Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre könnyebb utcára kerülni, miközben naponta hergel a propaganda a hajléktalan emberek ellen

A lakhatás világnapja alkalmából október első hétfőjén tette közzé a hajléktalan emberek bántalmazásáról és annak társadalmi hátteréről szóló véleményét az Utcajogász Egyesület. A jogvédő szervezet a lapunkhoz is eljuttatott közleményében felidézi a közelmúltban napvilágot látott, hajléktalan emberekkel szembeni bűncselekményeket:

tavaly novemberben két gyerek félholtra vert ver egy hajléktalan férfit Oroszlányban; egy férfi egy vödör vízzel öntött le télen egy hajléktalan nőt a XIX. kerületben, aki reggelre életét vesztette; a Betyársereg tagjai Káposztásmegyeren masíroztak, hogy félelemben tartsák a helyi hajléktalan embereket; Mohácson két rendőr több alkalommal hajléktalan embereket bántalmazott.

A Betyársereg újpesti megmozdulásával kapcsolatban az Utcajogász úgy fogalmaz, abban a kerületi vezetés mellett a helyi médiának is része van. A jogvédők a IV. kerületben hajléktalan ellátással foglalkozó Twist Olivér Alapítvány megkeresésére kezdett el foglalkozni a nyáron kezdődő újpesti hajléktalan-ellenes eseményekkel. Amint arról mi is beszámoltunk, június 14-én az MKKP oldalán megjelent egy hír, ami szerint az önkormányzat a felújított Fő térre „hajléktalanellenes”, osztott padok kihelyezését tervezi, aminek következményeként politikai csatározás indult a helyi képviselők között. 

„Az eset végül eszkalálódott és terjedni kezdett újpesti zárt és nyílt Facebook csoportokban. E felületeken kiszolgáltatott állapotban lévő hajléktalan emberekről készült fotók jelentek meg, beazonosítható leírások, és fenyegető hangnemű, önbíráskodásra felbujtó szövegek. Közben a kerületi média sem volt rest elkészíteni a témában gyűlöletkeltő videóját, amelyben csak olyan megszólalókat mutatott, akik egyetértenek az osztott padok felállításával, és a hajléktalanok diszkriminációjával”

– számol be az Utcajogász, hozzátéve, hogy az i-re a pontot a Vadhajtások cikke és videója tette fel, amelyben kamerára vették, ahogy a Betyársereg félelemkeltően masírozik a kerületben, azzal a céllal, hogy „megvédje” a lakókat az állítólagos áldatlan állapotoktól. A cikk kapcsán az jogvédőszervezet közérdekű bejelentéssel fordult a Médiahatósághoz, ám 

a beadvány elakadt, mert kiderült, hogy a Vadhajtások nincs nyilvántartásba véve az NMHH-nál.

A közelmúltban megjelent esetek nem önmagukban értelmezendők, hanem egy jóval szélesebb problémára világítanak rá, amelynek fontos mérföldköve az Alaptörvény 2018-as módosítása, amely általános tilalom alá helyezi az életvitelszerű közterületen tartózkodást. Ez a törvénymódosítás nemcsak embertelen, hanem ahogy arra az Utcajogász többször rámutatott, a gyakorlatban alkalmazhatatlan is, hiszen az ellátórendszer sem akkor nem volt, se ma nem képes befogadni a közterületen élő hajléktalan emberek tömegeit – írja közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy emiatt néhány esettől eltekintve csak ritkán indultak szabálysértési eljárások a törvény alapján. De a törvénymódosítás arra jó volt az Utcajogász szerint, hogy legitimálja, és megerősítse a hajléktalan emberekkel szembeni társadalmi ellenérzéseket.

A kormányközeli médiumokban látványosan fel is erősödtek a hajléktalan emberekkel szembeni kirekesztő üzenetek.

Emlékezetes, hogy a Metropol  „Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” című cikke kapcsán másodfokon is pert nyert az NMHH Médiatanácsa és az Utcajogász – ennek ellenére idén júliusban „Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek – Csövesterror Óbudán” címmel újabb cikket tett közzé

„A törvényi kirekesztés és a média gyűlöletkeltése pedig nyilvánvalóan az egész társadalmat hangolja a legszegényebbek ellen egy olyan időszakban, amelyben a gazdasági válság és a rosszul működő szociális ellátórendszer miatt napról napra könnyebb az utcára kerülni”

-írják, kiemelve, hogy mindez már a számokból is látszik: az Utcajogászhoz forduló ügyfelek száma az idei első félévben megduplázódott. A megemelkedő rezsiárak hatására kellett például bezárnia a Menedékház 100 idős, beteg hajléktalan embernek otthontadó szállójának, hiába kértek segítséget a minisztériumoktól

Nem a Metropol és a Vadhajtások az egyetlen olyan, kormányközeli orgánum, ami rendszeresen kelt gyűlöletet a legelesettebb emberekkel szemben – csak a Józsefvárosban két felületen is napi szinten támadják a városvezetést és kerületben élő hajléktalanságban élőket. A kerületi lappal szemben indított Hírnyolc online felületén jelenleg is két vezető hír rémisztget a Józsefvárost hajléktalanokkal sakkban tartó Iványi Gáborral, akinek a VIII. kerületben működik több szociális intézménye.

De napi két három posztban ír „Iványi Gábor hajléktalan-gyárráról” és Pikó András polgármesterről a Facebookon működő „Józsefvárosi és budapesti közélettel, politikával foglalkozó véleményoldal”, a Frankó. Az oldal honlapján egy egymondatos bemutatkozáson és egy emailcímen kívül semmiféle információt nem találunk, de a megjelenő tartalmak egyértelmű politikai elkötelezettséget mutatnak.

Mindegyik orgánum hajléktalan-ellenes tartalmaikban közös, hogy azokat az utcán alvó, vagy ülő, láthatóan otthontalan emberekről készült képekkel, őket dehumanizáló címekkel jelentetik meg.

Az Utcajogász is kiemelt, hogy éppen a kormány által szított, felbecsülhetetlen és nehezen helyrehozható társadalmi károkat szító gyűlölet teszi különesen fontossá a társadalmi szolidaritás láthatóvá tételét – ezért invitálnak mindenkit az idei Lakásmenetre október 15-re.

”Várunk oda mindenkit, aki ugyanúgy, mint mi, szeretne egy szolidárisabb társadalomban élni, aki megmutatná, hogy nem ért egyet a kirekesztéssel, és aki úgy gondolja, hogy a méltó lakhatás mindenkinek jár.”

Címlapkép: Élelmiszercsomag- és ebédosztás a Magyarországi Krisna-tudatú Hívõk Közössége rendezésében a Népligetben 2019. december 25-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)