Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább folytatják a gyűjtést a tatabányai nőnek, akinek szeptemberig elhalasztotta a kilakoltatását a bíróság

A bíróság szeptember 15-ig felfüggesztette a tatabányai Erzsébettel szembeni végrehajtást, akinek kilakoltatása ellen júniusban A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Szikra Mozgalom tiltakozott élőlánccal. Mivel a rendőrség az élőlánc miatt nem tudta biztosítani a lakás kiürítését, a végrehajtó július közepére tűzte ki az 55 éves nő kilakoltatásának az újabb időpontját, azonban időközben a bíróság elfogadta a felfüggesztési kérelmét. A városban aktív Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az AVM és a tatabányai önkormányzat között azóta a helyzet orvoslására irányuló párbeszéd alakult ki, a Szikra Mozgalom pedig gyűjtést rendezett a nő megsegítésére.

Misetics Bálint, az AVM aktivistája  lapunknak elmondta, most a bíróság egy méltányossági lehetőséggel élve haladékot adott Erzsébetnek, aki tartósan munkanélküli, jelenleg alkalmi takarítói munkákból tartja fent magát. A bírósághoz benyújtott kérelemben is részletezték, hogy a varrónő végzettségű Erzsébet folyamatosan munkát keres, így a felfüggesztés időtartama alatt valószínűsíthető, hogy munkába tud állni, amivel javul a jövedelmi helyzete. A Máltai Szeretetszolgálat vállalta, hogy a felfüggesztés időtartama alatt minden rendelkezésükre álló segítséget megadnak Erzsébetnek akár a munkába álláshoz, akár a hátralékrendezéshez.

A bíróság döntésében közrejátszhatott az is, hogy kilakoltatása esetén Erzsébet minden bizonnyal hajléktalanná vált volna.

Ráadásul Erzsébet helyzetéről nem is igazán tudott a közvetlen környezete a megakadályozott kilakoltatásig.

A bírósági döntéssel egyidőben került sor egy egyeztetésre a tatabányai önkormányzat, a Máltai Szeretetszolgálat és az AVM között, amin Erzsébet helyzetének megoldásáról beszéltek a felek. Misetics Bálint az egyeztetést és az önkormányzattal kialakult kommunikációs csatornát pozitív, előremutató lépésnek nevezte, ami a kilakoltatás irányából egy megoldás felé tereli a folyamatot.

„A jelenlegi magyarországi jogszabályok  nem csupán nem előzik meg, hanem kifejezetten abba az irányba tolják a hátralékba került polgárokat, hogy olyan adósságspirálba kerüljenek, amiből egy adott ponton túl már tulajdonképpen ők, ha bármit is tesznek, nem tudnak egyedül, segítség nélkül kikerülni”

-mondta el lapunknak a lakhatási szakértő.

A júniusi kilakoltatást megakadályozó élőláncban szintén résztvevő Szikra Mozgalom gyűjtést is rendezett a nehéz helyzetbe került nő számára. Mint azt lapunknak elmondták, ez az első hasonló akciójuk, és azért tartották fontosnak a gyűjtést ebben az esetben is, „mert a lakhatás emberi jog, és ha meg tudunk akadályozni egy kilakoltatást az adósság rendezésével, és fel tudunk használni fundraising technikákat erre, akkor ezt meg is fogjuk tenni”. A mozgalom egyébként is kiemelten kezeli a lakhatási kérdéseket, így az AirBnB szabályozásáért és a Diákvárosért folytatott kampányokban is aktív részt vállaltak, mint mondják:

„Azért kiemelt fontosságú számunkra a kilakoltatások, illetve a lakhatási válság témaköre, mert köztünk is vannak olyan emberek, akik maguk is érintettek, akik végignézték, ahogy a szüleik hitelről hitelre küzdenek a túlélésért, hiába dolgoztak, akiket ugyanúgy sújtanak a magas albérletárak, és akik tudják, hogy az ország többsége számára ma a biztos lakhatás csak egy álom lehet ezekkel az ingatlanárakkal, nem beszélve arról, hogy az állami programok leginkább a felső-középosztálynak kedveznek.”

Az Erzsébet számára indított adománygyűjtéshez itt várják a felajánlásokat.

Az adomány gyűjtéssel kapcsolatban a Szikra közölte, az önkormányzat nyitott rá, hogy egy megvalósítható hátralékrendezési terv és a tartozás egy jelentős részének az egyösszegű befizetése esetén „lehetőséget adjanak Erzsébetnek a folytatáshoz”. Az eredetileg kitűzött 250 ezer forintot már sikerült túlteljesíteni: több, mint 300 ezer forint gyűlt eddig össze. De azért, hogy a következő önkormányzati tárgyalásig már egy még stabilabb hátralékrendezési tervet lehessen összeállítani, tovább folytatják az adománygyűjtést.