Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

December közepére sztrájkot jelentett be a Volán-szakszervezet, több napos munkabeszüntetésre készülnek a dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kétnapos sztrájkot hirdetett,

így december 10-11. napján a Volánbusz Zrt. egész munkavállalói állományát érintő munkabeszüntetésre lehet számítani.

A szakszervezet közleménye szerint a sztrájkra azért van szükség, mert a Volánbusz a ma reggeli előzetes tárgyaláson a SZAKSZ százalékos bérfejlesztési igényére nem tudott ajánlatot tenni a szakszervezet felé. Ajánlat azért nem történt, mert a tulajdonos nem hatalmazta fel a tárgyaló tisztségviselőket a bérajánlat megtételére.

Mindennek ellenére a szakszervezet szerint ígéretet kaptak a Volánbuszt és a MÁV Zrt.-t képviselő felső vezetőktől, hogy ők „mindent elkövetnek annak érdekében, hogy 2024. január 20. napjáig megállapodásra kerüljön sor, és a bérfejlesztés végrehajtása 2024. január 1. napjával megtörténjen.” Konkrét bérajánlatot azonban nem, így a SZAKSZ sztrájkot szervez. A sztrájk előtti egyeztető tárgyalásokra november 27-én kerül sor, ekkor fognak megállapodni a felek az elégséges szolgáltatás biztosításáról, hétfőn derülni ki tehát a sztrájk pontos részletei.

A SZAKSZ bejelentése szerint az autóbuszvezetők mindkét nap részt vesznek a sztrájkban, míg a karbantartó munkások 11-én az első műszakban 8-11 óra, és a második műszakban 14-17 óra között szüntethetik be a munkát. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra közötti időpontban csatlakozhatnak a SZAKSZ sztrájkfelhívásához.

A SZAKSZ már a hét elején figyelmeztetett rá, hogy ha a ma reggel 10 órakor kezdődő tárgyalások során nem tudnak egyezségre jutni a felek, akkor jöhet a kétnapos sztrájk.

A SZAKSZ alapvetően minden dolgozó számára egységesen 112 500 forintos béremelést követel, január 1-jétől.

Ehhez 25 százalékos bértömegnövelésre van szükség a tömegközlekedési vállalatnál a szakszervezet szerint. Korábbi posztjában a szakszervezet azt is kiemelte, hogy amennyiben a bérkövetelés teljesül, úgy a Volánbusznál dolgozó autóbuszvezetők órabére 2602 forint lenne, összevetve ezt a BKV-s autóbuszvezetők jelenlegi (2400 forint), és januártól tervezett (2700 forint) órabérével „egyáltalán nem tűnik túlzó bérkövetelésnek” az igényük.

Frissítés 16:30

Péntek délután a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közleményben reagált a SZAKSZ által bejelentett sztrájkra.

A Volánbusz indokolatlannak tartja a decemberre tervezett munkabeszüntetést

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által december 10-ére és december 11-ére tervezett két napos munkabeszüntetés kihirdetése kapcsán a Volánbusz felhívja a figyelmet, hogy a társaságnál az idei évre vonatkozóan érvényes bérmegállapodás van hatályban, amelyet a társaság vezetése maradéktalanul betartott. A Volánbusz Zrt.-nek felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz elkötelezett abban, hogy mielőbb, de legkésőbb 2024. január 20-ával lezárja a jövő évi bértárgyalásokat, és megkösse a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. Erre tekintettel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapján kezdődő, kétnapos munkabeszüntetését a közlekedési társaság indokolatlannak tartja.

Budapest, 2023. november 24.

VOLÁNBUSZ Zrt., Kommunikációs Igazgatóság

Címlapkép: Volánbusz Zrt. / Facebook