Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Részlegesen meghátrált a kormány: büntethetőek maradnak a szennyező akkugyárak

Részlegesen meghátrált a kormány, az akkumulátoripari üzemekre nem vonatkozik a büntetlen szennyezést lehetővé tevő rendelet – hívta fel a kormány lépésére a figyelmet Facebook-oldalán Jávor Benedek, hozzátéve, a jogszabály még így is alaptörvény-ellenes. A Párbeszéd politikusa emlékeztet, a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló kormányrendelet széleskörű tiltakozást váltott ki, nem csak a civil szervezetek és ellenzéki pártok, de a fideszes polgármesterek körében is. A tiltakozások nyomán a kormány hetek óta ígérgeti a rendelet kohóüzemekre való szűkítését.

„A Magyar Közlönyben ma végre megjelent egy pontosító rendelkezés. A miniszteri utasítás azonban nem a kohóüzemekre korlátozza a kormányrendelet tárgyi hatályát, pusztán az akkumulátoripari üzemeket zárja ki alóla”

– írja Jávor, aki szerint pozitívum, hogy a tiltakozások nyomán a kormány meghátrált, és legalább a szennyező akkumulátorüzemek nem mentesülhetnek egy szerződésbe foglalt ígérettel a szennyezések következményei alól. De úgy véli, a kormány azon kommunikációja nem bizonyult igaznak, miszerint az eszközt kizárólag a Dunaferr megmentése érdekében, vagy a kohóüzemek kedvéért dolgozták volna ki. Mivel jelenlegi formájában

a miniszteri utasítás az akkumulátorüzemeken kívül minden más környezethasználó, potenciálisan szennyező cégre kiterjeszti a lehetőséget, hogy szennyezés, szabálysértés esetén hatósági szerződés keretében mentesüljenek a büntetések vagy más szankciók alól.

Ráadásul a pontosítás nem a rendelet módosításaként, csak egy miniszteri utasításként jelent meg, ami egyben azt is jelenti, hogy bármikor, egy miniszteri utasítással ezt meg lehet változtatni későbbiek során, amikor már kevesebb közfigyelem irányul a kérdésre. Ez önmagában kétségessé teszi a mostani pontosítás mögötti szándék hitelességét – jegyzi meg Jávor. Szerinte további kétségeket vet fel, hogy az utasítás nem egyértelmű:

„Csupán az utasítás hatálya alól veszik ki az akkumulátorgyárakat, vagy az eredeti kormányrendelet sem vonatkozik rájuk? Ennek tisztázása nélkül még azt sem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy a az akkugyárak esetében valóban kizárható-e hatósági szerződések megkötése? Magyarán szándékosan kétértelmű az utasítás, hogy maradjon kiskapu az akkugyárak számára, vagy egyszerűen a kormányzat képtelen egy világos és egyértelmű szabályozás megalkotására?”

Jávor posztjában megjegyzi, a Párbeszéd a pontosító miniszteri utasítás dacára az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért, mivel továbbra is alaptörvény-ellenesnek tartja a kormányrendeletet és annak teljes megsemmisítését tartja szükségesnek.

Amint arról beszámoltunk, a két héttel ezelőtt hatályba lépett rendelet jelenlegi formája szerint a kormány megengedi a környezetszennyező gyáraknak, hogy a jogsértő működés beszüntetésére adott írásos ígéret fejében mentesüljenek a bírságokat kiszabó, szabálytalanságokat részletező vagy akár a gyárakat bezárató hatósági határozatok alól.

Miután a hazánkban már üzemelő akkumulátoripari létesítmények környezetvédelmi (valamint munkavédelmi és lakossági) szempontból napi szinten vetnek fel súlyos aggályokat, érthető módon a zöldszervezetek elsősorban az akkugyárakkal szembeni engedékenység újabb jeleként érzékelték a jogszabály-módosítást.

További aggodalomra ad okot, hogy a rendelet szerint a hatósági szerződésről valójában nem a környezetvédelmi hatóság dönthet, és még csak nem is a környezetvédelemért felelős miniszter, hanem végső soron a közigazgatás szervezéséért felelős miniszter, azaz jelen esetben Gulyás Gergely.

Érdekes fordulat volt, hogy a széleskörű felháborodásra reagálva az Energiaügyi Minisztérium külön közleményben jelezte, hogy a jogszabályból kifelejtették a lényeget, azaz, hogy a kormány szándékai szerint a kormányrendelet kizárólag már működő kohászati üzemekre vonatkozik.

Ennek ugyan nem, de az akkumulátorgyárak miatt hangjukat emelők (többek között Papp László debreceni polgármester) követeléseinek tett eleget a kormány a mai módosítással.

A rendelet hatására és azért, mert a két halálos áldozatot követelő tavaszi baleset után ismét tűz ütött ki a szigetszentmiklósi akkugyárban, tüntetést hirdetett a Párbeszéd péntekre. A Szigetszentmiklósra szervezett demonstráció leírásában úgy fogalmaznak:

„A Párbeszéd – ZÖLDEK eddig is a veszélyes, sokszoros szabálysértéseket elkövető akkugyárak működésének felfüggesztését, a biztonságos működés garanciáit és az ellenőrzések szigorítását követelte, a kormány ehelyett tovább lazított a szabályokon. Elég az egészségünk és környezetünk veszélyeztetéséből!”

Címlapkép: „Highway to hell” A bosszútörvény és az akkumulátorgyárak ellen tüntetnek a győri civilek Fotó: Dián Ákos