódosítás sérti a jogorvoslathoz való jogot,  valamint alkotmányos alapelvekbe ütközik a szavazati jog korlátozása is. Habár a frissen elfogadott jogszabály úgy szól, egy képviselő átruházhatja a szavazati jogát egy másik képviselőre, miután egész frakciókat is kitilthatnak a Parlamentből, ez nem életszerű megoldás.

„Ez a passzus nagyon komolyan sérti a képviselői jogegyenlőséget” – mondta az országgyűlési képviselő.

Szabó hozzátette: „az már csak hab a tortán, hogy a jövőben Kövér László határozhatja meg, melyik képviselő melyik szakbizottságban folytathatja a munkáját, erre az elmúlt 30 évben nem volt példa”.

Szerinte ez Kövér László részéről egyértelműen egy bosszú azért is, mert az ellenzéki képviselők nem szavazták meg Trócsányi Lászlót az Európai Parlamentben.

A teljes sajtótájékoztatót a Mérce Facebook-oldalán lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor