Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Üdülési lehetőségek rendszerkritikus nyaralóknak – Frissített

Itt a nyár, és a közéleti uborkaszezon. Forradalomban egyébként sem nagyon reménykedhetünk, de a kánikulában a képviseleti politika malmai is lassabban őrlik fűrészporrá a lelkünk. Takaréklángon ég az elvetemült és kevésbé elvetemült kormánypárti, a hazug vagy becsületes ellenzéki, valamint a többnyire jó szándékú civil közéleti szereplők tevékenysége.

Érdemes tehát nyári elfoglaltság után nézni, programajánlónkban közéleti vagy közélethez közeli nyári táborokat, konferenciákat és találkozókat ajánlunk az ellenzékileg, akár rendszerkritikailag üdülni vágyóknak. Mivel továbbra is a fogyasztás logikája határozza meg mindennapjainkat, így gyűjtésünk sem értelmezhető másképp, mint fogyasztási ajánlat, de reméljük, hogy a programok nemcsak elfogyasztandó nyári élményeket, hanem inspiráló politikai gondolatokat is tartalmaznak majd.

A programajánlókat időrendben közöljük.

Facebook / Zero Point Nyári Egyetem

Zero Point Nyári Egyetem

Augusztus 6-11., Vármező, Campul Cetatii, 20 000 Ft

A kolozsvári székhelyű, kortárs művészettel foglalkozó tranzit.ro magyar nyelvű nyári egyetemet hirdet. A nyári egyetem fókusza az épített környezet és a térképezési gyakorlatok a társadalmi válságok kontextusában. A nyári egyetem célja új válaszok, akár utópiák megfogalmazása. A szervezők design, építészet, társadalom- és bölcsészettudományok fiatal szakembereinek és hallgatóinak jelentkezését várják, a jelentkezőket motivációs indoklás alapján bírálják el.

A nyári egyetemen neves akadémikusok, építészek, képzőművészek adnak elő vagy tartanak workshopot. A résztvevők többágyas lakrészben kapnak szállást, valamint napi 3 étkezést biztosítanak számukra a szervezők. A program díja 20 000 Ft, de korlátozott számban elérhetők ingyenes helyek is, amelyeket rászorultsági alapon fognak megítélni.

Nyári Egyetem Pécsett

Augusztus 11-13., Pécs, Balokány-Pepita Közösségi Tér, ingyenes

A pécsi Kerényi Károly szakkollégium fennállásának 30. évfordulójának alkalmából nyári egyetemet szervez Pécsett. A meghívott intézmények között szerepel szövetségesünk, az új szem, a kolozsvári SZEMinárium önképző kör és a budapesti Társadalomelméleti Kollégium (TEK).

A napközbeni programok zártkörűek, a csütörtök és a péntek esti program azonban mindenkinek nyitott. 11-én két, Tamás Gáspár Miklós munkáiból válogató friss kötet bemutatására fog sor kerülni. A túlsó pólus a filozófus életének utolsó éveiben keletkezett nagy hatású politikafilozófiai munkáit tartalmazza, közülük a Mércén korábban megjelent Öt tanács a hazának című esszét és az Előszó az Öt tanácshozt. A Világvége pedig Tamás Gáspár Miklós életműkiadásának első kötete, a szerző 2000–2010 között írt, főként magyarországi politikai, kulturális, gazdasági jelenségeket vizsgáló szövegeiből válogat.

Második este, 12-én a baloldali akadémikusoké a főszerep: Éber Márk Áron, Kiss Viktor és Kováts Eszter fog beszélgetni. Mindhárman a Mérce visszatérő szerzői, ám eltérő elméleti és módszertani megközelítésből vizsgálják a kortárs magyar társadalmat. Éber Márk Áron szociológus, a Csepp című, a magyar társadalom osztályszerkezetét vizsgáló könyv szerzője. Kiss Viktor politológus, többek között olyan művek szerzője, mint az Ideológia, kritika, posztmarxizmus és a kortárs politika új törésvonalát kutató Kívül/Belül. Kováts Eszter politológus, a Bécsi Egyetem oktatója, a Genderőrületek Németországban és Magyarországon könyv szerzője. Beszélgetésük/vitájuk mindenképp izgalmas programnak ígérkezik.

Facebook / Szikra Tábor 2023

Szikra Tábor

Augusztus 18-20., Bodajk, Bodajki Falutábor ? , 10 000 – 14 000 Ft + étkezés

Frissítés: Ahogy arról a Mérce beszámolt a fideszes polgármester nyomására nem tarthatja meg Bodajkon nyári táborát a Szikra Mozgalom. A Mozgalom új helyszínt keresett, az időpont és a program változatlan. A megnövekedett költségek miatt adománygyűjtésbe kezdtek, itt lehet támogatni a tábort.

A volt főszerkesztőnk, Jámbor András országgyűlési képviselő mögött álló mozgalom idén is nyári tábort szervez. A hagyományokhoz híven a szikrások egész héten lent lesznek Bodajkon, hogy szervezeti és politikai kérdésekben döntsenek, azonban idén a táboruk utolsó két napja minden érdeklődőnek nyitott.

A nyitott hétvégén is minden az intézményes politika és a mozgalomépítés körül forog. Lesz Orbán Krisztián–Pogátsa Zoltán vita a munkaalapú társadalomról, beszélget Jámbor András, Ungár Péter és Donáth Anna az ellenzéki tennivalókról, valamint a szervezet zöldpolitikai kerekasztalt is tart Jávor Benedek, Pap Dániel és Balogh Samu részvételével. A mozgalomépítés kapcsán Papp Szilárd István és Gregor Anikó fog beszélgetni, meglátogatja a tábort a lengyel Razem képviselője és Éber Márk Áron tart interaktív foglalkozást.

A szervezők elmondták továbbá lapunknak, hogy a közéleti beszélgetések mellett fellép a táborban a tánczenét játszó Csaknekedkislány, a hip-hop fiúbanda Holdudvar , valamint a Szalai Anna és Dorozsmai Gergő punk-páros. A programokat tovább színesíti egy filmvetítés (Erőltetett menet), szépirodalmi olvasókör Fehér Renátóval (Annie Ernaux: Évek), könyvbemutató, valamint egy  színházi előadás (Benne vagy) is. A részletes program a mozgalom weboldalán már elérhető!

A szájensz szeánszosok egyik programja a polémia intézettel tavaly nyáron, a Bánkitó Fesztiválon. Fotó: Facebook / Szájensz Szeánsz

Kritika és Felelősség Szabadegyetem

Augusztus 21-27., Csórompuszta, 18 000 Ft

A Szájensz Szeánsz csapata a bánkítós programok mellett idén nyáron önálló tábort is szervez.  A kizárólag fiataloknak szóló (18-32 év), hagyományteremtőnek szánt szabadegyetem célja egy újonnan formálódó, tudásalapú és közéleti érdeklődésű közösség életre hívása. Azért a szabadegyetemet választották formaként, mert a szervezők hisznek abban, hogy a kritikai gondolkodás csakis a közösségi események révén tud szárba szökni.

A szervezők az elkért részvételi díjért cserébe kosztot és kvártélyt ígérnek hat éjszakára egy Balaton-felvidéki majorságban. Az alacsony részvételi díj oka, hogy a részvételt az Erasmus+ támogatja. Az EU továbbá pénzügyi forrásokat biztosít a tábor közös gondolkozásából létrejövő társadalmi projektek megvalósításához is.

A hétnapos táborban a számos közösségi programon és az esti szórakozáson túl önálló napokat szentelnek a politikának, a pszichológiának és a kultúrának. Programokkal készül a táborba a Társaság a Szabadságjogokért, mentálhigiénés előadást tart Dr. Kőváry Zoltán. Radó Péter oktatáskutatóval a tanárok helyzetéről beszélgetnek majd a táborozók. Workshopot tart Szvetelszky Zsuzsanna pleykakutató és Dési Ádám kriminológus. De lesz kerekasztalbeszélgetés is az esztétikáról a Mesterséges Intelligencia korában Milbacher Róbert, Sárai Vanda és Szapora Márk Aurél részvételével.

A további részletekért érdemes az esemény Facebook-oldalát figyelni, hisz a Szájensz Szeánsz korábbi rendezvényei alapján további neves kutatókra és közéleti személyiségekre számíthatunk még a programban.

Gyüttment Találkozó

Augusztus 24-27, Magfalva, 15 000 – 45 000 Ft + étkezés

Aki a környezettudatos, fenntartható életmódról szeretne tanulni, annak érdemes ellátogatni a Gyüttment Találkozóra. A Találkozó idei fő témája: Bőség a szűkösségben, a programkínálat pedig a permakultúrából ismert 8 tőke rendszerére épül. Ennek lényege, hogy  a pénzügyi, vagyoni tőke mellett még hét típusú „tőkével” rendelkezetünk, amelyekkel jelentősen növelhetjük ellenálló képességünket az eljövendő kihívásokkal szemben.
A résztvevők majdnem 120 program közül választhatnak, tematikus udvarokban tanulhatnak például a természettel együttműködő gazdálkodásról, a természetes építkezésről, és a közösségfejlesztésről. A fesztiválon a szokásos módon piactér is működik, ahol kézművesek mutatják be portékáikat, többen közülük műhelyfoglalkozásokat is tartanak, a gyerekek számára pedig külön programhelyszínt szerveznek, ahol a kicsik szabadon játszhatnak, a szülők számára pedig az alternatív oktatás lehetőségeiről tartanak programokat.
A rendezvényen számos elismert szakember, tudásgazda tart előadásokat, beszélgetéseket és gyakorlati foglalkozásokat, és több szervezet, hálózat is megjelenik kiállítóként, vagy képviselője révén –  például az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Cargonómia, a bevásárló közösségek hálózata, a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat, vagy a közösségi facilitátorok hálózata. De itt tartja szokásos éves találkozóját a Magyar Élőfalu Hálózat is. Este pedig koncerteken, táncházban szórakozhatnak a résztvevők.
A Találkozó most is – az országban elsőként – nulla hulladék szemléletű. További részletekért érdemes a Gyüttment honlapjára látogatni, ahol részletes programtáblát is találunk.

Korábban írtuk:

Közös Hatalmunk Nemzetközi Konferencia

Június 16-17., Budapest, CEU Nádor Event Center, ingyenes

A Közélet Iskolája a CEU együttműködésével, Karácsony Gergely főpolgármester védnöksége mellett kétnapos konferenciát hirdet a progresszív szervezői és politikai munka lehetőségeiről.

A konferencián a Közélet Iskolája szellemiségéhez híven frontális előadások helyett kizárólag kerekasztal-beszélgetések lesznek. Nemcsak a hálózatépítésről, közösségszervezésről, rendszerváltoztatásról, de a hatalomra kerülésről, a feminista és az antirasszista kormányzásról, a társadalmi képzelet felszabadításáról is beszélgetni fognak a neves hazai és külföldi beszélgetőtársak.

A még alakuló programban már most számos hazai közéletből ismerős névvel találkozhatunk. Többek között jelen lesz Rácz Béla, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a romák és nem romák egységes Magyarországáért küzdő mozgalom társalapítója, Pikó András, Józsefváros polgármestere, a C8 Civilek Józsefvárosért alapítója és Törley Katalin, a mostani tanármozgalom egyik vezető szervezete, a Tanítanék Mozgalom képviselője. A nemzetközi színteret például Grigorij Frolov, a Free Russia Foundation, az Oroszország civil és demokratikus fejlődését támogató nemzetközi alap alelnöke, Nika Kovač, a szlovák nőjogi 8th of March Research Institute alapító igazgatója és a konferenciát támogató, amerikai székhelyű, vallásos hiten alapuló közösségi szervezeteket tömörítő Faith in Action több tagja képviseli.

A konferencián a részvétel ingyenes, a beszélgetések angol és magyar nyelven fognak zajlani, szinkrontolmácsolással. A konferencia a Facebookon is követhető lesz a Közélet Iskolája oldalán, de a közvetítéshez nem jár tolmácsolás. Ha élőben szeretnénk ellátogatni az eseményre, akkor érdemes előzetesen, június 10-ig regisztrálni, ezzel nemcsak a szervezők munkáját segítjük, de a szombati napon ebédhez is jutunk, valamint a Budapesten kívülről érkező regisztrált résztvevők korlátozott számban szállás és utazási költségtérítést is igénybe vehetnek.

Felfújható medencében is lehet elődadásokat vagy kerekasztal-beszélgetéseket hallgatni. Fotó: Facebook / Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál

Július 13-15., Bánki-tó, min. 20 000 Ft

A minden évben megrendezésre kerülő nonprofit fesztivál, a Bánkitó idei témája az adaptáció: a globális és lokális kihívásokkal szeretnének foglalkozni. Ennek jegyében idén nem lesz „flancolás”, a szervezők elmondták lapunknak, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az egyszerűségre, optimális kihasználásra, nem lesznek például külföldről Magyarországra reptetett nagy fellépők. A fesztiválon fellép többek között a 30Y, a Csaknekedkislány és a Beton.Hofi, de érdemes a nulladik napon meghallgatni a Mérce munkatársának, Bernáth Lackónak a dj-setjét is.

A zene mellett a Bánkitón mindig fontosak a civil és kulturális programok is, ez most sincs másképp. Beszélgetést tart például a feminista művészetről a fesztiválra kitelepülő Auróra Közösségi Ház, iskolai workshopot a Tanítanék Mozgalom, ismeretterjesztő alkalmat az ukrajnai menekültekről a Migration Aid. De lehet Szociopoly társasjátékozni az Utcáról Lakásba! Egyesülettel, a gondoskodási munkáról gondolkozni a NEM! – Nők Egymásért Mozgalom tagjaival vagy a romákkal kapcsolatos sztereotípiákról a UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány workshopján.

Továbbá, ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, idén is szerves részét képezi a fesztiválnak a Szájensz Szeánsz. A rendszeres szerzőnk, Czabán Samu kurátorkodása mellett működő, tudománynépszerűsítést zászlajára tűző csapat számos programot tervez a fesztiválra, ezek között lesz közéleti, társadalomtudományos és gazdasági kérdéseket érintő esemény is. A szervezők elmondták lapunknak, hogy idén többek között a Társaság a Szabadságjogokért, a Polémia Intézet és az ELTE Humánökológia is partnerünk az események szervezése során. Téma lesz a romakutatás, a függőségből felépültek kihívásai, a művészet és kapitalizmus kapcsolata, a baloldal helyzete és a gazdasági válság is. A szájensz szeánszos és minden egyéb program további részleteiért érdemes figyelni a Bánkitó weboldalát.

Címlapkép: MTI/Komka Péter