Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek az aligai civilek, az önkormányzat visszatáncolt a vízisportpálya engedélyezésétől 

Balatonvilágos képviselő-testülete váratlanul visszavonta a helyi és országos felháborodást is kiváltó vízisportpályára vonatkozó hozzájárulási határozatait – osztotta meg közösségi oldalán a hírt az Aligai Fürdőegyesület (AFE), történelmi győzelemként értékelve a fejleményt. 

Az önkormányzat hozzájárulása és a balatonvilágosi önkormányzati strandon létesített bejáró nélkül a létesítmény nem kaphatja meg a szükséges engedélyeket – közölték a civilek. Néhány hete egyébként a hajózási hatóság már visszavonta a vízipark létesítési miután azt a helyi, a beruházás által érintett vízparti ingatlanok tulajdonosai érdeksérelemre hivatkozva megtámadták. Az önkormányzat mostani döntése ugyanakkor egy esetleges újbóli engedélyeztetési eljárás során lehet kulcsfontosságú. 

Az AFE szerint sokszor a helyi érdekek ellen hozott önkormányzati döntéseknél megszokott 4:3-as szavazati arányt kitartó érvelésükkel, tiltakozásukkal és a közvetlenül érintett parti ingatlantulajdonosokkal összefogásban sikerült megfordítaniuk.  Így végül  4 igen, 1 tartózkodás és 2 nem szavazattal sztornózta az önkormányzat a 19 500 négyzetméteres, zárt vízisportpályára még február 27-én megszavazott hozzájárulási határozatait. 

A civilek arról írnak, hogy nemcsak a sportpálya tervének másfél hónappal ezelőtti napvilágra kerülése óta folytatott kampányuk ért be, de a mai képviselő-testületi ülésen is csaknem  két órán keresztül kardoskodtak a beruhzás ellen.

Érdekesség, hogy Bukovszki András önkormányzati képviselő, egyben az egyesület alelnöke kezdeményezésére név szerint szavaztak a testület tagjai – az AFE szerint abból a célból indítványozták ezt, hogy „kiderüljön ki áll a település és ki a beruházók oldalán”. Takács Károly polgármester például „igen” szavazatával korábbi hozzállásának megfelelően továbbra is támogatta a beruházást. 

A Képviselő-testületi ülést élőben közvetítette az AFE, az alábbi linken visszanézhető:

Az önkormányzat  korábban a vízi élménypark bevételvonzó potenciáljával érvelt, még ha a terület bérleti díja mindössze csak 1,3 millió forint is, szemben a beruházó éves várhatóan több tízmilliós bevételével szemben. Emellett Takács Károly polgármester azt is kifejtette a döntést megelőző viták során, hogy számos más módon hajthatna hasznot a településnek a beruházás: ilyen például a helyi iparűzési adó (HIPA), valamint a községben működő

Az AFE vízisportpályával kapcsolatos aggályairól ebben a cikkben számoltunk be. A létesítmény amellett, hogy akár két hektárt is elfoglalhatott volna a vízfelületből, a civilek szerint a benne alkalmazott játékok korlátozták volna a vízfelülethez való hozzáférést és szabálytalanul is lettek lettek engedélyezve. Ugyanezek az eszközök szerintük környezetrombolók és zajosak, például a motorcsónakos vontatás miatt – holott a Balatonon elvileg alapvetően tilos a kedvtelési célú motorcsónakozás. Ezenkívül a panorámát is sértették volna, és veszélyt jelenthettek volna nemcsak a véletlenül a területre tévedő fürdőzőkre, de akár használóikra is.A civilek úgy vélték, hogy az élménypark a fizető kereslet, és elsősorban a beruházó haszna érdekében sajátítana ki egy részt a Balaton vízfelületéből. 

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk, a vízisportpályát övező elmérgesedő vita közepette a polgármester a település honlapján elérhető, hivatalos tájékoztatóban ment neki az Aligai Fürdőegyesületnek, mondván, a civilek hátráltatják a település fejlődését.