Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb posták zárhatnak be, Budapesten a jelenlegi 112 helyett csupán 55-öt írna elő a törvény

Ez a cikk több mint 1 éves.

Eddig is tudható volt, hogy a kormány hozzányúlna a postához annak érdekében, hogy az a lehető legkevesebbe kerüljön az államnak, most pedig konkrét törvénymódosító javaslattal állt elő, aminek következtében posták újabb százai zárhatnak be az energiaválság miatti bezárási hullám után.

Mint azt a postatörvény módosító javaslatát kiszúró mfor.hu írja, a jelenlegi törvény szerint a Postának a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania. Ezt módosítaná a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 30 ezerre, vagyis: a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kellene biztosítani.

A lap példaként hozza az 50 ezer lakosú Eger városát, ahol törvényileg eddig legalább két postát kötelező volt működtetni, ez viszont a jövőben egyre csökkenhetne.

Érdekesség, hogy a törvénymódosító javaslatban nem szerepel indoklás. A módosítás Budapesten és a többi nagyvárosban is számos posta bezárását eredményezheti.

Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett jóval több, mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Mindez nem kötelezettség, csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy több postát is működtet. Ugyanakkor az elmúlt hónapok tendenciái alapján feltételezhető, hogy nem a posták megtartása lesz a cél.

Mint arról a napokban beszámoltunk, az 1500 fő alatti települések is könnyen posta nélkül maradhatnak, ami a lakosság ötödét, vagyis másfél- kétmillió embert érinthet. A 24.hu értesülései szerint az érintett településeken (ahol még működik postahivatal) az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a Magyar Posta, elsőként az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét.

Ha nem tudják átvenni az önkormányzatok az üzemeltetést, akkor bezárják ezeket a hivatalokat, és más megoldás híján feltehetőleg mobilposta fog működni.

A Magyar Posta először tavaly október végén döntött úgy, hogy november 12-től 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiaválságra és a szankciókra hivatkozva. Az ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele, például Szolnokon, ahol évi 42 millió forint a szolgáltatási díj.

Február 28-án pedig bejelentették, hogy 1200 fős leépítés lesz a cégnél azért, hogy „a jelenlegi, szankciók sújtotta, gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását”. A régóta forrongó indulatokat tovább tetézte, hogy a munkáltató idén csupán 10%-os átlagbéremelést hagyott jóvá alkalmazottai számára, amelyből rengeteg dolgozó örülhet, ha legalább 5%-ot megkap. A fokozódó elégedetlenség miatt március elején több száz postás vonult a Kossuth-térre, hogy tiltakozzon az alacsony bérek, a bezárások és az elbocsátások ellen.