Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedi a Posta, hogy postát üzemeltessen az ellenzéki vezetésű Békásmegyer

Indoklás nélkül utasította el levelében a Magyar Posta Budapest III. kerületének kérelmét, hogy résztvehessenek a postapartneri programban a Békásmegyeri Piacon létesítendő postai szolgáltatás keretében, derül ki a kerület önkormányzatának közleményéből.

A közleményből kiderül, hogy korábban Fónagy János a Posta fölött is rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettes államtitkára – más önkormányzatokhoz hasonlóan – a III. kerületet is levélben biztatta, hogy szálljanak be a programba.

Az államtitkár június 26-i levélben hivatkozik Nagy Márton miniszter korábbi, május 31-én kelt levelére, melyben szintén a postapartneri programban való részvételre buzdította a kerületet. Szintén hivatkozik arra, hogy az állam és a posta közötti szerződés keretében utóbbinak biztosítania kell a postai szolgáltatások hozzáférhetőségét „mindenki számára elérhető áron és ugyanolyan színvonalon”.

Ahogy a levél, valamint a postapartneri program honlapja is fogalmaz, emiatt indították a programot a postabezárásokkal párhuzamosan. Ennek keretében önkormányzatok és gazdasági szereplők postapartnerré válhatnak, vagyis résztvesznek postai szolgáltatások működtetésében.

„Ez a kerületi lakosok számára is előnyös, hiszen a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, a kerületben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben és több szolgáltatással egyidejűleg vehetik igénybe”

– fogalmaz levelében az államtitkár.

A Magyar Postánál működő „Hálózat Fejlesztési Igazgatóság” (sic) Partnermenedzsment Osztálya ezzel szemben tömören megfogalmazott levelében kifejti, hogy

„a Magyar Posta a megadott címen (1039 Budapest ,Heltai Jenő tér 1.) és környezetében nem kíván postapartneri rendszert működtet” (sic).

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Postának és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak is, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az önkormányzattól megtudtuk ugyanakkor, hogy a Posta korábbi (telefonos) egyeztetéseik során sem indokolta, hogy miért nem kíván partneri kapcsolatba lépni. A közelmúlt postabezárásai után 2 postát zártak be a kerületben, ebből az egyik helyett sikerült egy úgynevezett „postapontot” nyitni. Emellé szerettek volna a békásmegyeri lakótelepen és a környéken élő családok ezreit kiszolgáló piacon is szolgáltatást üzemeltetni. A kerület teljes lakossága 2022-es adatok szerint 128 827 fő.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy november 12-től 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiaválságra és a szankciókra hivatkozva. Az ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele, például Szolnokon, ahol évi 42 millió forint a szolgáltatási díj. Korábbi cikkünkből az is kiderül, hogy az ország lakosságának ötöde maradhat posta nélkül, elsősorban kistelepüléseken.

Ennek keretében a korábbi 112 helyett 55 posta megtartását tervezte Budapesten a vállalat, fenntartva a lehetőséget, hogy az egyes önkormányzatok átvállalhatják a bezárásra ítélt posták üzemeltetési költségeit.

A fővárosi közgyűlés áprilisi ülésén tárgyalta, hogyan léphetne fel a budapesti posták bezárása ellen. Ennek keretében Pikó András VIII. kerületi polgármester elmondta, ők is tárgyaltak a Postával, abban a tudatban, hogy volt kerület, ahol ingyen és bérmentve újranyitották a tavaly „ideiglenesen” bezárt fiókot.

„A 8. kerületben a Kálvária téren lévő, egyik legforgalmasabb postát másfél évre 120 millió forintért akarták újranyitni. Ebben nincs benne a rezsi, a közös költség – ez is mind az önkormányzatot terhelte volna.

Aggályos, hogy egy állami cég egy állami szolgáltatást pofára osztogat”

– állapította meg a vita során a polgármester. Kiemelte, hogy nem azt mondja, hogy ne legyen ingyen egy kerületnek az újranyitás, de akkor ez a lehetőség mindenkinek egyaránt járjon, ne tegyen egy állami cég különbséget.

Az ellenzéki pártok, így többek között a III. kerület polgármesterét, Kiss Lászlót is adó Demokratikus Koalíció is számos alkalommal tiltakozott a postabezárások ellen. A beszámolókból az is kiderült, hogy az ellenzéki polgármesterek közül többen úgy látják, hogy a Posta kivételez a kormánypárti vezetésű önkormányzatokkal, miközben a posták újranyitásának esetenként százmilliós nagyságrendű költségei is lehetnek a kerületek számára.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán