Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A ma hajnalban meggyilkolt budapesti édesanya élete megmenthető lett volna, ha végre társadalmi problémaként kezeljük a nők elleni erőszakot

Családon belüli erőszak áldozata lett ma hajnalban egy 58 éves nő Budapesten.

A police.hu arról ír, hogy rendőrség fél hat tájban kapott bejelentést arról, hogy egy asszonyt megszúrtak a XVI. kerületben.

Az 58 éves nő a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A kiérkező rendőrök a feltételezett elkövetőt, az áldozat 24 éves fiát a helyszínen elfogták. A tudósítás szerint a fiatalember magát is megsebezte.

Felelősségre azután vonják, hogy a sebesülését ellátják.

A nők elleni erőszak gyakoriságát és rendszerszintű jellegét szemlélteti, hogy csak az elmúlt hónapokban két hasonló esetről számoltunk be. De érdemes belenézni a családon belüli erőszakról, nők elleni erőszakról, párkapcsolati erőszakról szóló hasonló hírekbe is, melyekről rendszeresen beszámol a Mérce.

Ezekből is kitűnik, hogy a nők elleni erőszak az esetek zömében családon belül történik, az áldozat pedig az anya, az élettársnő, a feleség vagy a leánygyermek.

A Mérce A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti az ehhez hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy”, és nem szerelmi dráma, hanem általános társadalmi probléma.

S mivel ismétlődő, gyakori jelenségről van szó, felmerül az állam és a társadalom felelőssége.

A nőgyilkosságok megelőzhetők lennének, ha a kormány például hajlandó lenne ratifikálni a nők elleni erőszak prevencióját célzó Isztambuli Egyezményt, amely felkészítené a hatóságokat a párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzésére. Az egyezményt egyébként a kormány egyszer már aláírta, de végül azzal az ürüggyel nem ratifikálta, hogy az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védelmezi, és különben is tartalmazza a társadalmi nem (!) kifejezést.

Pedig a „társadalmi nem” kifejezés épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen, ezért a gyilkosságok megelőzése is társadalmi felelősség.

A kormány emellett pedig tisztában van azzal, hogy mulasztás terheli: a saját összegzése alapján is édeskevés, amit a nők és gyermekek meggyilkolása ellen tesz.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Óbuda-Békásmegyer Áldozasegítő Programja - Panelbeszégetés az Esernyősben, budapest 2023. május 23. Fotó: Pozsonyi Roland