Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újvidékről indult és lassan országossá válik a szerbiai postások sztrájkja, akik nagyon hasonló problémákkal küzdenek, mint magyarországi társaik

Az újvidéki postások immár második hete sztrájkolnak, s egyre többen csatlakoznak hozzájuk, írja a vajdasági Szabad Magyar Szó oldal.

A szerbiai postások tiltakozása roppant gyorsan nőtt országos ellenállássá.

A Mércével szövetséges Mašina oldal október 25-én még csak az éledező tiltakozásokról szólt. Akkor az újvidéki postai dolgozóknak éppen sikerült elérniük, hogy az Újvidéktől északabbra fekvő Verbász, a Belgrádhoz tartozó Rakovica és Borča, valamint a vajdasági Pancsova városában dolgozó kollégáik csatlakozzanak hozzájuk. Kisvártatva az ellenállás tovább terjedt, és a Sloga nevű szakszervezet is csatlakozott a spontán sztrájkhoz.

A Mašina beszámolója szerint a csomagkiszállításért felelős Postekspres postások és futárok több mint 90%-a, az ablak mögött dolgozóknak pedig mintegy 15%-a beszüntette a munkát azokban a postafiókokban, amelyek csatlakoztak a sztrájkhoz.

A munkabeszüntetést kezdeményező dolgozók által közzétett közlemény leszögezi, hogy a fizetésük akár 50%-kal is elmarad az országos átlagtól, a munkakörülmények elfogadhatatlanok, az alkalmazottak létszáma, különösen a postásoké, ablak mögött dolgozó (pultos) munkásoké, futároké és a csomagok átvételéért és válogatásáért felelős dolgozóké „riasztóan” alacsony. Emiatt olyan gyakoriak a postával szembeni panaszok, pl. a csomagok megérkezésének késlekedése.

A posta dolgozóinak öt követelése:

– munkaerőhiány miatt további alkalmazottak felvétele,

– azonnali, legalább 30 százalékos béremelés,

– az előző évi nyereségből származó bevétel kifizetése október végéig,

– az alkalmazottakkal szembeni diszkrimináció megszüntetése,

– a szerbiai kormány vállaljon garanciát a felsorolt követelmények teljesítésére.

„A postások belefáradtak a különféle ígéretek hallgatásába”, mondta el a Mašinának  Stefan Mitrović, a „Sloga” postai szakszervezet elnöke. „Az emberek nem tudnak megélni abból a bérből, amit kapnak, és mindenki túlterhelt, mert nincs elég munkaerő, mindenki a lehetőségein felül dolgozik. Ráadásul a hivatalok tele vannak olyan emberekkel, akiket a kormány tett oda, hogy ne csináljanak semmit, de fizetést kapjanak. Ezt mindenki látja, aki becsületesen dolgozik, és elege van, ezért kezdődött a munkabeszüntetés” – mondta  Mitrović.

A szerbiai postások helyzete tehát nagyon hasonló a magyarországi kollégáikhoz. A panaszaik közt ugyanúgy szerep az alacsony bérezés, mint a hosszú munkaidő.

Nemrég interjút készítettünk egy magyarországi postai dolgozóval. Azt kérdeztük tőle többek között, hogy hogyan élte meg az elmúlt évek postabezárásait, fázott-e a munkahelyén, s hogy mit gondol a postás szakszervezetekről.

Szerbiában a postások az elmúlt időszakban több alkalommal is önszerveződő, postafiókról postafiókra terjedő sztrájkokat kezdeményeztek, amelyekhez szórványosan a szakszervezetek is csatlakoztak. A legutóbbi jelentősebb munkabeszüntetésre 2019 decemberében került sor. Akkor a legkisebb települések postafiókjai is szüneteltették a munkát. A kormány 13,1 százalékos béremelést hagyott jóvá a szerbiai posta több mint tizenkétezer dolgozója számára, ám ezt a szakszervezet elutasította, és 25 százalékos emelést követelt. Bár a követeléseik akkor nem teljesültek teljes mértékben, az elkötelezett sztrájkjuk bizonyos fejlesztéseket, változtatásokat eredményezett.

(Kiemelt képünk illusztráció.)