Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken Belgrádba vonulnak a szerbiai gazdák, ha a kormány nem kárpótolja őket

Kedd óta újra útlezárásokkal tiltakoznak a gazdálkodók a Vajdaságban és Szerbia más régióiban a szerbiai  termelők ellehetlenítése ellen – számolt be a Szabad Magyar Szó, a Vajma.info, és a Vajdasági RTV

Többek között Újvidéken, Szabadkán, Požarevacon, Pancsován és Bogatićban, országszerte összesen több mint 40 városban szerveztek tiltakozó felvonulásokat a helyzetüket tarthatatlannak és kilátástalannak tartó mezőgazdasági termelők.

A tiltakozások kedden kezdődtek, miután  kudarcba fulladt a tárgyalásuk a szerbiai kormánnyal. 

A dühös gazdák azt követelik, hogy korlátozzák a tejtermékek importját, a mezőgazdászoknak pedig a dízelt jövedéki adó nélkül árusítsák a környező országok gyakorlatához hasonlóan. Emellett a vízlecsapolási illeték megszüntetését is követelik. Kérik továbbá a tej literenkénti felvásárlási árának 75 dinárra emelését, a hektáronkénti 300 eurós támogatást, 40 ezer dináros támogatást szarvasmarhánként, valamint a búza, a kukorica, a szója és más mezőgazdasági termékek árának kiegyenlítését a budapesti és párizsi börzén jegyzett árakkal; a nyerstej felvásárlási árát 78 dinár plusz áfában állapítsák meg, illetve a gazdák kapjanak literenkénti 20 dináros tejprémiumot és fejőstehénkénti 40 ezer dináros szubvenciót.

Nem új keletű a gazdák forrongása: a szerbiai mezőgazdaság már a tavalyi, aszályos nyarat követően az összeomlás szélére került, amikor ugyancsak több mint egyhetes gazdatüntetések zajlottak országszerte, hogy az állam kárpótlásban részesítse őket, akkor részeredményeket sikerült elérniük. A kormány akkor arra is ígéretet tett, hogy a gazdákkal elért akkori megállapodást beiktatják a költségvetésbe, és hogy megtárgyalják a további kéréseiket, ám ezek eddig nem teljesültek. 

Miroslav Matković, a Szabadkai Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnökének elmondása szerint Ana Brnabić szerb kormányfő másfél óra után távozott a hétfői tárgyalásról. Szerinte a kormány úgy viselkedik, mintha a gazdák problémája nem az ő problémájuk lenne. Matković úgy fogalmazott: a kormányban azt mondták, hogy jelenleg nem tudnak mit tenni, de jövőre már igen, és legyenek türelmesek.

„A kormányfő, amikor ott ültünk tegnap, elkezdett különválasztani bennünket földművesekre és állattenyésztőkre. Miért választanak szét most, amikor mindannyian bajban vagyunk? Ez Szerbia és a szerb parasztok túlélését szolgálja”

– fogalmazott Matković.

A Vajdasági RTV beszámolója szerint az Újvidéki Vásár főépülete előtt több mint 50 traktorral tiltakoztak a boldogasszonyfalvi, zsablyai, vilovói, kiszácsi és a székváros környéki településekről érkezett gazdák.


Szabadkán mintegy harminc traktorral vonultak fel a helyi és környékbeli földművesek és állattenyésztők. A tiltakozó gazdák azt üzenik Szabadkáról, hogy csütörtökig a városközpontban maradnak, és ha addig a kormány nem tesz eleget követeléseiknek, akkor pénteken Belgrádban vonulnak fel mezőgazdasági gépezetükkel.

(SZMSZ, Vajma.info, Vajdasági RTV)