Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan semmissé tette volna a kurd jelölt győzelmét, de elsöpörte az ellenállás

Az ellenzék eddigi legnagyobb választási győzelmét aratta Erdoğan több mint húsz éve tartó regnálása alatt a vasárnapi helyhatósági választásokon. A győzelem nem maradt válaszlépés nélkül.

A Törökország keleti felén található Van tartomány lakossága túlnyomórészt kurd. Vasárnap az itt élők 55%-a voksolt a kurd kisebbséget is képviselő DEM Parti (Népek Egyenlősége és Demokrácia Pártja) jelöltjére, Abdullah Zeydanra.

A választási bizottság azonban mindössze két nappal azután, hogy megnyerte a választást, egyszerűen semmissé nyilvánította Zeydan jelöltségét.

Indoklásuk szerint a jelölt nem is volt jogosult indulni, habár a DEM közleményében azt állította, ezt a központi választási bizottság korábban hivatalosan jóváhagyta. Zeydant még 2016-ban tartóztatták le és börtönözték be az ország akkor harmadik legnagyobb ellenzéki pártjának, a HDP-nek több tagjával együtt – erre hivatkoztak az eredmény érvénytelenítésekor.

A választási bizottság ezt követően a kormánypárti jelöltet, Abdallahat Arvast nyilvánította győztesnek, aki fele annyi szavazatot kapott, mint Zeydan. A döntés országos szinten hatalmas felháborodást váltott ki, és nem csak a kurd kisebbség körében. Az ellenzéki pártok, értelmiségiek, művészek, szakszervezetek, civil szervezetek egy emberként emelték fel a hangjukat a visszaélés ellen. Abdallahat Arvas kormánypárti jelöltet még családja is arra szólította fel, legyen benne annyi becsület, hogy nem fogadja el a kinevezést. Sőt, a kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) két politikusa, az egykori oktatási miniszter Hüseyin Çelik és Abdulmuttalip Özbek korábbi országgyűlési képviselő is elítélték a Választási Bizottság döntését.

Vanban és több kurd településen rövid időn belül zavargások kezdődtek, a kedd este sebtiben elrendelt gyülekezési tilalom után szerda reggelre nyolcvankilenc embert tartóztattak le, a rendőrség több városban is gumilövedéket, könnygázt és vízágyút vetett be a kurd kisebbség ellen.

A széles ellenállás azonban most célt ért,

Ankara valószínűleg nem számított ilyen szintű felháborodásra. Szerda délután a választási bizottság egy rendkívüli ülés keretében szavazást tartott, melynek eredményeképpen mégis elismerték Zeydan győzelmét.

Ez fordulópontot jelent a török politikában, hiszen 2016 óta ez az első alkalom, hogy az Erdoğan-kormánynak nem sikerült egy kurd polgármestert eltávolítania a hivatalából.

Recep Tayyip Erdoğan elnöksége alatt ez már a harmadik hasonló politikai tisztogató hadjárat lett volna az ország délkeleti, kurdok által lakott területein.

Első alkalommal Erdoğan a 2016-ban, a sikertelen katonai puccs után bevezetett szükségállapotot használta fel arra, hogy elnöki rendeletek keretében eltávolítsa a korábban demokratikusan megválasztott kurd polgármestereket, arra hivatkozva, hogy ezen politikusok terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban. Az érintett településeken ezt követően nem időközi választásokat tartottak, hanem Erdoğan maga jelölt ki úgynevezett „megbízott vezetőket” a városok élére.

A 2019-es helyhatósági választásokon aztán a kurd kisebbség az urnáknál egyértelmű jelét adta annak, nem kérnek Erdoğan embereiből. A legtöbb kurd városban bőven 50% feletti volt a kurd jelöltek támogatása. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig, hiszen az Erdoğan kormány a választások után nem sokkal úgy döntött, felülírja a lakosság döntését, és a polgármesterek jelöltségét elkezdték érvényteleníteni, azután, hogy megnyerték a választásokat, a mostani esethez hasonlóan. Első körben a megyei jogú városok vezetőit mozdították el, egy év alatt pedig pár kisközséget leszámítva az összes kurd polgármestert eltávolították hivatalából. A kormány ekkor már nem is törte magát azon, hogy Ankarából úgynevezett „megbízott vezetőt” küldjön ezen településekre, egyszerűen a kormánypárti jelölteket nevezték ki, annak ellenére, hogy ezen politikusok sok esetben tizedannyi szavazatot kaptak a választáson, mint a kurd jelöltek.

Idén mégis nagy reményekkel indultak neki az önkormányzati választásoknak az érintett régióban, és ahogy a korábbi években, úgy most is elsöprő sikert arattak a kurd jelöltek.

Batmanban a DEM jelöltje, Gülistan Sönük 64,52%-ot kapott, ezzel ő lett a legnagyobb támogatást megszerző jelölt idén. Sönüköt a párt diyarbakıri jelöltje, Ayşe Serra Bucak Küçük követi a sorban, 64,09%-os támogatottsággal. De a DEM párt jelöltjei által megnyert tíz városban mindenhol 40% fölé kúszott a szavazati arány.

A 2024-es törökországi helyhatósági választás eredményei. Térkép: Wikipedia / Cogitosuzergosum (részlet) A nyíl Van tartományt jelöli.

Bár az iszlamista kormány idén sem tartotta volna tiszteletben a választói akaratot, az eredményeket egyelőre erős társadalmi ellenállással sikerült megvédeni. A kedd éjjeli tömegoszlatás és a szerda éjjeli ünneplés után csütörtök reggel Van városának lakói nekiálltak eltakarítani az elmúlt két nap nyomait, miközben azt skandálták

„miénk az önkormányzat, miénk az utca”.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher