Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak trükközéssel tudtak menetelni a neonácik, a hagyományos vonulásukat feloszlatták Szófiában

Ugyan a hagyományos Lukov-menetet az idei évben sem tarthatták meg a szélsőjobboldali szervezetek Szófiában, egy trükkös bejelentésnek köszönhetően mégis több százan vonultak a bolgár főváros utcáin. Velük szemben az idei évben is több százan tüntettek, az antifasiszta demonstráció egyik szervezője a Mércének elmondta, miközben az ország politikai pártjainak többsége elutasítja az évről-évre megrendezett vonulást és a szófiai önkormányzat is mindent megtesz ellene, mégis több megemlékezést is tartottak a kontinens minden tájáról érkező szélsőjobboldali szervezetek.

A magyarországi „Becsület napjához” hasonlóan a szófiai Lukov-meneten is számos országból érkező szélsőjobboldaliakat látnak vendégül a helyi csoportok, hogy közösen emlékezzenek meg Hriszto Lukov náci kollaboráns hadügyminiszterről. A 2003 óta megrendezett eseményt a helyi társadalom ellenállásának hatására 2020-ban tiltották be először, de valamilyen formában azóta is megtartják a szélsőjobboldaliak.

A hagyományosan a belvároson átvonuló menetet idén is betiltották, így a neonáci szervezetek csak kisebb csoportokban vonulhattak a Nemzeti Kultúrpalota épületétől Lukov szülőházához, ahol beszédek hangoztak el. Egy trükkös bejelentésnek köszönhetően azonban idén a „kommunizmus áldozataira” emlékezve mégis megtarthattak egy menetelést.

 

A fenti szervezetek itt bolgár zászlókkal és – Lukov kivételével – a kommunista rezsim által megöltek arcképével vonultak – számolt be a Mércének az ellentüntetés egyik szervezője.

A nagyjából kétszáz fős, „Nácimentes utcákat!” elnevezésű antifasiszta megmozdulással kapcsolatban elmondta, a Lukov menet elleni tüntetésen a török nagykövetségnél is tartottak egy rövid megállót, hogy az ország menekültellenes és elnyomási politikája ellen szólaljanak fel. 

„Örömmel láttuk, hogy a régióból az ellentüntetésre is többen érkeztek idén és egyre több fiatal csatlakozik az utcáinkon masírozó neonácik elleni kiálláshoz”

– fogalmazott a szervező, aki szerint a hétvégi események atrocitások nélkül folytak le, sem a meneten, sem azt megelőzően nem történt a szélsőjobboldaliak és a velük szemben demonstrálók között fizikai összecsapás.

A tavalyi, Bulgáriában is a hírekbe kerülő magyarországi események kapcsán és az azt követő hazai antifa-ellenes kampánnyal kapcsolatban elmondta, ilyesminek náluk nyoma sincs. Sőt a poltikai pártok többsége, köztük a konzervatív Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök pártja is a Lukov-menet ellen emelte fel a hangját –  legalább közlemények szintjén. 

2020-ban, 17 év után tiltották be először a Hitler-barát hadügyminiszterre emlékező menetet

Bulgária 1941 márciusa és 1944. szeptember 8., a Vörös Hadsereg bevonulása közt a tengelyhatalmak szövetségeseként vett részt a világháborúban. Hitler legfőbb helyi szövetségese a nácikkal még hadügyminiszterként kiváló kapcsolatokat építő Hriszto Lukov tábornok volt, aki a németek segítségével építette fel pártját, az antikommunista és ultranacionalista Bolgár Nemzeti Légiók Szövetségét, melynek vezetőjeként az antiszemitizmus terjesztésében és a zsidóság megsemmisítésének kísérletében is élen járt a háború évei alatt.

A náci-kollaboránst 1943. február 13-án két kommunista ellenálló, Violeta Jakova és Ivan Buruzsijev lőtte le – írtuk három évvel ezelőtt a kelet- és közép-európai szélsőjobboldali vonulásokat összegyűjtő cikkünkben.

Halálának napján 2003 óta vonulnak Lukov szófiai házához tisztelői, miközben második világháborús katonai egyenruhában, horogkeresztekkel és neonáci jelszavakkal hergelnek menekültek, bevándorlók, zsidók és a kb. félmilliós, a 14-15. századtól az országban élő muszlim vallású bolgár-török kisebbség ellen.

A Szófia belvárosán zenével, tűzijátékkal végigvonuló meneten rendszerint kb. ezren vettek részt, az élénk újfasiszta színtér képviselői, szkinhedek, a szélsőjobbos küzdősport szcéna szereplői, a Levszki Szófia és a CSKA Szófia futballcsapat huligánjai. A menetet évről évre a Bolgár Nemzeti Egység nevű szélsőjobboldali párt és mozgalom szervezi, számos szervezet, például egy másik szélsőjobboldali párt, a parlamentben korábban jelenlévő IMRO – Bolgár Nemzeti Mozgalom támogatásával.

A Magyarországon is jelenlévő (bár papíron 2005-ben feloszlatott) Vér és Becsület hívására a budapesti „Becsület napjához” hasonlóan rendre megjelennek a jeles eseményen horvát, magyar, lengyel, német, spanyol, olasz, orosz, svéd (Nordic Resistance) és francia (Jeune Nation) újfasiszta szervezetek képviselői.

Az elmúlt néhány évben is ellenállásra talált az újfasiszta uszítás: 2018-ban 175 ezren írták alá a szófai tüntetés betiltását követelő online petíciót, és Oroszország, Izrael és az USA is nyomást gyakorolt a kormányra a Lukov-menet ellehetetlenítéséért. 2017-ben a rendőrség annak ellenére biztosította a menetet, hogy a város polgármestere nem járult hozzá a demonstrációhoz, 2018-ban a kormány tiltását semmisítette meg a legfelsőbb bíróság.

Végül 2020-ben tiltották be először a vonulást, de akkor a tiltás megkerülésével még nagyobb létszámban vonulták át a városon helyi újfasiszták nemzetközi támogatással (köztük Magyarországról, Svédországról és Németországról érkező csoportokkal). 

A tavalyi évben már csak rendőri kísérettel, kisebb csoportokra osztva vonulhattak a bolgár főváros utcáin a szélsőjobboldali szervezetek, köztük az eseményre Szófiába utazó Légió Hungária.