Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes polgármester nyomására nem tarthatja meg Bodajkon nyári táborát a Szikra Mozgalom

Nem tartják meg a Szikra Mozgalom táborát Bodajkon, miután a polgármester kérésére visszamondta a Bodajki Falutábor a rendezvény befogadását, derül ki a Magyar Jelen című neofasiszta orgánum „rendvédelmi információkra” (sic) hivatkozó posztjából. A tábor megtartását az augusztus 18-20 között tartandó rendezvény előtt bő két héttel mondta vissza a helyszínt.

Telefonon értük el a Szikra táborát szervező egyik aktivistát, aki elmondta nekünk, a mozgalom szerint egyértelműen politikai nyomásgyakorlás zajlik, és a bodajki tábor mellett más helyszínek is elutasították őket.

Frissítés, 14:15 – A Szikra talált alternatív helyszínt a tábornak

A Szikra Mozgalom közleménye szerint a szervezőknek sikerült új táborhelyszínt találniuk.

„A Fidesz ellehetetlenítené a Szikra Mozgalom nyári táborát: 2 héttel a Szikra nyári tábora előtt, 1 év szervezés után, és 300 jelentkező ellenére, politikai okokból törölte a foglalást a helyszín, ahová a fesztivált szervezték. 

A Mozgalom nem a helyszínt és az ott dolgozókat hibáztatja. A helyzetért az az elnyomó hatalom a felelős, amely ellehetetleníteni és elhallgattatni próbál minden ellenvéleményt. A hatalmat hibáztatják, ami a létező összes eszközt megragad, hogy csírájában fojtsa el a közösségüket!”

– írja a mozgalom.

A tábor szervezői felhívják a figyelmet arra is, hogy számos többletköltséggel jár átszervezni a tábort az utolsó pillanatban, ezért azt kérik, hogy aki teheti, támogassa a rendezvényt itt.

Korábban írtuk

A Magyar Jelen bejegyzésében említi, hogy korábban keresték a körzet fideszes országgyűlési képviselőjét, Törő Gábort, de a tábor vezetését a lap szerint végül Bodajk fideszes polgármestere, Wurczinger Lóránt szólította fel, hogy mondják vissza a politikai rendezvényt. Magyarán megerősítik, hogy valóban politikailag nyomást gyakoroltak a tábor vezetésére.

Cikkünk megjelenése után Bodajk polgármestere és a rendőrség is válaszolt: előbbi elmondta, nem gyakorolt semmiféle nyomást, utóbbi pedig kifejtette, nincs közük a tábor lemondásához és a Magyar Jelenhez. Tehát a lap információi az érintettek szerint nem helytállók.

A Szikra aktivistája viszont elmondta lapunknak, hogy az elmúlt napokban több más táborhelyet megkerestek, és két olyan hely is volt, ahonnan a megegyezés előtti utolsó pillanatban utasították vissza őket. Véleménye szerint a bodajki esethez hasonlóan a Fideszhez köthető politikusok valószínűleg különböző szinteken nyomást gyakorolnak a rendezvényhelyszínekre.

Mint elmondta, több megkeresett tábor vezetése is úgy nyilatkozott nekik, hogy a helyszíneken nem akarnak politikai töltetű rendezvényt tartani, vélhetően tartanak a NER haragjától, amennyiben helyt adnának a Szikra táborának.

Sem a tábor vezetése, sem a Szikra nem kommunikált korábban hivatalosan arról, hogy a rendezvénynek helyt adó táborhely visszamondta a Szikra táborának befogadását, a szervezet aktivistája szerint nem világos, hogy a Magyar Jelen honnan szerezte be az értesüléseit. A lap által hivatkozott „rendészeti információk” ugyanakkor kérdéseket vetnek fel – a rendőrség ugyanis hivatalosan nem kommunikált arról, hogy Bodajkon milyen rendezvényeket tartanak vagy nem tartanak. Ennek részleteivel kapcsolatban kerestük a rendőrséget, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ugyanakkor az aktivista szerint a távolságtartásban egyértelműen szerepet játszik a hónapok óta tartó kormányzati lejáratókampány is.

A Magyar Jelen is utal cikkében a kormányzati lejáratókampány teljességgel megalapozatlan vádjaira, a táborral kapcsolatos kérdéseik között szerepelt többek között, hogy „Tudnak-e felelősséget vállalni a tábor területén belül esetlegesen bekövetkező pedofil bűncselekményekért?”

A Szikra táborában egyébként – értelemszerűen – nem terveznek pedofíliával kapcsolatos programokat, és a szervezet nyilvánosan el is határolódott bármiféle pedofil bűncselekménytől.

A tábor programja szerint ezzel szemben politikai és közösségi programok széles választékával várja az érdeklődőket – a fejlemények következtében értelemszerűen nem Bodajkon.

„A Pogátsa Zoltán VS Orbán Krisztián közgazdászvitában a munkaalapú társadalom következményei és lehetséges alternatívái kerülnek górcső alá, a Donáth Anna – Jámbor András – Ungár Péter panelbeszélgetésen az ellenzéki tennivalókról lesz szó, míg Gregor Anikó arról beszélget majd Pap Szilárddal, milyen eszközeink vannak állampolgárként a NER megdöntésére.

Zenél majd a Csaknekedkislány, a Holdudvar kollektíva valamint a Szalai Anna-Dorozsmai Gergő páros is. A koncertek után az estéket Szikra-barát DJ-k zárják a pult mögött”

– írják a tábor szervezői, kitérve arra is, hogy ezen kívül számos kulturális programmal is várják a résztvevőket.

Ezekről a Magyar Jelen nem adott hírt, a Csaknekedkislány fellépésétől eltekintve, nehezményezve, hogy a zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásában részesült.

Hűen ismétli el ugyanakkor a kormányzati lejáratókampány szólamait. Ennek során először a kitörés-napi rendezvények előtti antifasiszta indíttatású támadásokkal hozták kapcsolatba a Szikra Mozgalom aktivistáját, gondosan kidolgozott, nyugatról importált stílusú morális pánikkeltés keretében, melyben antifa erőszakhullámtól rettegtek a kormány és a Fidesz prominensei, valamint a hozzájuk hű sajtóorgánumok. Miután pedig a rendőrség ritkán látható egyértelműséggel mondta ki, hogy a Szikra ártatlanul meghurcolt aktivistájának nincs köze a viperás támadásokhoz, ráfordultak a pedofil-botrányozásra.

Ennek során pedofil felvételek készítésével és birtoklásával vádolják a Szikra aktivistáját – alaptalanul, miután a rendőrség is kimondta, hogy egy, a viperás támadásokhoz köthető házkutatás során talált pedofil felvételeknek nincs köze a szervezet tagjához.

Ez a kormány tagjait, a Fideszt és a NER-médiát ez sem hatja meg, szakmányban pedofilozzák a szervezetet és országgyűlési képviselőjét Jámbor Andrást. Ennek során a Metropol sajtótörténeti jelentőségű anyagában egy olyan osztrák szélsőjobboldali hecclap cikkét szemlézte – hibásan – ami egyébként épp a Metropol egy cikkét szemlézte – úgyszintén hibásan.

Mindazonáltal – hiába a rendőrség valamennyi, hivatalos cáfolata, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a Szikrának vagy aktivistáinak sem a viperás támadásokhoz, sem a pedofil felvételekhez nincs köze – a hónapok óta tartó lejáratókampány és kormányzati nyomásgyakorlás komolyan rombolhatja a Szikra renoméját. Ráadásul – miképp a mostani eset is híven példázza – a szervezet elleni aljas támadások akár valóban megnehezíthetik a Szikra működését, közösségi eseményei megtartását.

Kiemelt kép: Jámbor András a Szikra mozgalom tiltakozó akcióján. Az aktivisták elblokádolták a Tropicana kaszinó bejáratát, Fizessenek a gazdagok! kampányuk keretein belül. Fotó: Dián Ákos / Mérce