Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két ellenzéki polgármester-jelölt is jelentkezett Horváth Csaba MSZP-s polgármester kihívójaként Zuglóban

Egyszerre két zuglói, ellenzéki polgármester-jelölt is jelentkezett Horváth Csaba MSZP-s polgármester kihívójaként a 14. kerületben. Hétfőn a már korábban polgármester-jelöltnek bejelentkező Rózsa András momentumos alpolgármester Jámbor András országgyűlési képviselővel és Sudár Orsolyával, a Szikra Mozgalom zuglói vezetőjével együtt állt kamera elé.

A CivilZugló szervezet és Hadházy Ákos, a választókerület egyéni képviselője által is támogatott Rózsa András közölte, szerinte nagyon fontos, hogy „a fideszes jelölttel szemben egy jelölt álljon” ezért ahol nincs megegyezés, ott előválasztást kell tartani.

Jámbor ehhez hozzátette, a „jó hír” az, hogy „Zuglóban már biztosan lesz előválasztás”, ahol reményei szerint Rózsa András és Sudár Orsolya mellett Horváth Csaba is részt vesz majd.

Bemutatta a saját jelöltjének számító Sudár Orsolyát is, aki a Rákosrendező helyére a kormány által tervezett „MiniDubaj” projekt ellen is kampányt szervezett helyben, ezentúl a kerületet is súlyosan érintő lakhatási válság ellen kíván fellépni. Ezért is indul el, igaz, mindezt már ellenfele, Rózsa András társaságában jelentette be.

A tájékoztató lényegében tehát arról szólt, Sudár és Rózsa már támogatja a helyi előválasztás ötletét, így csak a polgármesterre várnak.

Ezzel a 14. kerület az országgyűlési előválasztások és a 2019-es előválasztások után ismét az ellenzéken belüli vetélkedés élvonalába kerülhet. Emlékezetes: 2021-ben az előválasztáson a Momentum támogatásával indult Hadházy Ákos az addig a zuglói, Budapesti 8-as számú választókerületet a parlamentben képviselő, MSZP-s Tóth Csabával szemben. Tóthtal szemben a kihívók vádja az volt, hogy korrupciós ügyekben vett részt, és akadálya a Fidesz legyőzésének is helyben. Akkor a Tóthot volt zuglói polgármesterként támogató Karácsony Gergely egy ideig mellette állt, de Hadházy sikeres előválasztási kampányának, valamint a saját előválasztási esélyeit rontó, MSZP elleni kritikáknak a hatására egy előválasztási vitán Karácsony is bejelentette, Tóth Csabát már nem támogatja tovább.

Tóth látványos, országos hírű bukása a kerületben nem maradt nyom nélkül. Rózsa András, momentumos alpolgármester még 2023. október 31-én jelentette be, nem áll be Horváth Csaba mögé újabb öt évre, hanem vele is meg kíván mérkőzni. Hétfőn ehhez hozzátette, lehetőleg nem élesben a választáson, hanem még előválasztás keretében. Rózsa már bejelentése előtt, 2023 folyamán is kritizálta Zugló kerületvezetését, többek között a Bosnyák téren tervezett „városközpont” ügyében sem szavazott meg több, Horváth Csaba által támogatott előterjesztést, így lényegében a Zuglót kormányzó önkormányzati képviselői többséget is esetivé, feltételessé tette. Rózsa szerint elsősorban a furcsán alacsony árazás a probléma az önkormányzattal, a kormányzati kapcsolatokkal rendelkező kivitelező, a Bayer Construct felé.

Később, 2023 végén egy videóban azt is állította, Horváth Csaba közpénzből, azaz a 14. kerület pénzéből kezdte meg önkormányzati választási kampányát, ezt Rózsa András „tisztességtelennek” nevezte.

A Szikra Mozgalomban politizáló Sudár Orsolya jelöltként most méretteti meg magát először választáson.

Ahogyan az a sajtótájékoztatón is elhangzott, az országban egyelőre csak Budapest fideszes polgármesterrel rendelkező 22. kerületében (Budafok-Tétény) jelentettek be igényt helyi előválasztás megtartására, így hivatalosan Zugló lenne a második ilyen hely, itt a 22. kerülethez hasonlóan a képviselőtestület elég megosztott, a kerületvezető azonban nem fideszes, hanem éppen szocialista.

Zugló tehát az előválasztás igényével egyedülálló, még akkor is, ha a várakozásoknak megfelelően végül hozzájuk hasonlóan a 12. és 5. kerületben is bejelentenék az előválasztást. A 14. kerület ugyanis így is az egyetlen ellenzéki vezetésű kerület maradna, ahol az ellenzéki pártok mégis előválasztanának egymás között.

Magyar György, az előválasztások lebonyolítására ismét jelentkező Civil Választási Bizottság elnöke a múlt hét folyamán a Klubrádiónak nyilatkozva leszögezte, az igényeket éppen múlt szombaton tartandó ülésükig várta a jelölő szervezetektől. Ez úgy tűnik, rögtön akkor nem történt meg, viszont hétfőn legalább már az kiderült, Zuglóban hivatalosan is ismét van igény ennek megszervezésére.