Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindössze egy nap telt el két nőgyilkosságról szóló hír között

Margaret Atwood, A szolgálólány meséje c. regény írója egyszer azt írta: „A férfiak attól félnek, hogy a nők kinevetik őket. A nők attól félnek, hogy a férfiak megölik őket.

Ennek igazságát és a probléma gyakoriságát szemlélteti, hogy alig három napon belül két nő meggyilkolásáról adott hírt a rendőrség.

Május 30-án látott napvilágot az a hír, hogy május 27-ére virradó éjszaka egy férfi megjelent volt élettársa nyírkátai udvarán, ahonnan a nőt hajánál fogva egy fás-bokros területre vonszolta, majd ott ismeretlen eszközzel – vélhetően zsineggel – megfojtotta. A gyanúsított ellen emberölés bűntette miatt indult eljárás.

Június 1-jén holtan találtak egy nőt Tengelic egyik lakóházában. A helyszíni szemlén azonnal felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon emberölés bűntett gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A feltételezett elkövetőt a TEK bevonásával keresték, majd a Tolna vármegyei rendőrök rövid időn belül elfogták. A 29 éves tengelici férfi elszámoltatása jelenleg is folyamatban van.

Épp az ilyen esetek megelőzése miatt lett volna fontos ratifikálnia a kormánynak az Isztambuli Egyezményt, amelynek keretében szakértők felkészítenék a hatóságokat a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzésére. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly előtt leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen, ezért a gyilkosságok megelőzése is társadalmi felelősség.

Mérce ezért A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a a jobbágyihoz hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános társadalmi probléma.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.