Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magas rezsiárak miatt bezár a Menedékház Családok Átmeneti Otthona

Nem tudják fizetni a jelentősen megemelkedett gázárakat, ezért a Menedékház Alapítvány „nehéz szívvel meghozta azt a szomorú döntést, mely szerint a Családok Átmeneti Otthona 2023. június 15. napjával befejezi közel 15 éves működését” – közölték a Facebookon.

Mint írták, a gazdasági válság miatt az elmúlt hónapok a „mindennapos túlélési küzdelemről és állandósult létbizonytalanságról szóltak” az alapítványnál, amelyen már „mindig lelkes és nagylelkű” támogatóik „serege sem tudott volna segíteni.”

„Rettenetesen szomorúnak találjuk azt, hogy épp azt a szolgáltatást kell befejeznünk, ahol folyamatos várólisták vannak, amelyre a legnagyobb és folyamatos szükség mutatkozik, és ahol a leginkább rászoruló, szinte nincstelen családokat láttunk el. A nálunk élő 20 család a fővárosi ellátás több mint 10%-át jelenti, és jelenleg nem látható, hogy hol és hogyan fogjuk tudni elhelyezni őket.

(…)

Megszakad a szívünk azokért a családokért, akik ezzel elveszítik átmeneti otthonuk, azokért a kollégákért, akik elhivatottságuk és szakmai tudások áldozták fel ezen családok megmentésének oltárán.
De sajnos eljött az a pillanat, amikor felelősségünk teljes tudatában nem tehetünk mást, mint hogy visszaadjuk a ránk bízott feladatot, ugyanis erőnk, erőforrásaink és lehetőségeink végére értünk.”

– írták.

Elmondásuk szerint 2022. szeptembere óta „kongatják a vészharangot”, de egyedül a Fővárosi Önkormányzat segített nekik érdemben, nekik köszönhetően tudtak a legutóbbi télen nyitva tartani. „A XI. kerületi Önkormányzat ugyan reagált a levelünkre, de érdemi segítséget nem nyújtott, míg a Szociális és Családügyekért Felelős Államtitkárságtól még csak válaszra sem méltattak minket az elmúlt több mint fél évben” – fogalmaztak.

Hozzátették: a Menedékház hajléktalan ellátásának finanszírozása is veszélybe került, azonban ha sikerül támogatást szerezniük, azt az intézményt nem kell a nyáron bezárniuk. Mint írják, az „ott élő emberek megnyugtató elhelyezése tényleg szinte lehetetlen feladatot róna” rájuk „és a teljes fővárosi ellátórendszerre”.

Az elmúlt több mint egy évben elmélyülő, az élet egyre több területén tapasztalható válságról igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.