Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség megszüntette a nyomozást Szálasiné sírja ügyében, maradhat a nyilasvezér fotója

Megszüntette a rendőrség a tiltott önkényuralmi jelkép használata miatti nyomozást Szálasi Ferencné sírjának ügyében – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére küldött tájékoztatásából. A rendőrségi indoklás szerint „nem történt bűncselekmény” a nyilaskeresztre emlékeztető szimbólum elhelyezésénél. Arról, hogy milyen szakértői vélemények alapján szüntették meg a vizsgálatot, részleteket nem árultak el, de azt közölték, hogy

gyanúsítotti kihallgatás nem történt az ügyben.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes megkeresésünkre elmondta, a főváros részéről az ügyet lezártnak tekintik az egyértelműen a temetői rendeletbe ütköző, szintén a kereszttel és a Szálasiné Lutz Gizella mellett Szálasi Ferencet is ábrázoló képpel a sírkőre kerülő „Szálasi Ferenc emlékére” felirat letakarásával. A képpel kapcsolatban elmondta, sok sírkövön látni hasonlókat, a sírban nyugvókat akár családjuk körében, így az ellen kifogásuk nem lehet.

A „Szálasi Ferenc emlékére” feliratot letakaró idézet Lutz Gizella sírján. Forrás: Enbudapestem.hu

A keresztről való döntést sem tartja önkormányzati hatáskörnek, hiszen az ehhez hasonló ideológiai, jelkép-értelmezési kérdések messzemenő vitákat szülnének, amik nem egy városvezetés feladatai. A jelkép vizsgálatának Magyar Tudományos Akadémia általi vizsgálatát ugyan maga a főváros is tervbe vette, de az üggyel kapcsolatos rendőrségi nyomozás elindulása miatt végül nem látták azt szükségesnek.

Kiss Ambrus elmondta azt is, nem szeretnék, hogy politikai csatatérré változzon a temető, remélik, hogy a jelenlegi állapot és a rendőrségi döntés nyomán valamelyest nyugvópontra juthat a sír körüli botrány.

Lapunk információi szerint amíg a sírkő az első, ügyet feltáró cikkünk megjelenése idején szabályellenesen, a megfelelő engedélyeztetési folyamat végigjárása nélkül került a helyére, addig ma már szabályosan áll ott.

A temetőhöz időközben beadták a szükséges vázrajzot, amin a feliratokat, jelképeket egyébként nem kell szerepeltetni, így a sírjel jelenlegi állapotában szabályosnak tekintendő.

Szálasi Ferencné Lutz Gizella és testvére, dr. Weninger Lászlóné Lutz Katalin, valamint édesanyjuk, Lutz Ferencné Köhler Katalin sírja a Farkasréti temetőben, A VÁLTOZTATÁS ELŐTT. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Lapunk írta meg elsőként, hogy a „nemzetvezető” özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a Szálasi Ferenc emlékére felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hajazó szimbólum is. Kutatásunk nyomán kiderült, hogy ezeket az átalakításokat a sír új rendelkezője, az újfasiszta Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el, a főváros szerint engedély nélkül. Cikkünk megjelenését követően előbb két magánszemély felháborodásában egy kis útjelző táblát állított fel a sír mellett, ami a Világ Igazainak végső nyughelyére mutat, majd Szálasi Ferenc rokonai egy, a Népszavához eljutatott nyilatkozatban fejezték ki tiltakozásukat a síremlék ellen. Március elején a DK ifjúsági tagozatának, a Demokratikus Lendületnek (DEL) egyik aktivistája fekete festékkel fújta le Szálasi Ferenc fényképét, a róla megemlékező feliratot, illetve a torzított nyilaskereszt széleit.

Végül március végén letakarták Szálasi Ferenc özvegyének sírkövén a nyilas terror vezetőjére emlékező feliratot. Egy nappal azelőtt, hogy a Fővárosi Közgyűlés  elfogadta azt a jogszabálytervezetet, melynek révén Szálasi özvegyének neonáci emlékhellyé vált sírhelyét a Budapesti Közművek letakarhatta volna.

Az ügyben megkerestük Lutz Gizella sírjának rendelkezőjét, Papp Tibor Károlyt, a Magyarelvű Mozgalom vezetőjét, aki válaszában úgy fogalmazott:

„A síron nem szerepel semmiféle »módosított nyilaskereszt«. Azt a vallási jelképet, ami rajta van, Táplánszentkereszt címeréből vettem át.”

Táplánszentkeresztnek tudomásunk szerint sem Szálasi Ferenchez, sem pedig a sírban nyugvó Lutz családhoz sincs kötődése. Papp hozzátette azt is, a síremlék „a sírköves mester elmondása szerint” teljesen szabályosan lett felállítva. Levelének végén megjegyezte, hogy ő Lutz Ferencné és leányai sírjának egyedüli rendelkezője és gondozója.

Táplánszentkereszt címere és a Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírján látható szimbólum. Forrás: Wikipédia, Mérce/Fazekas Lázár Benjámin

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin