Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aktivisták megakadályozták egy tatabányai nő kilakoltatását

Sikerült elhalasztani egy tatabányai nő kilakoltatását – számolt be róla A Város Mindenkié (AVM) csoport.

A szervezet felhívására aktivisták csütörtök délelőtt élőláncot alkottak a lakás bejárata előtt, hogy megakadályozzák a kilakoltatást. Az akcióban Jámbor András országgyűlési képviselő, a Szikra, valamint a Párbeszéd aktivistái is részt vettek.

Az AVM Facebook-bejegyzése szerint miután felállt a kilakoltatás elleni élőlánc,

„11 órakor megjelent a végrehajtó és a rendőrség, de az aktivisták szemrevételezése után szó nélkül távoztak.”

Majd informális úton több forrásból megtudták, hogy a kilakoltatás végrehajtását egy hónappal elhalasztják, és a Máltai Szeretetszolgálat közbenjárásával esély nyílik rendezni az ügyet – bár úgy tudjuk, hogy az önkormányzat az utóbbit hivatalosan még nem erősítette meg.

Az önkormányzatnak több kérdést is elküldtünk az ügy részleteivel kapcsolatban, azonban egyelőre nem kaptunk rájuk választ.

Ahogy az AVM ma reggel közzétett cikkében olvashattuk, a tatabányai lakosnak az elmúlt években jelentős tartozása halmozódott fel az Önkormányzat felé. Az előzmények azonban azt is egyértelművé teszik, hogy az általa lakott önkormányzati bérlakás 1997-ben történt bérbevétele óta hosszú ideig (évtizedekig) maradéktalanul eleget tett a bérleti szerződésében foglaltaknak, és bármiféle probléma vagy késedelem nélkül fizette a lakbér- és közműdíj-számláit.

A lakáskiürítés időpontját először november 14-ére tűzte ki a végrehajtó, akkor azonban a kilakoltatást – a téli kilakoltatási moratórium közelségére tekintettel – az Önkormányzat elhalasztotta. A rászoruló tatabányai polgár azóta is kereste a megoldás és a hátralékrendezés lehetőségeit, ehhez azonban semmilyen érdemi segítséget nem kapott a hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítására törvényileg kötelezett Önkormányzattól.

Mint a szervezet megjegyezte, a kilakoltatással fenyegetett tatabányai nő jövedelmi és vagyoni helyzete nem teszi lehetővé, hogy lakhatását más módon biztosítsa. Kilakoltatása ahhoz vezetne, hogy utcára kerül; és vélhetően hosszú ideig, akár élete végéig hajléktalan élethelyzetbe kényszerül. Azt azonban a jelenlegi szerény jövedelme is lehetővé teszi, hogy a hátralékát nem jelentéktelen összegű törlesztőrészletekben – az aktuális lakásfenntartási kiadások megfizetése mellett – rendezze.

Az AVM hangsúlyozta, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 10. pontja értelmében az Önkormányzat kötelező feladata „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”.

A szervezet szerint a lakáskiürítési eljárás felfüggesztése és egy hátralékrendezési folyamat megkezdése egyszerre biztosítaná, hogy az Önkormányzat fokozatosan, de a belátható jövőn belül hozzájusson a kintlévőségéhez, továbbá egy nehéz helyzetbe került, de együttműködésre, jövedelme növelésére és a tartozása megfizetésére nem csupán nyitott, hanem ezekre az elmúlt időszakban is jóhiszeműen törekvő tatabányai polgár hajléktalanná válásának a megelőzését, és ezáltal azt is, hogy az Önkormányzat a vonatkozó törvényi kötelezettségeinek megfelelően járjon el.