Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Pofám leszakad” – A szódavizet is sajnálják a volánosoktól a hőségben

Bár az elmúlt napokban egy zivatarral érkező hidegfront némiképp elviselhetőbbé tette a kánikulát, az OMSZ előrejelzése szerint a héten stabilan 30 fok körül alakul a hőmérséklet Magyarország területén. A kortárs nyarakat ismerve pedig bőven számíthatunk még hosszú kánikulákra. Mindezen körülmények között derült ki a Volánbusz sofőrei számára, hogy a telephelyeiken némi felfrissülést nyújtó hűvös szódavíz – legalábbis a kormány szerint – az ukrajnai háború áldozatává vált.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke Facebook-posztban adta közzé a hírt, miszerint minden buszos telephelyen leszerelték a szódaautomatákat.


Az érthetően intenzív érdeklődés miatt az egyik telephelyvezető utánakérdezett a jelenség okának. A válasz, amit kapott, meglehetősen különös:

„Tavalyi évben a háborús vészhelyzeti [sic!] intézkedés keretén belül a kormány törölte a védőital juttatására vonatkozó egészségügyi rendeletrészt is.  A társaság szabályozásában nincs kötelező előírás, ezért az az álláspont, hogy ahol van csapvíz, ott azzal megoldottnak tekintendő.”

Dobi felháborodott Facebook-bejegyzésében a figyelmeztető sztrájkot is felvetette, mint lehetséges reakciót:

„Nem kellene megszervezni egy kétórás leállást?

A pofám leszakad! A Volánbusznál a kánikulában, a hőségriadó idején a háborús vészhelyzeti intézkedésre hivatkozva, a munkáltatónak elég csak csapvizet biztosítani a dolgozóinak, nyilatkozott a társaság vezetése!!!

A nyári időszakban, több évtizeden át a Volán minden telephelyen biztosította a munkavállalók számára, a hűtött szódavizet!!! Ez most megváltozott és több telephelyről eltűntek a szódagépek.

Tiltakozásul, nem kellene megtartani egy két órás figyelmeztető sztrájkot, amit a munkahelyi körülmények javításával kapcsolatban szerveznénk?”

A Mérce telefonon elérte a szakszervezeti vezetőt, aki megerősítette a bejegyzésben foglaltakat, az intézkedéseket pedig „tragikomikusnak” nevezte. Dobi szerint egy egyszerű technológiáról van szó, ami csapvízből állít elő szódát, és ez évtizedek óta működött, így elmondása szerint érthetetlen, hogy miért kellett pont azt leállítani, és mi köze van ehhez a háborúnak.

„A szélvédő mögött 40-50 fokra is felszökik a hőmérséklet, és akkor üljenek a sofőrök ott, hűtött víz és klíma nélkül”

– közölte Dobi, utalva rá, hogy a klímaberendezéseket még télen használhatatlanná tették a legtöbb helyen a spórolás végett.

A SZAKSZ elnöke szerint a módszerek változatosak voltak, volt, ahol egyszerűen elvágták a klíma vezetékét, de előfordult olyan is, hogy beszedték a kapcsolókat, vagy kiiktatták az egészet a hálózatból.

Dobi jelenleg elmondása szerint megpróbál válaszokat találni, illetve kész elmenni akár a szakminisztériumig is, hogy jelezze az áldatlan munkahelyi állapotokat.

Frissítés:

A Mérce megkeresésére a délutáni órákban reagált a Máv-Volán csoport, válaszukat az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„A MÁV–Volán csoport minden munkavállalója számára biztosított a védőital. Ahol ballonos vagy szódagéppel készített szénsavas víz nem áll rendelkezésre, ott a helyi vezetők igényelhetnek palackos vizet, erről az illetékes munkatársak a biztonság kedvéért most újabb tájékoztatást is kapnak.

A Volánbusz autóbusz-vezetői és egyéb fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalói június 15. és augusztus 15. között – a hűtött víz vagy szódavíz mellett – két liter legalább 40% citromlétartalmú, a hűsítő ital ízesítésére alkalmas folyadékra is jogosultak.

A raktárkészletek fel vannak töltve, a busztársaságnál pl. 0,5 literes kiszerelésű ásványvízből jelenleg több mint 57 ezer palack áll rendelkezésre.

Védőital nélkül sehol egyetlen volánbuszos kolléga sem maradhat.”

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán