Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába kértek segítséget a minisztériumoktól, 100 idős, beteg hajléktalan ember szállója zár be a rezsiárak miatt

Bezárni kényszerül a Menedékház Alapítvány hajléktalanszállója, amely többnyire idős, beteg, korábban akár tartósan utcán élő embereknek nyújt otthont, közel 15 éve – derül ki a lakók egy részét átvevő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Facebook-posztjából. A hajléktalanellátó szervezet szerint a Menedékház szállásának bezárása óriási veszteség a fővárosi hajléktalanellátás számára, mivel a fenti problémákkal küzdő, mozgássérült, kerekesszékes emberek elhelyezése extrém nagy kihívást jelent.

„De hatalmas veszteséget jelent az is, hogy az itt dolgozók rendelkeznek azzal a speciális tudással, szakmai tapasztalattal, ami a többszörös nehézségekkel küzdő embereknek a szakszerű ellátásához szükséges. Egy intézmény működését, a napi rutint, befogadó, támogató közeget kialakítani az összetett szükségletű emberek számára korántsem egyszerű, miközben a jogszabályi elvárások – amik például megszabják egy intézményben folyó szakmai munka kereteit – szintén ahhoz vannak igazítva, hogy elviekben önellátásra képes embereket fogadó intézményekről van szó. Egy ilyen szakmai műhely megszűnése tehát szintén nagyon fájdalmas a már egyébként is sokszorosan megtépázott szociális ellátórendszer számára!”

-írja a BMSZKI, hozzátéve, több mint 40 lakót vesz át a Menedékház Alapítványtól, annak ellenére, hogy az egyik, korábban kifejezetten idős, beteg emberek ellátását biztosító intézményükben éppen Ukrajnából menekült embereket látnak el, és így számukra is „nagy kihívást jelent a mindennapokban ezeknek az embereknek a segítése”.

„A megszűnő szálláson több olyan ember lakik, akik sok éve, akár nyitás óta ezt az intézményt mondhatják otthonuknak, és most öregen, betegen kell akár a város másik felébe költözködniük, elveszítve ezzel nem csak az eddigi biztonságosnak hitt környezetüket, de a kapcsolataikat is”

– írja a BMSZKI.

Az intézmény kiemeli, hogy ugyan a nagy éjjeli menedékhelyeken vannak még üres kapacitások, nem véletlen, hogy ezek nem telnek meg, hiszen sokan például nem képesek már egy emeletes ágy felső szintjére felmászni.

Az ügyben megkerestük a Menedékház Alapítvány igazgatóját, Nagy Zoltánt, aki elmondta, a megnövekedett rezsiárakat nem tudtak tovább finanszírozni, ezért kezdték meg az intézményeik bezárását már tavasszal – elsőként az általuk üzemeltetett családok átmeneti otthona zárta be kapuit június közepén. A válság miatt felmerülő gondok enyhítése érdekében hiába fordultak a Belügyminisztériumhoz és a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárhoz, ezektől a szervektől válaszokat sem kaptak.

Egyedül a Fővárosi Önkormányzat nyújtott számukra némi segítséget, a legnehezebb téli hónapokra rezsikompenzációt, 72 millió forint értékben.

A Belügyminisztériumtól egy pályázat útján ugyan részleges gáztámogatást nyertek, azonban az csak a családok átmeneti otthonára és rövid időszakra vonatkozott. A fővárosi vezetéssel jelenleg is folytatnak egyeztetéseket, de úgy látják, az önkormányzat megtette a tőle telhetőt az ügyben.

„Mi egy olyan hajléktalan réteggel kezdtünk el dolgozni, akik nagyon kiszolgáltatottak és nagy igény volt az ellátásukra. Kerekesszékes, légzőkészülékes, rollátoros, beteg, idős, hajléktalan emberekről van szó, akikre a fővárosi ellátórendszer ilyen szinten még most sem képes reagálni. Úgyhogy a megfelelő elhelyezésük a bezárással problémát jelenthet”

– mondta el Nagy Zoltán, hozzátéve, augusztus 15-ig remélik, hogy minden lakó számára tudnak új szállást találni. Hozzátette, nem csak az intézmény lakói kerültek ezzel utcára, hanem a sok éves tapasztalattal rendelkező dolgozók is új állás után kénytelenek nézni.

A Menedkéház vezetője lapunknak elmondta, a szervezet életére mindig is jellemző volt, hogy „nem voltak eleresztve”, ingatlant béreltek a tevékenységünkhöz, olyan ellátási formákat vállaltak, amik kevésbé rentábilisak.

„De mindig azt gondoltuk, hogy amire szükség van, azt meg kell csinálnunk és arra valahogyan elő kell teremtsük a pénzt. Hiányoztak nekünk azok a normatív támogatások, amik mondjuk az egyházi ellátók megkapnak pluszban, extraként alapból, alanyi jogon. Mindig nehéz volt, ennek ellenére szépen lassan, nehézkesen haladtunk előre. Voltunk, ahol voltunk.”

– mondta el Nagy, hozzátéve szerinte a hajléktalanellátásban kialakult egy olyan szakmai vonal, ami fontos és amire nagy igény volt. A szervezetnek ezzel augusztus 31-el az összes intézménye bezár, csak projektalapú programjaik és egy adományboltjuk marad meg.

A hajléktalanszálló alagsorában működő Műhely-klub projektjükhöz még új helyszínt keresnek, ennek keretében állami gondozásban élő, hátrányos helyzetű és veszélyeztett fiatalokkal működtetnek egy nonprofit kerékpárműhelyt, ahol csoportos és egyéni foglalkozások, mentorálás mellett egy klubhelyiségben kikapcsolódási lehetőséget is biztosítanak a számukra.

A jelenleg „underground-jellegű” 178 négyzetméteres helyszínt is elveszítik a szerződés augusztus 31-i felbontásával, ehelyett keresnek a fenti tevékenységekhez, programokhoz illő helyiséget.