Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitiltotta a PDSZ fórumát egy diósdi iskolából az igazgató és a tankerület, ezzel törvényt sértettek a szakszervezet szerint

A rendezvény előtti utolsó pillanatig küzdött egy diósdi iskolában működő szakszervezeti csoport az intézményvezetővel és a tankerületi központtal, hogy az általuk kezdeményezett fórumot az iskolában megtarthassák, de a kezdeményezésüket az igazgató elutasította – írja lapunkhoz eljutatott meghívójában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Hozzátették, az Érdi Tankerületi Központ azt a javaslatot tette, hogy a szakszervezet fizessen bérleti díjat az intézmény használatáért.

A szakszervezet szerint mindkét munkáltatói intézkedés jogsértő.

„Az intézményben a PDSZ-nek képviselete működik, következésképpen a munkahelyen nemcsak szakszervezeti rendezvény tartható, de a szakszervezet külső, nem az intézményben dolgozó tisztségviselője is meghívható (pusztán bejelentési kötelezettséget határoz meg a törvény). Ezt a szabályt – Mt. 272. § (8) bek., 275. § – az intézményvezető a tankerületi központ tudtával nem tartja be, sőt az utóbbi vetette fel, hogy fizessünk bérleti díjat”

– írták közleményükben, a rendezvényt ezért – a rendőrségen bejelentve – az utcán tartják meg ma délután 17:30-tól. Az eseményen egyébként a szervezet országos választmányi tagjának, Nagy Erzsébetnek a részvételével a státusztörvényről, annak gyermekekre gyakorolt hatásáról, az esetleges pozitív hozadékairól és a szakszervezetek ajánlatairól lesz szó.

Amint arról beszámoltunk legalább 15 városban tüntetnek a rendőri erőszak és a státusztörvény ellen csütörtökön. A noÁr és a Tanítanék által kezdeményezett országos akció keretében demonstrálnak

A státusztörvény az utóbbi hetekben újra indulatokat váltott ki az oktatási rendszer reformjáért és a pedagógusbérek emeléséért tüntetők körében. Két alkalommal is kordonbontásba és könnygázas oszlatásba torkollt a diákok tüntetése a Karmelita kolostor előtt. Legutóbb, május 19-én pedig a Fidesz-székháznál fejeződött be a tüntetés, ahol a rendőrség erővel oszlatta fel az összegyűlt tömeget. A csütörtöki demonstrációkon a rendőri erőszak ellen is tüntetnek.

A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án tette közzé a státusztörvényként, majd bosszútörvényként elhíresült tervezetet, amellyel megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelnék őket.

A bevezetésével a pedagógus szakszervezetek szerint az érintettek a közalkalmazotti jogviszonynál és a munka törvénykönyvében megállapítottaknál is rosszabb helyzetbe kerülnének. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák a tantestületek maradék autonómiáját  is. Bár már júniustól bevezették volna az új törvényt, egyelőre még a parlament elé sem került.

Címlapkép: Nagy Erzsébet a PDSZ választmányi tagja a státusztörvény elleni pedagógustüntetésen a budapesti Roosevelt téren 2023. április 24-én. Fotó: Dián Ákos