Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Örülhetnek a postások, ha 10%-os átlagbér emelés felét megkapják

Ez a cikk több mint 1 éves.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postás Szakszervezet, valamint a Magyar Posta vezetése abban állapodott meg, hogy átlagosan 10 százalékkal emeli a dolgozói béreket az idei évben.  Teljes 10%-os emelésre azonban csak nagyon kevés esetben számíthatnak a dolgozók, ugyanis rengeteg körülmény határozza meg az emelés mértékét.

„Konkrét 10%-ot nem kap senki, lehet számítani 5-8%-os emelésekre, de előfordul olyan is, hogy valaki egyáltalán nem részesül béremelésben.”

-nyilatkozta a Mércének Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet, hogy számos tényező meghatározza, hogy mekkora mértékű béremelésben részesülnek a postai alkalmazottak. Egyik ilyen például a ledolgozott évek száma. Az elnök szerint ennek mértékében 4000- és 22 000 forint közötti összegre számíthatnak a munkavállalók ( például egy 40 éve a postánál dolgozó alkalmazott bére most 22 ezer forinttal növekedhet, ami már meghaladhatja az átlagos 10%-os emelést).

Az átlagbér is befolyásolja a százalékokat. Azon dolgozók, akiknek a fizetése elmarad az átlagbérhez képest, most valamennyire kompenzálva lesznek, azonban akik ezt elérik, vagy meghaladják, 10% alatt fognak béremelésben részesülni. Azok a dolgozók, akiknek a minimálbér emelés következtében már egyszer megnövekedett a bére, szintén nem 10%-os emelést kapnak majd, ugyanis a minimimálbér-emelés is beleszámít a mostani átlagbér emelésbe. A különböző differenciált bérek többek között úgy alakultak ki a postánál, hogy a munkáltató idő közben már magasabb bérekért vette fel újabb munkavállalóit, miközben nem történt érdemi béremelés a már régebb óta ott dolgozó alkalmazottaknál.

Pfeifer Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a béremelésnél megítélt összeg 20%-ról a postavezető dönt, akinek igen széles jogköre van abban, hogy mi alapján és mekkora összeggel növelje bizonyos alkalmazottak fizetését.

Az elnök szerint a munkáltatói jogkört gyakorló vezető tehát még szubjektív alapon „variálhat” is a béremelés egy részével. Hogy pontosan mi alapján dönthet a postavezető az odaítélt béremelés mértékéről, azt jogszabályban rögzített keretek szabályozzák, ám így is elég önkényes döntések alapján dőlhet el a végső emelés mértéke.

Korábbi cikkünkben Pfeifer Tamás a Mércének elmondta, hogy a POFÉSZ nem vehetett részt a keddi bértárgyalásban, miután a Posta arra hivatkozott, hogy nem írták alá a korábbi, három évre szóló kollektív szerződést, „és az idei év módosításának a feltételeit ezen belül kívánja megtárgyalni”.

Hozzátette, ha ott lettek volna a tárgyalóasztalnál, „egészen biztosan” nem fogadják el a munkáltató ajánlatát. A megállapodás egyrészt nagyon későn született meg, az elfogadott béremelés pedig a magas infláció miatt gyakorlatilag reálbércsökkenést jelent a dolgozóknak – fogalmazott.

A keddi tárgyalással kapcsolatban Tóth Zsuzsanna, a Postások Szakszervezetének elnöke a Mércének elmondta, hogy a munkáltató először egy teljesítményalapú bérfejlesztést javasolt, amibe a szakszervezet nem ment bele. „Az alapbér-fejlesztés volt a célunk, és el tudtuk téríteni a munkáltatót a szándékától, amit nagyon erőteljesen át akart vinni” – fogalmazott.

 

Címlapkép: Wikipedia / Nyar94