Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatóságok akadályozzák, hogy kiderüljön, kié a Karácsony kampánybemutatóját megzavaró trollhajó

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rendőrség akadályozta meg, hogy a 168 óra betekinthessen abba az adatbázisba, amelyből világossá válhatna, ki a tulajdonosa annak a kishajónak, amely szeptember 22-én cirkuszi zenével zavarta meg Karácsony Gergely programbemutatóját, írja a lap. Ennek azért is van jelentősége, mert a kishajót vezető, fekete maszkot viselő kormánypárti trollok bűncselekményt követtek el, amikor letakart lajstromszámmal közlekedtek.

Az esetről akkor kollégánk is készített felvételt:

A lap a pongyola módon letakart lajstromszám nyomán kért iratbetekintési lehetőséget a Budapest Főváros Kormányhivatalának Közlekedési Főosztályának Hajóüzem Biztonsági és Regiszteri Osztályától, ahol a lajstromszám alapján elvben mindenki számára elérhető a tulajdonos neve és címe. Az egyik – a 168 óra szerint szóba jöhető – hajó kapcsán azonban a hatóság megtagadta az adatszolgáltatást, arra hivatkozva, hogy „a kishajóra vonatkozóan – annak iratanyagát is érintő – rendőrhatósági nyomozati intézkedés van folyamatban”. A hatóság szerint az adatlapot lefoglalta a rendőrség, ezért nem tudnak  betekintést biztosítani.

A lap számára a BRFK is megerősítette, hogy a kishajó ügyében nyomoznak, az nem derült ki, hogy a lajstromszám letakarása miatt folyik-e nyomozás: ez az autók rendszámának letakarásához hasonló bűncselekmény, ami akár három év börtönnel  is büntethető.

A 168 óra megkérdezte Magyar György ügyvédet, aki szerint a hatóságnak a nyomozás tényétől függetlenül betekintést kellene biztosítania az adatbázisba.

Az Index korábban azt derítette ki, hogy melyik óbudai csónakházban tárolják a kérdéses hajót, amit aznap a tulajdonos használt. Hogy ki ő, azt azonban nem sikerült eddig kideríteni.

Címlapkép: Mérce fotó