Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vége a sztrájknak, egyszeri bérkiegészítést kapnak az Arconic dolgozói

Éjszakába nyúló tárgyalást követően egyszeri, 340 ezer forintos bérkiegészítésről szóló megállapodás született a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft.-nél. Ezzel a június 4-én kezdődött határozatlan idejű sztrájk lezárult – közölte az MTI Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökének nyilatkozatát hétfőn késő este. 

Ezzel lezárult a nyolc napja, a cég szinte mind a 800 dolgozójának részvételével zajló munkabeszüntetés, és a szakszervezet által keddre tervezett szolidaritási demonstráció is elmarad. 

A munkabeszüntetés előzménye az volt, hogy a munkáltató március elsején a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek ellenére egyoldalú, mindössze 10,8 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, amit a dolgozók nem fogadták el. A munkavállalók további  5,5 százalékos egységes alapbéremelést követeltek, amit azért tartottak indokoltnak, mert a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a május 23-án megtartott figyelmeztető sztrájk sem vezetett eredményre a tárgyalások pedig megrekedtek. Az egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel, így tehát nem alapbéremelést, hanem egyszeri juttatást tudtak kiharcolni a sztrájkolók.

„Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak bére 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban résztvevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye lett. Ez a bérjuttatás sokaknak több, mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi 10,8 százalékos emeléséhez adjuk hozzá, akkor érdemi emelésről beszélhetünk”

 – fogalmazott a közleményében Székely Tamás.

A bérkövetelés a VDSZ szakszervezet szerint már csak azért is volt megalapozott, mert a cég az utóbbi évben jelentős nyereséget könyvelhetett el.  A nyilvános cégadatok szerint a 788 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a 2022-es üzleti évben 238,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 12 milliárd forintos nyereséget ért el. Az Arconic 2019 februárjában jelentette be, hogy két önálló vállalattá válik szét 2020 második negyedévében, így jött létre az Arconic Corporation és a Howmet Aerospace. Mindkettő rendelkezik gyárral Székesfehérváron, előbbi leginkább alumínium hengerelt- és sajtolt termékeket, utóbbi főként magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő.

Az Arconic dologzóit a Vasas Szakszervezetek is szolidaritásáról biztosította, hétfőn szolidaritási akciót is szerveztek az akkor még zajló sztrájk alatt a gyár épülete elé, amelyről a helyszínről tudósítottunk. A hétfői demonstráció közvetlen előzménye az volt, hogy a dolgozókat a szakszervezet szerint a munkáltató megfenyegette azzal, hogy a sztrájkolókat nem engedi be a gyárba. A multinacionális vállalat regionális vezetője az érdekvédők beszámolója szerint a csütörtök éjjeli tárgyaláson közölte: vagy bemennek a munkások péntek délelőtt tízre dolgozni, vagy „megnézhetik magukat”.

(MTI, Mérce)
Címlapkép: Fotó: Dián Ákos