Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte minden hétre jut egy neonáci buli az őszi klubszezonra Magyarországon

Másfél héttel ezelőtt, október 11-12-én kétnapos szélsőjobboldali zenei találkozó zajlott Csömörön, a Petőfi Sándor művelődési házban, ahol olasz, lengyel és magyar náci zenekarok léptek fel – adta hírül az AntifaInfó Facebook-oldala. Az eseménnyel kapcsolatban megkerestük a művelődési ház igazgatóját – de bemutatjuk azt is, hogy hogyan vált Magyarország nem csak a hazai, de a régiós szélsőjobboldal találkozási pontjává az ősszel.

Szülinapra foglaltak, nácikkal érkeztek

„Október 11-12-én kétnapos náci zenei találkozó zajlott Csömörön, a Petőfi Sándor művelődési házban. Olasz, lengyel és magyar náci zenekarok léptek fel. A találkozót hónapok óta nem hirdették, de a 100 eurós jegyek elővételben elfogytak. A szervező náci csoport megpróbálta titokban tartani a helyszínt, de a közzétett fotók alapján beazonosítható a helyszín”

– írta meg az AntifaInfo nevű Facebook oldal. A poszt alapján megkerestük Szeltner Lászlót a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatóját, aki lapunknak elmondta, egy magyar magánszemély születésnapra bérelte ki az épületet jelezve, hogy több külföldi vendég fog érkezni. Kiemelte, hogy az esemény jellegéről nem tudtak semmit, azzal csak a helyszínen szembesültek.

„Én voltam mind a két nap itt ügyeletben, amikor kiderült, hogy ez milyen fajta rendezvény. Én nem találkoztam tiltott jelképekkel, arra nagyon hasonlító jelképekkel igen, de tiltottokkal ne. A horogkeresztek el voltak torzítva, más irányba fordultak, nem pont 90 fokban, nem pont úgy voltak, de felismerhetőek voltak józan paraszti ésszel”

– fogalmazott Szeltner. Elmondta azt is, hogy a rendezvényen nagyjából 150-en vettek részt. Az intézmény igazgatója maga is akkor szembesült azzal, hogy milyen esemény készülődik, amikor a helyszín bérlője elkezdett bepakolni a koncertterembe – ekkor értesítette a fenntartót és a rendőrséget is, akik fokozott jelenlétet biztosítottak a rendezvény során. Atrocitás a beszámolók szerint nem történt, a kétnapos programra érkező szélsőjobboldaliak taxikkal és kisbuszokkal közlekedtek.

A művelődési ház vezetője kiemelte, hogy a jövőben nem szeretnének hasonló rendezvényeknek otthont adni.

Lapunknak elmondta azt is, hogy ezentúl előzetesen elkérik a fellépő zenekarok nevét, és az alapján döntenek a bérbeadásról. A helyszínen ő is azt tapasztalta, hogy a fellépők nagyrésze idegen nyelven, németül, latin és szláv nyelveken énekeltek, de a konkrét zenekarokkal kapcsolatban nem tudott felvilágosítást adni.

Azonban a Mérce utánajárásából kiderült, hogy az olaszországi szélsőjobboldali Green Arrows és a NoPrisöner zenekarok valamint a Blutwolves, Konkwista88, LegionS, Gesta Bellica biztosan jelen voltak a Csömörön megrendezett nemzetközi szélsőjobboldali találkozón. 

A Csömörön tartott nemzetközi neo-náci találkozó szórólapja. Forrás: NoPrisoner/Facebook

Neonáci zenészekre emlékezések sora

Hasonló eseményen emlékeztek meg az 1993-ban elhunyt Ian Stuart Donaldsonra, a neonáci Blood and Honour (Vér és Becsület) Hungária szervezésében, titkos helyszínen, szeptember közepén. A németországban már 2000-ben betiltott neonáci fajvédő szervezet, a Blood and Honour magyarországi ága napi 11 ezer forintos áron árulta az ismeretlen helyszínen megrendezett eseményre a jegyeket, amikért cserébe

a kontinens minden részéről érkező szélsőséges zenekarokat hallgathattak meg zavartalanul a fajvédők.

Donaldson, akiről a minifesztiválon megemlékeztek, a szervezet egyik alapítója, a Skrewdriver nevű angol fehér-hatalom punk zenekar frontembere volt. Az együttes első albumának címe is sokat elárul annak eszmeiségéről: White Power (fehér hatalom).

Amint arról beszámoltunk a nevét a Hitlerjugendtől kölcsönző, számos országban jelenlévő Blood and Honour (Vér és Becsület), aminek hazai legális hátteret biztosító egyesületét ugyan feloszlatták és betiltották, ennek ellenére a mozgalom továbbra is él és virul.

Az AntifaInfo értesülései szerint szintén titkos helyszínen tartottak meg egy neonáci rendezvényt október 19-én, Budapesten.

Novemberben pedig a Budapesten, azon belül Csepelen található Barba Negrába szerveznek emlékkoncertet a 2014-ben elhunyt Cseresznye Györgynek, a Titkolt Ellenállás zenekar korábbi frontemberének. A magyar „nemzeti-rock” zenekar a hazai szélsőjobboldal egyik ikonikus bandája, ami szövegeiben nyíltan hirdeti a neonáci eszméket. Néhány sor az „Ellenállás” című dalukból:

„A bűn lett az erény a rossz lett a jó

Én tudom, mire kötelez a 14 szó”

A 14 szó David Lane 2007-ben meghalt amerikai nacionalista fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata úgy hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. Lássunk még egy példát:

„Az árják rendje még mindig bennem lakik

Törvényem száma a 88-adik.”

A fenti sorokban az árják nyilvánvaló utalás Hitler vezette náci párt fajelméletére, ami az árja faj felsőbrendűségét hirdette és annak nevében végzett több millió emberrel. A 88-as szám talán az egyik leggyakoribb neonáci szimbólum, a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

Megkerestük kérdéseinkkel az Országos Rendőrfőkapitányság Sajtóosztályát, hogy megtujuk, a hasonló eszmék és szövegek eseményen való megjelenésével kapcsolatban mit tehet a rendőrség, milyen kérdéseket vet fel ezek lebonyolítása. Válaszaikkal cikkünket frissítjük.

Annak, hogy hogyan vált a nemzetközi és régiós szélsőjobboldal találkozási pontjává a magyar főváros ékes bizonyítéka, hogy évek óta szinte zavartalan tarthatják meg a „Becsület-napja” elnevezésű rendezvényt Budapesten, amire több országból érkeznek résztvevők.

Arról pedig, hogy miről szól a „Becsület napja” itt írtunk. Röviden: a kitörés napján magyar és nemzetközi szélsőjobboldali csoportok gyűlnek össze Budapesten, egyrészt hogy megemlékezzenek az 1945. február 11-i budavári kitörésről, másrészt hogy megtartsák éves zászlós-egyenruhás seregszemléjüket. A nyíltan náci megemlékezések és megmozdulások mellett évente megtartják a „Kitörés emléktúrát” is, ami bár hivatalosan teljesítménytúra, valójában elsősorban egyenruhás-horogkeresztes zászlós bóklászás a budai hegyekben.

A kitörés keretében a budai várban körülzárt uszkve 40 ezer német és magyar katona nagyjából fele próbált meg az SS vezetésével áttörni a szovjet ostromgyűrűn, miután Hitler úgy döntött erődöt csinál Budapestből, ezzel hónapokkal meghosszabbítva a város és lakosai szenvedését.

De nem a Becsület napja az egyetlen nemzetközi szélsőjobboldali, neonáci találkozó, amit Magyarországon tartanak. Amint arról beszámoltunk, tavaly május 6-án Csókakőn rendezték meg európai szélsőjobboldali szervezetek a „European Fight Night” (Európai Küzdősport-est) nevű eseményt, amelyről akkor a szervezők azt állították, hogy „a legnagyobb radikális nacionalista összejövetel a koronavírus óta”. Tavaly október elején pedig Sopronban rendezték meg az „1. Gerd Honsik Európa Kongresszust” ausztriai neonáci csoportok, magyar szélsőségesek részvételével.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A kétharmada már megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz?