Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmérés mutatja, hogyan szegényedik el a lakosság többsége, miközben egy szűk réteg gazdagszik

Míg egy szűk felső réteg jövedelme nőtt, a felnőtt társadalom több mint fele szegényedett az elmúlt hat hónapban Magyarországon – derült ki a Reacty Digital és a G7 felméréséből.

A válaszadók 40 százalékának nem változott a jövedelme az elmúlt fél évben, és mivel a KSH statisztikái szerint ebben az időszakban 8 százalék volt az infláció, a bérük ennyivel kevesebbet ér reálértékben.

Ezen túl a válaszadók 18 százalékának még csökkent is a bére az elmúlt hat hónapban. 39 százalékuk a 30-44 éves korosztályba tartozik, 32 százalékban szakmunkás végzettségűek, 37 százalékban teljes munkaidős munkavállalók, és 23 százalékban az Észak-Alföld régióban laknak.

A 18-79 év közötti lakosság 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 1-10 százalék között nőtt a jövedelme, ők azok, akik reálértékben szinten tarthatták a bérüket, vagy csak kis mértékben romlott a helyzetük. A lakosság 14 százalékának több mint 10 százalékkal nőtt a jövedelme saját bevallása alapján, ők tehát reálértékben is több pénzből gazdálkodhatnak, mint fél éve.

20 százaléknál is magasabb jövedelem növekedést azonban csak egy nagyon szűk réteg, a társadalom 3 százaléka tapasztalt.

Ezek az adatok rámutatnak arra, hogy mennyire torz képet nyújtanak a magyar társadalom anyagi helyzetéről a KSH havonta közzétett tájékoztatásai. A legutóbbi, májusban közölt eredmények szerint a bruttó átlagkereset 16,6, a nettó átlagkereset pedig 16,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A statisztikai hivatal által közölt átlagok azonban elfedik, hogy az egyes társadalmi osztályokat, csoportokat hogyan érinti a válság.

A G7 által közölt kutatás szerint a magyar lakosság 58 százaléka nem tud lépést tartani a drágulással, 27 százaléka körülbelül a víz felszínén tartja magát, és mindössze 3 százalék jár egyértelműen jobban. A leszakadók között többségben vannak a kisvárosi, középkorú, egyébként is alacsony jövedelmű, szakmunkás végzettségű emberek.

A felmérés arra a korábban már általunk is bemutatott jelenségre is rámutatott, hogy a válságra az alacsonyabb jövedelműek egyértelműen spórolással reagálnak. Minden második megkérdezett kisebb mennyiségben vásárol élelmiszert, és/vagy olcsóbb termékeket választ a boltok polcairól.

Tízből hat ember spórolt az áramon, minden második megkérdezett a vízfogyasztáson, 46 százalék pedig a gázfogyasztást fogta vissza. Tízből nyolc ember próbál valamilyen egyéb dolgon spórolni jobban, mint fél évvel ezelőtt. A megkérdezettek több mint fele próbál spórolni a különböző szolgáltatásokon, mint az étterem vagy fodrász, minden második ember pedig a nyaraláson, vagy egyéb szabadidős célú utazáson is igyekszik spórolni.

Az elmúlt több mint egy évben elmélyülő, az élet egyre több területén tapasztalható válságról igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt