Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkot kaphat a nyakába a Volánbusz, mert a dolgozókkal mosatná a munkaruhákat

Egymást érik a bajok a Volánbusznál. Egyes telephelyeken nem jutottak védőitalhoz a munkavállalók, leszerelte a vállalat a szódaautomatákat, majd hosszú vitába keveredett a szakszervezettel arról, milyen hosszú rövidnadrágot illik viselnie a buszsofőröknek a kánikulában. A szakszervezet már sztrájkkal fenyeget.

A legutóbbi fejlemény, hogy a Volánbusz többé nem vállalná az akár veszélyes anyagokat, kőolajszármazékokat is tartalmazó karbantartók munkaruháinak kimosását.

Korábban évtizedeken át vállalta magára ennek a költségeit a Volánbusz, augusztus elsejétől viszont többé nem áll kapcsolatban azzal a céggel, amely a mosást intézte.

Lapunk júliusban erről a Volánbuszt is megkérdezte, akkor ezt válaszolták:

„A Volánbusz mint felelős munkáltató mindig a legjobb megoldásra törekszik; társaságunk jelenleg vizsgálja a munkaruha-juttatás további biztosításának különböző lehetőségeit.”

Azóta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is érdeklődött a Volánbusznál, hogy valóban megszűnik-e a karbantartók munkaruhájának kimosása. A szakszervezet ezt a választ kapta (a teljes szöveg ezen a linken elérhető):

„Amint arról korábban tájékoztatást adtunk, a bérelt munka- és védőruházat biztosítására vonatkozó szerződésünk megszűnt. Kérdésére válaszul tájékoztatom, hogy a Társaság annak érdekében, hogy a munkavállalók munkaruházattal történő ellátását a bérleti szerződés megszűnését követően is folyamatosan biztosítani tudja, közbeszerzési eljárást folytatott le, amely azonban eredménytelen lett. […] A munkaruha esetében a mosatás a továbbiakban nem kerül biztosításra, különös tekintettel arra, hogy e vonatkozásban közbeszerzési eljárás lefolytatása válna szükségessé, amelynek időigénye – figyelembe véve azt is, hogy jelen intézkedés várhatóan átmeneti időszakra szól – ezt nem teszi lehetővé.”

A szakszervezet elnöke, Dobi István erre válaszul sztrájkkal fenyegette meg a munkáltatót. Ígérete szerint amennyiben a SZAKSZ-nak és a Volánbusznak nem sikerül megállapodnia a munkaruhák kimosásáról, az október 1-je utáni első héten munkabeszüntetésre kerül sor a karbantartók körében.

Addig is arra kérte a karbantartókat, hogy ne mossák ki otthon ezeket a munkaruhákat. Ezek a munkaruhák egyébként a szakszervezet szerint egyre rosszabb állapotban is vannak, amit a közösségi médiában képekkel is illusztráltak.

 

Címlapkép: SZAKSZ / Facebook