Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önszántából nem emelte volna a tanárbéreket a kormány, a tiltakozások is kellettek

Az Egységes Diákfront (EDF) megmozdulást szervez január 13-ára.  Megéri tüntetni címmel a Belügyminisztérium elé, hogy ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a pedagógusoknak beígért átlagosan 32,2 százalékos béremelésben közrejátszhattak az elmúlt évek utcai megmozdulásai és dolgozói küzdelme is.

„A kordonkormány NEM emelte volna meg a pedagógus béreket, ha nem tüntettünk volna két éven keresztül. A tanárok átlagosan 32,2%-os béremelése azoknak az eredménye, akik tüntettek és sztrájkoltak. Itt a bizonyíték, hogy van értelme tüntetni. Arra kérünk mindenkit, hogy mutassa meg a támogatását az oktatás iránt, ez a részsiker a Ti részsikeretek!”

– írja közleményében a diákszervezet. A megmozduláson ígéretük szerint kevés lesz a beszéd, lesznek ellenben „rendhagyó programok”, ezek keretében akik a kampány során gyűjtötték, leadhatják a nemzeti konzultációs íveiket is.

Közösen tüntetnek a diákok és a Főváros október 23-án
Fotó: Dián Ákos

A rendezvénnyel kapcsolatban kerestük Perlaki-Borsos Noelt, az EDF aktivistáját.

Az aktivista szerint a tüntetések, sztrájkok és egyéb megmozdulások sikere abból is kitűnik, hogy eddig a kormány tíz százalékot emlegetett, a 32 százalékos béremelés csak tavaly év végén merült fel. „Illetve ez a kormány önszántából nem rakta volna terítékre ezt a témát, és sehol máshol nincs ekkora béremelés az állami szférában” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez sem egységes béremelés, és még nem is tudni pontosan, hogy hogyan fog kinézni.

A diákok közleménye azt is megemlíti, hogy a pedagógusok immár több, mint két éve tartó tiltakozásai során a követelések csupán egyik, még ha igen fontos pontja is a bérek rendezése – és azt is érdemes megjegyezni, hogy a rendkívül alacsony bérek miatt a jelenleginél magasabb, legalább 50 százalékos béremelést és a minimálbérhez indexált béreket követelnek.

Éppúgy követelik a pedagógus-szakszervezetek és az őket támogató más civil oktatási és egyéb szervezetek többek között

  • az iskolai szegregáció felszámolását,
  • a tanszabadság visszaállítását,
  • az alaptanterv átalakítását,
  • valamint önálló oktatási tárca felállítását a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium irányítása helyett.

Perlaki-Borsos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a további követelések elérésére nincs kész recept, miszerint „X nagy tüntetés után a kormány hirtelen engedményeket tesz. Szerintem nem ettől a kormánytól kell leginkább változást várni, hanem azért is fontos hogy legyenek a tüntetések, hogy a szerveződést és a hálózatosodást elősegítsék. Ezekből nem most, de később tud lenni olyan erő, ami le tudja váltani ezt a kormányt egy olyanra, ami foglalkozik ezzel a kérdéssel” – fejtette ki.

Az aktivista hozzátette, hogy ha nem is lehet rögtön – vagy akár hosszabb távon – a kormány leváltásában gondolkodni, a sztrájkkal lehet olyan erőt felmutatni, ami lépéskényszerbe hozza.

Mint elmondta, a pedagógus szakszervezetekkel jó az együttműködés, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Országos Közös Akarat (OKA) tagja is, velük közösen szervezik a tüntetést és folyamatosan egyeztetnek, hogy megfelelően lássák a pedagógusok perspektíváját. A PDSZ pedig közös sztrájkbizottságban van  a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ).

Szűcs Tamás (PDSZ) beadta felmondását
Fotó: Nun Barbara / Mérce

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete novemberben frissített, közös sztrájkköveteléseket fogadott el.

  1. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  2. Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára.
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen!
  4. Vezessenek be ötelemű bérrendszert!
  5. Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  6. Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  7. Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  8. A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  9. Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket, azaz:
    1. Töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat!
    2. Vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket!
  10. Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

Az említett, ötelemű bérrendszer a következőképp kellene, hogy működjön a szakszervezetek szerint:

  1. Kerüljön újra bevezetésre a garantált illetményeket tartalmazó előmeneteli és illemtényrendszer! Az illetmény alapja a mindenkori minimálbér legyen!
  2. Követeljük a pótlékok és megbízási díjak látható mértékű emelését! Ennek részleteiről nyitottak vagyunk bármilyen megoldásra.
  3. A túlmunkát fizessék ki! 22 órán felül minden gyermekkel töltött munkaidő kerüljön kifizetésre az alábbi képlet szerint: alapilletmény osztva a 4,33 X 22 szorzatával!
  4. Legyen külön forrás a tanórák, foglalkozáson kívüli feladatok ellátására: ennek alapja az alapbértömeg 10%-a legyen! (szalagtűző iskolaműsorok, versenyeztetés, kirándulások, pályázatok írása, és minden más, tanórán, ill. foglalkozáson kívüli tevékenység)
  5. Biztosítsanak fedezetet intézményen belüli belső értékelés alapján helyi differenciálásra, melynek szempontjait az alkalmazotti testület határozza meg! (az alapbértömeg 10-15%-a legyen szétosztható)

Perlaki-Borsos Noel beszélt az EDF középtávú terveiről is, elsősorban a közelgő önkormányzati választásokra készülnek. Noha ezeken nem lehet átfogó oktatási reformot elérni, számos olyan intézkedést lehet hozni önkormányzati szinten is, ami a fiataloknak és a diákoknak kedvező.

Ennek jegyében egy javaslatcsomaggal fognak előállni az elkövetkezendő félévben, amit eljuttatnak a döntéshozókhoz és a jelöltekhez.

Bár a csomag egyelőre nem állt össze, az aktivista több példát is mondott, amik javaslatokként belekerülhetnek:

  • Vannak a településeknek intézmények, amik nincsenek kellően kihasználva és kellően használva a diákok által. Ezek jók lehetnek például közösségi terek létrehozására.
  • Legyen hozzáférhető a kultúra: a moziban legyen olcsó a diákjegy, legyenek tematikus vetítések közösségi elemekkel, és ugyanez érthető színházra, hogy ne csak az elit, hanem legyen minden diák számára legyen elérhető.
  • A tömegsportot is lehet népszerűsíteni önkormányzati szinten.
  • A lakások szigetelését is promotálnák, mint elmondta, a társadalom valamennyi csoportja mellett ez is érinti a diákokat, főképp a kevésbé jómódúakat.

Összességében egy „zöld-diák” programcsomagban gondolkodnak az önkormányzati választásokra.

Hangsúlyozta azt is hogy bár egy diákképviselet szól a tüntetésekről, de más programokról is: ezért foglalkoznak a fent említett kérdésekkel többek között, illetve a jövőben várhatóan másokkal is.

„Tedd tönkre, ami tönkretesz!” – Diáktüntetés és Klímatüntetés Budapesten.
Fotó: Alföldi Dániel István

Bár nem a kormánytól lehet várni a változást, Perlaki-Borsos szerint a nyomásgyakorlásnak, tüntetéseknek van hatása a közvetlen célok – mint a béremelés – területén elért részeredményeken túl is, ilyen többek között a hálózatosodás. „Látszik hogy két év kell hogy valami konkrét követelés részleges teljesítése beérjen, de nemcsak a direkt eredményre kell koncentrálni, létrejöttek szervezetek, amik tök jó dolgokat csinálnak, illetve fontos az ember és szervezetek számára hogy tüntessenek” – fejtette ki az aktivista.

„Szerintem nagyon fontos szólni akkor is, ha csak egyedül szólnál, ki kell fejezni a saját értékeit az embernek, különben elvesztünk”

– tette hozzá.

A diákok megmozdulását január 13 szombaton délután háromtól tartják a Belügyminisztérium előtt a Széchenyi téren, a Lánchíd pesti hídfőjénél, a rendezvény Facebook-eseménye itt érhető el. Az EDF mellett részt vesz a szervezésben és támogatja a megmozdulást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az aHang, az ADOM diákmozgalom, a Fridays For Future, a Civil Bázis, valamint a számos más területen működő érdekképviseleti és civil szervezetet tömörítő Országos Közös Akarat (OKA) is.

Kiemelt kép: Közösen tüntetnek a diákok és a Főváros október 23-án Fotó: Dián Ákos