Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghamisította egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát az M1 Híradó

Még január 31-én, a mostani tiltakozási hullám első országos tanársztrájkján készített riportot a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából a Debreceni Televízió, amelynek anyagát felhasználta a közmédia is – számolt be róla a 444.

A városi tévé riportjában ismertették a szakszervezet követeléseit, és az egyik sztrájkoló tanár, Borsos Tamás nyilatkozatát is, aki többek között azt mondta:

„Feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket…”

Az MTVA riportjából viszont egyszerűen kihagyták ezt a részt, és csak a tanár első pár szavát vágták be, ami alapján úgy tűnt, hogy nem panaszkodik a bérre, amelynek emelése a sztrájk egyik központi követelése.

„…most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól…”

A két riport közötti különbség jól látható a 444 videójában:

A 444-nek sikerült felvennie a kapcsolatot a tanárral, aki a közmédiában is megjelent interjú kapcsán elmondta:

„A tanári karban és az iskolavezetés előtt is közismert, hogy szeretek kommunikálni. Amikor a sztrájk napján a közmédia stábja megjelent az iskolában, a közvetlen felettesem biztatott, hogy nyilatkozzak. Szívesen tettem, mert szakszervezeti tagként minden sztrájkköveteléssel egyetértek.

(…)

Azzal kezdtem, hogy mivel a feleségemmel mindketten tanárként dolgozunk, közösen valahogy elboldogulunk, nem kell egyik napról a másikra élni, de ha a jövőbe tekintünk, nem látjuk, hogyan tudunk továbblépni, csak ha külföldre megyünk. Rettentően frusztráló így az élet. Ezt a részt már kivágták az adásból. Azt is elmondtam, hogy az emberi méltóságunkat sérti a jelen helyzet, és gyakran megalázó helyzetben érezzük magunkat a gyerekeink és a szüleink előtt. A kérdések erőltetettek voltak, próbálták a sztrájkba belekeverni a pártpolitikát.”

Hozzátette: a tanári karban többen is várták az iskolában zajló sztrájkot bemutató híradásokat, és megdöbbentek, mennyire manipulatívan számoltak be róla.

„Cselesen kiollózták a nyilatkozatot: azt a félmondatot vágták bele a műsorba, ami alátámasztotta az álláspontjukat. Okoltam magam később, hogy jóhiszemű voltam, és árnyaltan próbáltam fogalmazni. Ők meg lerombolták a mondanivalómat.”

– fogalmazott.

A meghamisított nyilatkozata miatt több értetlenkedő üzenetet is kapott kollégáitól. Gondolkodott azon, hogy jogi útra terelje az ügyet, de az anyagi helyzete miatt kockázatosnak tartotta volna. Azóta is részt vesz a sztrájkokban, és elmondása szerint az iskolájukban nő a tiltakozók száma, legutóbb már 30-an sztrájkoltak. Arról is beszélt a 444-nek, hogy az anyagi helyzet egyre fojtogatóbb, és ha nem javul a helyzet, megfontolják a külföldre költözést. Jelenleg ugyanis számolgatniuk kell, hogy kijöjjenek hónap végéig, és folyamatos drágulás miatt az élelmiszerekből lassan csak a legalapvetőbbeket tudják megengedni maguknak.