Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?” – nyílt levelet adtak át Rétvári Bencének

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület, 19 civil szervezettel közösen nyílt levelet adott át ma Rétvári Bencének, az EMMI államtitkárának. A levélben azt kérik a kormánytól, hogy a szociális ellátások fejlesztésével tegye lehetővé, hogy legyen szabadnapjuk azoknak is, akik otthonápolásra szoruló családtagjaikat gondozzák.

Ahogy a TASZ tegnapi állásfoglalása fogalmaz,

„rugalmas, a hét minden napján 24 órában, az egész országban elérhető szociális alapellátási rendszert követelnek, jól megfizetett és felkészült személyi segítőkkel. Jelenleg a törvény szerint járó alapellátás – házi segítségnyújtás és támogató szolgálat – el sem jut az érintettekhez, előbbi a célcsoport 5-6 százalékát, utóbbi 12 százalékát éri el, kizárólag hétköznap, munkaidőben.”

A nyílt levél átadása után Boros Ilona, a TASZ jogi munkatársa a Mércének elmondta, két hónapja már eljuttattak már a több mint 13 ezer ember által aláírt petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI), ám erre azóta sem érkezett válasz.

Hozzátette: év végén a kormány általában sok milliárd forintnyi költségvetési maradványpénzt szokott kiszórni, azt kérték a képviselőktől, hogy idén karácsonykor gondoljanak az otthonápolást igénylő emberekre és gondozóikra.

Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület elnöke arról beszélt, hogy most nem az ápolási díj emelését kérik (mely felemás emelésére a kormány nagyon büszke – a szerk.), hanem azt, hogy a támogató szolgálatok, a házi segítségnyújtás helyzetét és a benne dolgozók béreit rendezze a kormány. Csordás szerint a költségvetési pénzek tavaly is és tavaly előtt is nem olyan nagyon fontos dolgokra mentek le.

„Nem azt értettük, hogy elmehessenek nyaralni az otthonápoló családok, csupán azt jelenti, hogy az, aki 24 órában ápolja hozzátartozóját, legalább egy kis lélegzetvételnyi időt kapjon” – tette hozzá.

A civilek azt kérték Rétváritól, hogy a minisztérium válaszoljon a petíciójukat. Rétvári januárra ígért választ.

A TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! kezdeményezésére egyébként ma ellenzéki képviselők „Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?” feliratú pólót viseltek az Országgyűlésben, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kérdés fontosságára.