Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkumulátort egyelőre nem, zajt viszont termel az iváncsai gyár

Sajtóértesülések szerint ma indult volna el a termelés az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyárában, a cég lapunknak küldött közleménye szerint azonban egyelőre nem teljesült minden feltétel a próbaüzemhez, mivel különböző hatósági engedélyeztetések és egyéb szükséges folyamatok még nem zárultak le. A település polgármestere az elmúlt hónapokban ennek ellenére többször jelezte, hogy a dél-koreai vállalat gyára határértéken felüli zajszennyezést produkál.

A Szabad Európa információi szerint eleinte csak húszszázalékos kapacitással indulhat majd el a tesztidőszak, ami egy üzem működésének kezdeti fázisában normálisnak mondható – ahogy normális a lap informátora szerint az is, hogy az első időkben nagy lesz a selejtes akkumulátorok száma. A névtelen megszólaló úgy fogalmazott:

„Némi túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy az elején a szigetszentmiklósi akkutemetőre termelnek majd Iváncsán.”

Ami azért is okozhat gondot, mivel jelenleg az üzemen kívül szinte semmi sincs kész, ami a gyár működéséhez szükséges lenne. Amint azt a helyszínről bejelentkező Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere Facebook-videójában elmondta, a hatóság úgy engedélyezte a tesztüzemet, hogy nem készült el a közúti kapcsolat, az iparvágány és a véderdő sem, és nincs nyoma zajvédelemnek sem.

„Jelen pillanatban az is kérdésesnek tűnik, hogy hogyan fogják elszállítani a veszélyes hulladékként jelentkező, selejtes termékeket”

– mondta el élő bejelentkezésében Tetlák, aki szerint jól mutatja, hogy a helyi lakosok életminősége várhatóan jelentősen csökkeni fog, hogy a település „korábban a fidesszel szimbiózisban élő” polgármestere is kénytelen volt felemelni a szavát az Iváncsát érő zaj- és egyéb terhelések ügyében.

A környékbeli város alpolgármestere és az általa felkeresett helyiek arról számoltak be, hogy már most meglehetősen hangos az üzem, különösen a reggeli órákban. Tetlák szerint az üzem mellett

a terület környékén az ígért véderdőből egy darab csemete sem látszik, csak egy néhány méteres töltés-szerű földkupac védi a környéket zajtól.

Az SK október végére ígérte a zajvédő falak megépítését, amit szerkesztőségünknek megküldött válasza szerint teljesített is. Ezzel kapcsolatban egy hónappal ezelőtt Iváncsa fideszes támogatással megválasztott polgármestere, Molnár Tibor számolt be a település Facebook-oldalán. A posztban akkor úgy fogalmazott, 

„érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy előbb kezdik meg a próbaüzemet, minthogy kiépítenék a normális működéshez szükséges zajvédőt, rázúdítva ezzel lassan két hónapja a falura a megengedett határértéknél jóval magasabb zajszennyezést.”

Molnár akkor arról is beszámolt, hogy

október elején, a Környezetvédelmi Hatóság településen végzett méréseivel egyidőben az önkormányzat állomása is „jóval a határérték feletti zajértéket mutatott”.

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzat éppen azért telepített tavasszal komplett zajmérő állomást a gyárhoz legközelebb eső részre, hogy bizonyítani tudják azt, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket. A polgármester szerint a mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják is, hogy a gyár a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz.

Mivel a fenti sorokból is látszik, hogy sok ellentmondásos információ hangzik el a gyár kapcsán, az iváncsai polgármester és az érdi alpolgármester nyilatkozatait annyiban fontos korrigálni, hogy – mint azt az SK hangsúlyozza – termelés egyelőre nem zajlik a gyárban, azt viszont visszafogottan ugyan, de elismeri maga a cég is, hogy van zajprobléma.

Az SK lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a zajvédő falak telepítése a gyáregység területén belül „folyamatosan zajlik, melynek első üteme október végén zárult. Ennek során 5 helyszínen 10 zajvédő fal telepítése történt meg. A zajszintet november 3. és 4. között újramértük. Az eredmények alapján, amennyiben vannak olyan helyek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, azt további telepítésekkel tervezzük kiegészíteni” – közölték.

Vagyis, az iváncsai pogármester által kifogásolt utólagos zajcsökkentés nagyon is valós probléma (nemcsak Iváncsán), azt ugyanakkor nem tisztázta az SK, hogy miért hangos a gyár, ha nem termel. Arra, hogy a Tetlák által hiányolt véderdő és a gyárhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések mikor valósulnak meg, szintén nem kaptunk választ.

Az SK másik, komáromi gyárával kapcsolatos lakossági felháborodásról 2022. márciusában számoltunk be riportunkban. Sok, a gyár mellett élő helyi panaszkodott a zajra, aminek létezését végül ebben az esetben is elismerte a cég, saját értékelése szerint pedig mostanra sikerült normalizálni a helyzetet.

A Mércén évek óta beszámoltunk a gödi Samsung zajszennyezéséről is, ami úgyszintén nemcsak a kertekben, de a házakban, sokszor zárt ablakoknál is érzékelhető, éjszaka is. A helyi civilek 2021-ben lakossági fórumot is tartottak a Samsunggal kapcsolatos lakossági panaszok összegyűjtése érdekében, ahol egy általuk felkért zajszakértő többek közt arról is beszélt: még ha éppen határérték alatt is lenne a gyár zaja, az is kifejezetten zavaró lehet. A zajérzetet fokozza ugyanis az úgynevezett frekvenciás – mély, búgó vagy magas, sivító – zaj, amilyet az akkugyárak is produkálnak. Amennyiben tapasztalható ilyen zavaró frekvencia, a zajmérést korrigálni kell, hozzá kell adni a mért értékhez. Ez adott esetben növelheti a határérték-túllépés mértékét, sok esetben akár 10 decibellel is. Nemcsak a fülünkkel érzékeljük a hangot, hanem a teljes testünkkel is. Éjszaka, amikor kisebb az alapvető zaj, jobban ki lehet hallani ezeket a frekvenciás zajokat, ezekre a zajcsökkentésnél is nagyobb figyelmet kell(ene) fordítani.

A szakértő szerint egyébként nagyon is létezik megoldás a gyár zajcsökkentésére, ugyanis széles körben elérhetők az erre alkalmas különféle technológiák. Vagyis kizárólag a cég akaratára és a jogszabályok betartatására lenne szükség a hatóság részéről.

Cikkünk korábbi változatában azt állítottuk, hogy elindult a próbaüzem az iváncsai gyárban, ezt azonban cáfolta az SK, így eszerint, valamint a cég zajvédelemmel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszával frissítettük a cikket.