Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már nemcsak a postások, de a gazdák sztrájkja is egyre hevesebb Szerbiában

Belgrádban, Szerbia fővárosában teljesen leállt a postai szolgálat, se a postások, se a futárok nem dolgoznak, Újvidéken, Vajdaság legnépesebb városában egyre többen tették le a munkát hétfőn, s megannyi zömmel magyarok lakta településen is sztrájkolnak a postai munkások – írja saját forrásra hivatkozva a Szabad Magyar Szó híroldal.

A lap szerint Szabadkán mára mind a 11 foglalkoztatott postás letette a munkát, továbbá Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Óbecsén, Topolyán, Temerinben sem dolgoztak a postások. A tiltakozás azután kapott újabb lendületet, hogy a  sztrájkolók panaszaira semmilyen válasz nem érkezett a kormánytól. Jelesül az újvidéki tiltakozók már október 24-én magukhoz invitálták Ana Brnabić miniszterelnököt, aki azonban azóta sem ejtette szerét, hogy a sztrájkolókkal beszéljen.

Megelégelték

A tiltakozások október derekán kezdődtek meg, s a kiindulópontjuk Újvidék volt. Októberben született hírünkben a szerbiai barátaink által szerkesztett Mašina oldalra hivatkozva arról írtunk, hogy az elégedetlenség hullámait az korbácsolta fel, hogy

a postások belefáradtak a különféle ígéretek hallgatásába.

Azonnali 30 százalékos béremelést, új kollégák felvételét követelték, továbbá azt, hogy külön juttatásként a posta tavalyi bevételeiből a munkásoknak jutó részt még októberben fizesse ki a kormány.

Azonban a három, megegyezésre inkább hajló szakszervezet abban állapodott meg a tárgyalások során, hogy a kormány novemberben 10, januárban pedig további 10 százalékos fizetésemelést fog biztosítani. Ugyanakkor a hat szakszervezetből három – a Sloga, a Solidarnost és az Önálló Szakszervezet – elutasította az ajánlatot.

Az elmúlt hetekben arról olvashattunk, hogy a posta vezetősége nyomást gyakorol és megfélemlíti a sztrájkoló postásokat, szóba került az is, hogy a tiltakozó munkások helyére sztrájktörőket állítanának az ablakok (salterok) mögé.

A Szabad Magyar Szó pedig úgy értesült egy szabadkai munkástól, aki a neve elhallgatását kérte, hogy a tiltakozó belgrádi munkásokat Nišből, Vranjéből és Kragujevacról származó munkásokkal igyekeztek felváltani, hogy a posta vezetősége fenntartsa a látszatot, hogy ura a helyzetnek, a posta pedig működik.

A gazdák utakat zártak le

Nemcsak a postások várják azonban Ana Brnabić kormányfőt. Meghívást kapott az egy hete tiltakozó mezőgazdasági munkásoktól is, akik a vajdasági Kiszács településre várják őt és a munkatársait.

A gazdák immár hetedik napja állják el gépjárműveikkel Vajdaság-szerte a főbb utakat annak érdekében, hogy a kormány tisztázza a szándékait, s hogy teljesítse a még májusban megígérteket, azaz, hogy az üzemanyagtöltő állomásokon jövedéki adó nélkül vásárolhassák meg a dízel üzemanyagot.

A szerbiai gazdák nyomásgyakorlása rendszeres: tiltakoztak a tavalyi aszály után, amikor a kormány nem volt hajlandó a károk megtérítésére, s idén májusban is elállták traktoraikkal az utakat, amikor felmerült, hogy a kormány nem fogja védeni a tejtermékek importját; visszatartja az állami támogatásokat és nem biztosítja, hogy a parasztok jövedéki adó nélkül vásárolhassák meg az üzemanyagot.

Hétfőn mindenesetre a gazdák teljes napra körbezárták az újvidéki kőolaj-finomítót, blokkolták a Belgrád és Szabadka közti autóutat, s lezártak több útvonalat Újvidék, Szabadka, Pancsova, Csantavér és Nagykikinda környékén.

Szerbiában – 2022 áprilisa után – december 17-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is lesz 65 szerbiai településen.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor