Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kósa Lajos megfejtette Karácsony Gergely győzelmét: külföldiek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke értékelte a tegnapi eseményeket az M1 reggeli műsorában. A Tarlós Istvánt váltó Karácsony Gergely győzelmének megfejtése szerinte a következő:

„A fővárosban az történt (mert a főpolgármester választás a kerületekre nem magyarázat), hogy van 90 ezer olyan külföldi, európai polgár, aki Budapesten lakik, és létesített budapesti lakcímet, és regisztrált, elment szavazni. Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálásra, hiszen részint nem magyarok, részint nem is értik. Karácsony Gergely és csapata külön kampányt csinált rájuk, tehát az a 90 ezer szavazat éppen a főpolgármester személyét eldöntötte, mert 50 ezer volt a különbség. És mi ezeket a – hogy is mondjam – választókat a közvélemény-kutatók sem mérték, mert ugye a magyar biztosok nem tudják megkérdezni őket ha angol kérdőív vagy éppen az anyanyelvükön lévő kérdőív nincsen, tehát kiestek a fókuszból, itt most a különbség olyan kicsi volt, hogy ez most eldöntötte a főpolgármester személyét.”

Érdemes egyébként kiemelni néhány elemet Kósa Lajos magyarázatából.

Azt ugyan sosem tudjuk meg, hogy a 90 ezer lakcímkártyával rendelkező külföldiből ténylegesen hányan szavaztak Karácsony Gergelyre, de emlékezzünk meg az V. kerületben szavazó Nikola Gruevszkiről, aki szökött macedón ex-miniszterelnökként voksolhatott a Belvárosban. Ott, ahol egyébként az ellenzéki együttműködés jelöltje Tüttő Kata volt, a választók azonban újra Szentgyörgyvölgyi Péter jelenlegi fideszes polgármestert szavazták meg.

Az tény, hogy az ellenzék kampányolt a Budapesten lakó külföldiek körében is – olyannyira, hogy a PestiSrácok már a választás előtt riogatott azzal, hogy ők 90 ezren lehetnek „a mérleg nyelve” az önkormányzati választáson.

Ne felejtsük el, hogy egyébként épp a Fidesznek köszönhetjük a letelepedési kötvény-bizniszt, minek köszönhetően lettek hirtelen sokan a külföldiek (néha elég kétes körülmények között), akik sokat fizettek a magyar államnak, hogy ide jöhessenek, miközben a határon százmilliárdokért húztak fel kerítést a menekültek kiszorítására.

Figyelemre méltó Kósa érvelésében, hogy sikerül két legyet ütnie egy csapásra: a külföldiek felemlegetésével nem csak Karácsony Gergely győzelmét magyarázza meg, de egyben mentegeti a közvélemény-kutatókat is (voltak csúfos mellélövések: a Nézőpont Intézet és a Századvég meglehetősen felülmérte Tarlóst előzetesen).

Végezetül pedig emeljük ki: a különbség, ami Kósa szerint „olyan kicsi volt, hogy eldöntötte a főpolgármester személyét”, 46.985‬ szavazat volt Karácsony Gergely és Tarlós István között. Hogy a maradék 40 ezer külföldi hogy szavazott, arról Kósa Lajos nem nyilatkozott.

A számoknál maradva: Kósa természetesen hangsúlyozta, hogy a kormánypártoknak „kényelmes többsége” van az országban, hiszen 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, míg az ellenzékre 1,36 millió, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is.

Mindezekre tekintettel pedig hangsúlyozta:

világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van.

Kósa Lajos eszmefuttatását itt lehet megnézni teljes egészében, a külföldi szavazókról szóló rész 2.30 körül kezdődik.

Címlapkép: MTI/Varga György