Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A veszélyes anyagokkal dolgozó üzemektől továbbra sem véd meg a kormány

Csak részben teljesül a szennyező fizet elv a környezetvédelmi biztosítás szabályairól szóló új kormányrendelet tervezetben– írja közleményében a Greenpeace. A szervezet szerint ugyan előrelépés lesz, ha egyes hulladéktermelőknek és hulladéklerakó-üzemeltetőknek pénzügyi garanciákat kell adniuk. Ám a Greenpeace szerint, ha ez a szabályozás csak a hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött tevékenységek végzőire terjed ki, és például a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemekre nem feltétlenül,

„akkor a szabályozás alá nem tartozó cégek kellő ösztönzés híján vélhetően továbbra sem fognak mindent megtenni a balesetek és a szennyezések elkerüléséért, illetve az ezekből származó károk megtérítéséért”.

Pedig ez a lakosság akkumulátorgyárakkal kapcsolatos jogos aggodalmai miatt is indokolt lenne – írja a zöldszervezet, aki szerint ha nem kellően magasak a pénzügyi garanciák, és a rendelet nem terjed ki a veszélyes üzemekre is, azzal

azt az üzenetet közvetíti a kormány, hogy a profit érdekében a lakosság, a dolgozók és a természet veszélyeztetését is elfogadhatónak tartja.

A Greenpeace évek óta követeli, hogy a hazai szabályozás biztosítsa a „szennyező fizet” elv teljesülését – eszerint a veszélyes hulladékokkal, veszélyes anyagokkal foglalkozó cégeknek is előzetesen pénzügyi garanciát kell vállalniuk, hogy baleset, vagy szennyezés esetén helyt tudnak állni az általuk okozott károkért. A zöldszervezet ezért sikernek és előrelépésnek tartaná, ha elfogadnák a jelenlegi jogszabály-tervezetet. Azonban a tervezet azt sugallja, mintha csak  olyan tevékenységgel lehetne környezeti kárt okozni, amelyhez hulladékgazdálkodási  engedélyt kell szerezni.

A Greenpeace ezért a tervezet kapcsán felhívja rá a figyelmet, hogy a kormány felelőssége lenne, hogy olyan jogszabály szülessen, amely a hulladékgazdálkodási tevékenységekhez köthető káreseményeken túl a veszélyes anyagokhoz és  kockázatos technológiákhoz köthető tevékenységekre is kiterjed.

A Greenpeace megbízásából készült közvéleménykutatásból kiderült, hogy a magyar lakosok az akkumulátorgyárak  potenciális szennyezésétől tartanak leginkább. Részletes felmérésük pedig azt támasztja alá, hogy a legjelentősebb károk a veszélyes hulladékok mellett a  veszélyes anyagok helytelen kezeléséből származnak.

A szervezet azt is helyteleníti, hogy a mérgező, tűz- és robbanásveszélyes, környezetszennyező anyagokból eredendő károk elhárításának költségeit a kormányrendelet-tervezet nem feltétlenül fedezné.

A veszélyes anyagok  szabályozásának azonban – akár csak a hazánkban működő akkumulátorgyárak  közelmúltbeli baleseteiből, potenciális szennyezéseiből kiindulva is – alapvető részét kellene képeznie egy ilyen rendeletnek.

A pénzügyi biztosíték meghatározásának mértékét is kifogásolja a Greenpeace, mivel az elmúlt években számtalan esetben az adófizetők pénzéből kellett a környezeti károkat elhárítani: a Hortobágy szélén lévő illegális veszélyeshulladék-lerakóból 2500 tonna veszélyes hulladékot 400 millió Ft-ból szállítottak el és kezeltek, a Budapesti Vegyiművek felszámolt Illatos úti telephelyén lévő 2300 tonnányi veszélyes hulladék elszállítása és megsemmisítése nettó 1,6 milliárd Ft-ba került.

A rendelet szerint azonban egy hulladékkezelő cég a legszigorúbb kritériumok szerint is mindössze 100 millió Ft-os biztosítást köteles kötni.

„Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a pénzügyi felelősséget garantáló jogszabályi  környezet mellett szükség lenne hatékonyan működő független hatóságokra és más  jogalkalmazó szervekre, így független Környezetvédelmi Minisztériumra is. Szigorú pénzügyi garanciák mellett csak az előírásokat valóban betartató hatóságok intézmények tudnák valóban megakadályozni a szennyezéseket, baleseteket és csak ezek tudnának tenni az ellen, hogy a károkozók  eltűnjenek és kibújjanak a felelősség alól.„

– nyilatkozta Simon Gergely, a zöldszervezet vegyianyag-szakértője.

A Párbeszéd éppen a mai napon, a Greenpeace közleményével egyidőben számolt be a Facebook-oldalán egy felszámolás alatt álló ikladi akkuhulladék-lerakatról. Gér Mihály, a párt önkormányzati képviselője videójában arról számolt be, hogy a telephelyen nagymennyiségű illegális hulladékot tárolnak, a helyiek szerint még most is folyamatosan szállítják ide kamionok a hulladékot.

A videón jól látszik, hogy a telepen tárolt hordókra az akkumulátor-hulladékok kódszáma van feltüntetve.

A Párbeszéd politikusa felszólította Vécsey Lászlót, a terület országgyűlési képviselőjét, hogy intézkedjen a telep felszámolása érdekében, valamint feljelentést tettek az ügyben ismeretlen tettes ellen.