Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalanellenes címlappal jelent meg a kormánypárti napilap, a Metropol

Ez a cikk több mint 2 éves.

A budapesti „koldusmaffiáról” publikált cikket a kormánypárti, Mediaworks alá tartozó napilap, a Metropol. Az ingyenes újság újraindulásakor azt ígérte, hogy benne és weboldalán „egy helyen lehet majd megtalálni mindent, „ami a hétköznapokban történő eligazodáshoz, informálódáshoz szükséges”.

„Dőlnek hozzák olvasóink levelei, miután felkavarta az állóvizet az Örs vezér téri koldusmaffiáról készített videónk. Szerencsére a rendőrség azonnal lépett, és az Örsről el is tűntek a kéregetők. Most egy térképre összegyűjtöttük: ezeken a helyeken zaklatják a járókelőket!”

-kezdődik a cikk, amelyet egy olyan térképpel illusztrálnak, amelyen megjelölik a főváros legveszélyesebb pontjait – tulajdonképpen a legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontokat.

A lap 2016-ban szűnt meg, akkoriban Simicska Lajos üzlettártásnak, Fonyó Károlynak az érdekeltségébe tartozott, helyét tulajdonképpen átvette a Lokál. Későbbi újraindulásakor a Lokált keresztelték át Metropolra, főszerkesztője pedig Simon László lett, aki a lap megszűnése előtt is dolgozott a Metropolnál, később pedig a kormányközeli Ripostnál dolgozott.

A Metropol újságírója azt állítja: vannak olyan egész városrészek, ahol a „Karácsony Gergely-féle káosz” miatt egész csapatok telepedtek le, őket erőszakos koldusoknak nevezik, hozzátéve, hogy egyes helyeken szervezett bandáknak tűnnek. Többek közt azt is állítják, hogy szerkesztőségükbe nemrég egy ilyen banda tört be, ám a rendőrség gyorsan segítségükre sietett és a helyszínről „eltakarították” a csapatot.

A cikkben olvasói levelekkel, illetve fotókkal illusztrálva mutatják be ezt a tarthatatlannak minősített helyzetet. Emellett még arra is bátorítják az olvasókat, hogy még több fotót küldjenek be – ahogyan írják, a Metropol valóban „az utca hangja” – mi a városlakók oldalán állunk!”

A Kúria átmenetileg engedélyezi, hogy Budapest közterületein akkor is lehessen napilapot terjeszteni, ha a városháza nem kap az adott médiumtól cserébe pár oldalnyi helyet.

A fővárosi rendelet a Metropolt és a Pesti Hírlapot érinti, ám a A Metropol terjesztői ellen közterület-felügyelők is felléptek tavaly, mivel a kiadványnak nem volt közterület-használati engedélye a lap terjesztéséhez.

A Metropol egy hasonló hangvételű riportot is közölt már a Blaha Lujza téri állapotokról, kollégánk véleménycikke erről itt olvasható.

Hasonló kampányt folytat az Index is a veszélyesnek ítélt budapesti közterületeket bemutató riportsorozatában, illetve az Origo is.

Címlapkép: Fotó: Címlapképünkön egy korábbi eset látható, amikor a rendőrség egy hajléktalan férfi ellen indított eljárást a Móricz Zsigmond körtéren. / Mérce