Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: „Orbán ezzel a javaslattal belépett saját bukásának az előszobájába”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (15.25): Sajtótájékoztatót tartott az ellenzék a Parlamentben, ugyanis ma tárgyalják azt a törvényjavaslatot, ami a képviselők jogait korlátozná és akadályozná őket munkájukban.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a módosítás nem szól másról, mint a Fidesz bosszújáról, ugyanis így akarnak revansot venni, amiért pontosan egy éve – kilépve komfortzónájukból – az ellenzék olyan akciót indított, amellyel meg akarták akadályozni a rabszolgatrövény megszavazását. Elmondta, ha törvénybe is foglalják a javaslatot, 2022-ben vissza fogják vonni, amennyiben az ellenzék többségbe kerül az országgyűlésben. Arató Gergely (DK) hozzátette, ez a választókkal szemben is büntetés az önkormányzati választások eredményei után.

„Az országgyűlés méltóságát az ellenzék képviseli, nem az a miniszterelnök, aki azt válaszolja egy kérdésre, hogy „Boldog karácsonyt!”. Az a Fidesz veszi el az országgyűlés méltóságát, amelyik 37 törvényjavaslatot akar áterőlteteni egy héten belül” – mondta Arató.

A törvény értelmében a képviselőknek innentől kezdve be kellene jelenteniük azt is, ha közintézményekben szeretnének ellenőrzést tenni. Csárdi Antal úgy nyilatkozott, szerinte ez olyan, mintha a NAV-nak előre be kellene jelentkeznie a vállalkozóhoz, hogy ellenőrzni szeretné a működését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint szándékosan időzítették úgy, hogy éjszakára essen a törvényjavaslat vitája, ami alkotmányos aggályokat vet fel, így amennyiben megszavazzák, az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fognak fordulni.

A sajtótájékoztató visszanézhető a Mérce Facebook oldalán:

Korábban írtuk:

Ma vitázik az országgyűlés az újabban „szájzártörvényként” hivatkozott törvénymódosításról, amely korlátozná a képviselők munkáját: akár 1 évre kitilthatná és kizárhatná a házelnök vagy a jegyző azokat, akik „zavarják a parlament hatékony működését, méltóságának és tekintélyének megőrzését”.

A javaslatot Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP) nyújtotta be egy hete.

A nem kormánypárti országgyűlési képviselők, akiknek kordában tartására nyújtották be a kormánypártiak a javaslatot, már a múlt héten kommentálták, mondván súlyosan korlátozza őket választott képviselőként, és jelentősen nehezíti munkájukat, melyet elvileg a nép érdekében végeznek. Ezt a parlamenti vitán is megerősítették.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője elmondta, olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amellyel előfordulhat, hogy a válaszók képviselet nélkül maradnak, ha kitiltják az általuk megszavazott képviselőket.

Szerinte a kormánypártnak nem a tekintély sértésével kellene érvelnie, amikor a rabszolgatörvény, a cafeteria elvétele és az ország szétlopása inkább hozzájárul az országgyűlés tekintélyének csorbításához. Beszéde végén pedig beült Orbán Viktor székébe, hogy onnan hallgassa tovább a vitát. Ezért figyelmeztetést kapott a levezető elnöktől, és fegyelmi eljárást fognak kezdeményezni ellene, de az ülés folytatódott ezek után.

Budapest, 2019. november 20.
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyûlés mûködését és a képviselõk jogállását
érintõ egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.
MTI/Illyés Tibor

Több ellenzéki képviselő is kiemelte beszédében, hogy a törvényjavaslat a kormány félelméről árulkodik, ugyanis észrevették, hogy október 13-a után igenis tartani kell az ellenzéktől, hiszen képesek  a győzelmre. Azt is kiemelték, hogy ez a módosítás a véleményszabadságot sérti, továbbá kéretlen feladatokat hárít a jegyzőre.

Jakab Péter és Arató Gergely (DK) is focis metaforával fejezte ki – „hogy Orbán is megértse” –, hogy ez olyan, mintha meccs közben változtatnák meg a játékszabályokat. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke megjegyzte azt is, hogy éppen egy évvel ezelőtt, 2018. november 20-án terjesztették be a rabszolgatörvényt, az évforduló pedig szimbolikus jelentőségű ezen az ülésen is, hiszen ekkor egyesült és erősödött meg közösen az ellenzék.

Frissítés (14.11): Szabó Tímea is felszólalt, aki szerint ez egy bosszúhadjárat a választókkal szemben, amiért Budapesten és vidéken is kimondták azt, hogy elég volt a Fidesz-KDNP félelemkeltéséből, a lopásokból és a hazugságokból. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint „mindennek a teteje”, hogy Papp Dánielnek kelljen írniuk azért, hogy az „évente 90 milliárd forintnyi adófizetői pénzből hazudozó köztévébe be tudjanak menni és ellenőrizni őket”.

Szabó megkérdezte azt is, mi köze annak a törvényjavaslatnak a képviselői jogokhoz, hogy Kövér László dönthesse el, melyik képviselő melyik bizottságba ülhet, ugyanis a salátatörvényben ez is szerepelt. Úgy véli, a kormánypárt így akarja megbosszulni, hogy az ellenzék nem szavazta meg a „tróger” Trócsányit az Európai Parlamentben, majd megkérdezte azt is,  hogy ezért most elveszik-e az egyhavi fizetését.

A Párbeszéd politikusa beszéde végén reagált arra, hogy a törvényjavaslatban külföldi országgyűlések hasonló gyakorlataira hivatkoznak. Mint azt elmondta, a brit parlamentben 100 év alatt összesen 5-ször alkalmazták a kitiltást, legtöbbször mindössze néhány napra. Egyszer történt csak 6 hónapos kitiltás, amikor egy képviselő kokainozott és prostituáltakkal volt.

„Ne hivatkozzanak erre, mert nem fognak jól járni” – mondta, utalva a Borkai-botrányra.

A felszólalások továbbra is folyamatosan mennek, cikkünket frissítjük! Az élő közvetítést a Mérce oldalán lehet követni:

Címlapkép: Mérce