Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 2024-es párizsi olimpia: Örömtelen játékok

A nyári olimpiai játékok egyedülálló helyet foglalnak el emlékeinkben. Látványos elemeit a média alakítja ki. A gigantikus műsorok azonban nem rejtik el a meg nem valósult vállalások listáját. 

A nyári olimpiai játékok egyedülálló helyet foglalnak el a közös emlékezetünkben, amelyet, mint totális látványosságot, a média keretezése alakít ki. A média konszenzusa és a gigantikus műsorok azonban nem rejtik el a meg nem valósult vállalások listáját. Így például azt, hogy a pénz minden sportágból száműzte az amatőröket; azt, hogy a szankciók – Oroszország ellen, de Izraelt megkímélve – felváltották az antik fegyverszünetet; hogy a nemzetek feletti Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) átláthatatlanná vált; hogy a gazdasági előnyök, melyek állítólag igazolják a hatalmas közkiadásokat, jelentéktelenek; a biztonság nevében előírt korlátozások fittyet hánynak a szabadságjogokra; hogy a sportkommentátorok kokárdás, nacionalista ordítozásai megsemmisítik a népek közötti testvériség  szellemét…

De mi a helyzet, ha a sport szempontjából tekintünk az olimpiára, s azt kérdezzük, hogy a játékok ösztönzik-e az embereket a fizikai aktivitásra? Nem vitás, hogy a kvalifikált sportolók számára egyedüli és kivételes pillanat a párizsi olimpia, és az erőfeszítés, amelyet a csúcsra jutásért hoznak, tiszteletet érdemel. A győzelem utáni örömük annál is inkább őszinte, hiszen a megszerzett érem anyagi jutalommal jár. De vajon képesek-e példát mutatni a számunkra, amikor az éles versengés mindenféle túlzásokban mutatkozik meg? Vajon a nagy nemzetközi sportesemények lelkesedést keltenek a sport iránt, és képesek a közjót előmozdítani?

Amélie Oudéa-Castéra a Le Parisien című napilap mellékletében (2024. január 18.) azt állította, hogy „a párizsi játékok példátlan módon ösztönzik a polgártársainkat arra, hogy sportoljanak”. A sportminiszter tehát megerősítette azt a tézist, miszerint a nagy nemzetközi sportesemények „mintául” szolgálnak, mondhatni „lecsordogálnak” az alsóbb osztályok felé, és ezért nyilvánította „fő nemzeti ügynek” a testmozgást és a sport népszerűsítését az idei évre. Számos híresség (Thierry Henry és Didier Deschamps labdarúgók, Marie-José Pérec futó, Amélie Mauresmo teniszező) támogatja azt a kommunikációs kampányt, amely arra ösztönzi az embereket, hogy „mozogjanak” legalább napi harminc percet. „Az olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésével – mondta Oudéa-Castéra – egyedülálló lehetőségünk nyílik arra, hogy Franciaországot azzá a sportnemzetté tegyük, amilyennek mindig is elképzeltük. Az esemény egyben páratlan lehetőséget kínál arra is, hogy a sportot és a jótéteményeit társadalmunk középpontjába helyezzük.”

A mozgásszegény életmód az emberiséget egy olyan antropológiai fordulópont felé veti, amelynek a hatásait még mindig nem hangsúlyozzák eléggé. Az elhízás ma már több mint egymilliárd embert érint a világon: az Egyesült Államokban például a férfiak 42%-át, Peruban közel 50%-át, Romániában 40%-át, a csendes-óceáni szigetvilág egyes szigetein pedig a nők több mint 80%-át.[1]

A mozgásszegény életmóddal kapcsolatos kockázatok kezelése közegészségügyi prioritássá vált. Azonban az a nemzetközi tanulmány, amelyekből ezek a megállapítások származnak, arra jut, miszerint „az elhízás megelőzésére tett legtöbb erőfeszítés az egyéni viselkedésre vagy az épített környezet vagy az élelmiszeripar elszigetelt megváltoztatására összpontosított. Ezek a törekvések azonban nem fékezték meg az elhízás terjedését, részben azért, mert az egészséges élelmiszerek, a sportolás és más aktív életmódok gyakorlása elérhetetlen vagy megfizethetetlen az alacsony jövedelmű emberek számára.[2]

A testmozgás egészségügyi előnyei bizonyítottak: minden szervnek, beleértve az agyat is, valamint minden életkorban jó szolgálatot tesz. Emellett a legtöbb betegség megelőzésének és kezelésének egyik legfontosabb módja. „A fizikai aktivitásra való ösztönzés emiatt rendkívül hatékony módszernek tűnik a krónikus betegségek gyakoriságának és következményeinek megelőzésére” – állapítja meg például egy szakértői csoport, amely „a betegség minden stádiumában” testmozgást javall[3]. Franciaországban azonban a nők 47%-a és a férfiak 29%-a fizikailag inaktív, és a 11-17 éves fiatalok 73%-a kevesebbet mozog az ajánlottnál[4]. Az az ország, amely most otthont ad az olimpiának, 140 ország közül a 119. helyen áll a serdülők fizikai aktivitása tekintetében[5].

Tehát tévhit azt gondolni, hogy a két hétig tartó szervezett izgalom és szórakoztató feszültség képes befolyásolni az egyéni viselkedést. Megannyi tanulmány foglalkozott az olimpiai játékok „örökségével” és a nagy nemzetközi sportesemények számos területen kifejtett hatásával, legyen szó az infrastruktúráról, a turizmusról, a környezetvédelemről vagy a társadalmi kohézióról. Ami az általános fizikai aktivitásra gyakorolt hatást illeti, az elmúlt 20 évben megjelent kutatásokat összegző elemzés a következőket állapítja meg: „Részletes áttekintésünk nem bizonyította, hogy az élsportesemények megrendezése, a sportsikerek, vagy a mintaként szolgáló élsport azonnali vagy késleltetett hatása növelné a fizikai aktivitást a fiatal, vagy a felnőtt lakosság körében. Sem helyi szinten, sem ennél nagyobb léptékben nem tapasztaltunk számottevő előnyöket. (…) Az élsportok népszerűsítése önmagában valószínűleg nem növeli a lakosság körében a részvételt. A döntéshozóknak és a szakpolitikusoknak ezért tisztában kell lenniük [az élsportok] korlátozott hatásával (…) az aktív életmód javítása terén[6].”

Egyes kivételes sportolók sikerei – mint például Martin Fourcade a biatlonban vagy a francia kézilabdázók és röplabdázók győzelmei a 2021-es olimpián – új tagokat szerezhetnek az érintett szövetségek számára az adott időszakban, ám a lelkesedés csak a már amúgy is sportoló lakosság körében tapasztalható. Egy francia tanulmány megállapítja, hogy „a hatás idővel meredeken csökken, mivel tartós erőfeszítés nélkül a sportklubok tagsága néhány hónappal az esemény után fogyatkozni kezd”.[7] Az 1964-es tokiói játékokat követő japán lakosság körében végzett vizsgálat megállapította, hogy ők rendszeresebben sportoltak, mint a későbbi generációk tették. A sydneyi (2000), a pekingi (2008), a vancouveri (2010) és a londoni (2012) játékok után végzett hasonló felmérések azonban nem mutattak ilyen eredményt. Bizonyítékot az aktivitás élénkülésére a londoni játékok sem szolgáltattak, holott az esemény idején futott az „Inspiring a Generation” (Ösztönözz egy generációt) kampány is. Még meglepőbb, hogy a londoni paralimpiai játékok „nem voltak pozitív hatással a fogyatékkal élők sportmotivációjára”, sőt, az azt követő öt évben még csökkent is a fizikai aktivitásuk[8].

A francia kormány közleménye az „egészséges sportról” paradox kijelentés, ha figyelembe vesszük, hogy a „gyorskaja” két legismertebb cége központi szerepet kapott a Franciaországban megrendezett két legfontosabb sporteseményben: a Coca-Cola az olimpia, a McDonald’s pedig a nemzeti labdarúgás első osztályának, Ligue 1-nek a szponzora lesz a következő négy évében. Az egészségügyi vészhelyzet pedig megkívánná – különösen, ha az a gyerekeket érinti – hogy harcoljunk az egészségtelen élelmiszerek marketingje ellen! Hatékonyabb lenne a cukros termékek hirdetéseinek megadóztatása vagy betiltása, mint a gyorséttermek reklámozása az éremátadó ünnepségeken! A felszólítás a „mozgásra” összeütközésbe kerül azzal, hogy az elmúlt évtizedekben a munka egyre hosszabb ideig és egyre többeknek a képernyők előtti ücsörgést jelenti, továbbá azzal, hogy az elmúlt 25 évben a munkaidő nem csökkent, sőt, a nyugdíjkorhatár emelésével a tendencia visszafordult.

A leglátványosabb ellentmondás azonban ott mutatkozik meg, hogy a hatóságok és a média valójában megvetik az iskolai testnevelést és a sportot. Március 15-én Franciaországban a sport- és testnevelő tanárok tüntetéseket tartottak, hogy emlékeztessék a kormányt arra, hogy „minden az iskolában kezdődik”. „2017 óta, azóta, hogy Párizsnak ítélték oda a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokat, a testnevelés és az iskolai sport helyzete folyamatosan romlik hazánkban”, panaszolta egy petíciójában a testnevelő tanárok országos szakszervezete (Syndicat national de l’éducation physique, SNEP). Ebben áll az is, hogy: „A kormány rendelkezései (két óra a középiskolák alsó tagozatán, harminc perc napi testmozgás az általános iskolákban) elégtelenek, és csak a tanulók kisebbségét érintik”. A tanárok azt követelik, hogy hetente négy órát szánjanak a testnevelésre minden korcsoportban – szemben a középiskolákban (líceum) jelenleg érvényben lévő két órával –, a sportszerekre pedig költsön többet a kormány. „Ellenségeket fogok szerezni a kijelentésemmel, de mi egyáltalán nem vagyunk a sport országa” – mondta keserűen Florent Manaudou olimpiai- és világbajnok[9] úszó.

Egy Seine-Saint-Denis megyei, a sportot és az iskolai testnevelést népszerűsítő csoport arról számolt be, hogy a tanárok nem kapják meg „a szükséges forrásokat ahhoz, hogy megfeleljenek a köztársasági jogszabályoknak, amelyek előírják számukra a sportolást[10]”. Bár a Párizs melletti Saint-Denis-ben található a Stade de France nemzeti stadion, a megyében a sportlétesítmények száma az országos átlagnak pusztán az egyharmada, s átlagosan több mint negyven évesek. Éppen ezért idén tavasszal a helyi szülők és tanárok mozgolódni kezdtek és követelték, hogy „sürgősségi terv” szülessék az oktatás érdekében. Árulkodó, hogy a megyében a hatodik évfolyamot kezdő tanulók közel 40%-a nem tud úszni, mert helyhiány miatt a klubok elutasítják őket. A csoport azt követeli, hogy pontosan annyi eurót fordítsanak a testnevelés fejlesztésére, mint amennyit az olimpiára költenek.

A mára már jól ismert okok miatt az élsport „lecsordogáló” hatása nem működhet. A profi sport látványossága a test és a győzelem kultuszát ünnepli. A pokoli iramról szól és semmibe veszi a krónikus sérüléseket, mint ahogy hallgat a doppingról is. Ezeket pedig nem lehet összeegyeztetni a tömegsport alapját képező játékossággal és közösségi részvétellel.

Ahhoz, hogy az olimpia sportszámává váljék, számos sportágat, például a hegymászást és a síelést megfosztják attól, ami érdekessé tette őket: a szórakozástól, az elemekkel való szembeszállástól, az ismeretlentől, a kockázattól. A játékok visszataszító keretet szabnak: „A környezetnek mesterségesnek és szabványosítottnak kell lennie; ez az antagonizmus, az automatikus reflexek és az individualizmus kultúrája[11]”.

„Az első lépés a fizikai aktivitás felé, hogy érzékeljük, milyen erős a vonzása az ülőmunkának”, jegyzi meg két tudós, akik az inaktivitás fiziológiai gyökereit tanulmányozták[12]. A „látványsportokkal” túl sok kellemetlenség, fájdalom, verseny és kudarc jár együtt. Arra jutnak, hogy „ha a fizikai aktivitást öröm, jó közérzet, sőt esetleg büszkeségérzés kíséri, akkor az agyunk arra fog késztetni, hogy gyakrabban mozogjunk. A pozitív benyomások, amelyek a testmozgás során érnek bennünket, segítenek egyensúlyozni az erőfeszítés elkerülésére irányuló spontán hajlamunkat”. Az érzéseink pedig még kellemesebbek és tartósabbak lesznek, ha a testmozgást nyugodt, nem a kereskedelemnek kitett elidegenítő környezetben, hanem a szabadban végezzük.

Az írás a Le Monde Diplomatique-ban, majd annak magyar kiadásában jelent meg. Fordította: Kocsis Árpád.

[1] L. Benoît Bréville: Obésité, mal planétaire [Az elhízás, egy globális betegség], Le Monde diplomatique, 2012. szeptember.

[2] – NCD Risk Factor Collaboration: Worldwide trends in underweight and obesity from 1990 to 2022: A pooled analysis of 3663 population-representative studies with 222 million children, adolescents, and adults [Az alultápláltság és az elhízás világméretű tendenciái 1990-től 2022-ig: 3663-as mintával, egy 222 milliós gyermek, serdülő és felnőtt népességről készült elemzés], The Lancet, vol. 403, n° 10431, London, 2024. február 29.

[3] – Activité physique : Prévention et traitement des maladies chroniques, Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) [Testmozgás: krónikus betegségek megelőzése és kezelése, Institut national de la santé et de la recherche médicale (Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet)], EDP Sciences, Les Ulis, 2019.

[4] – Les chiffres clés [Főbb adatok], Observatoire national de l’activité physique et de la sédentarité.

[5] – Regina Guthold, Gretchen Stevens, Leanne Riley és Fional Bull: Global trends in insufficient physical activity among adolescents : A pooled analysis of 298 population-based surveys with 1.6 million participants [A serdülők elégtelen fizikai aktivitásának globális tendenciái : 298-as mintával egy 1,6 milliós felmérés összevont elemzése], The Lancet Child & Adolescent Health, vol. 4, n° 1, London, 2019. november 21.

[6] – Alexis Lion, Anne Vuillemin, Florian Léon, Charles Delagarelle és Aurélie van Hoye: Effect of elite sport on physical activity practice in the general population : A systematic review [Az élsport hatása a fizikai aktivitás gyakorlatára az általános népesség körében : szisztematikus áttekintés] , Journal of Physical Activity and Health, vol. 20, n° 1, Champaign (Illinois), 2023.

[7] – Mathys Viersac és Michaël Attali: Discuter l’héritage social et culturel des grands événements sportifs. Une revue de littérature internationale [A nagy sportesemények társadalmi és kulturális örökségének megvitatása. A nemzetközi szakirodalom áttekintése], Staps, n° 134, Brest, 2021.

[8] – Pengfei Shi és Alan Bairner: Sustainable development of olympic sport participation legacy : A scoping review based on the PAGER framework [Az olimpiai sportban való részvétel örökségének fenntartható fejlesztése: a PAGER keretrendszer alapján készült átfogó felülvizsgálat], Sustainability, vol. 14, n° 13, Bâle, 2022. július 1.

[9] – Quelle époque ! [Micsoda korszak!], France 2, 2023. november 11.

[10] Közösségi csoport a testnevelés, az iskolai sport és a sportmozgalom védelmére és előmozdítására Seine-Saint-Denis-ben.

[11] Pierre Parlebas: Jeux olympiques, jeux éducatifs ? Les sports de Rio 2016, dans Frédéric Viale (sous la dir. de), Paris JO 2024. Miracle ou mirage ?, Olimpiai játékok, oktató játékok? Les sports de Rio 2016″, in Frédéric Viale (szerk.), Paris JO 2024. Miracle ou mirage, Libre & Solidaire, Párizs, 2018.

[12] – Boris Cheval és Matthieu Boisgontier: Le Syndrome du paresseux. Petit précis pour combattre notre inactivité physique [A lustaság tünete. Rövid útmutató a fizikai inaktivitás elleni küzdelemhez], Dunod, Malakoff, 2020.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás