Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A héten még kollégiumi nevelőként dolgozott a gyermekbántalmazással vádolt volt iskolaigazgató

A héten még nevelőként dolgozott egy fővárosi kollégiumban egy volt iskolaigazgató, akivel szemben 5 évvel ezelőtt kiskorú veszélyeztetése miatt  nyomozást rendeltek el, idén májusban pedig vádat is emeltek ellene – tudta meg a 24.hu.

Putnoki Zsoltról, Újkenéz korábbi fideszes polgármesteréről a lap 2018-ban tudósított először, miután tanárok és szülők is azt állították, hogy több gyereket, köztük egy kislányt megütött, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el.

A vád szerint a férfi egy budapesti általános iskolában, a 2017/2018-as tanévben, „fegyelmezési céllal” hét – akkor 10 és 15 év közötti – diákkal szemben alkalmazott megalázó fegyelmezési módszereket, illetve testi fenyítést. Több esetben felpofozta, arcon ütötte a kiskorúakat, a hajukat húzta. A 24.hu információi szerint a vádiratban szerepel az is, hogy a gyerekeknek feltartott kézzel kellett térdepelniük – egy diákot 45 percig kényszerített erre.

A vádiratban ugyanakkor a gyerekek roma származásáról nem tesznek említést, arról viszont igen, hogy az igazgató a gyerekek viselkedését kezelte bántalmazó módon.

Mint arra a lap emlékeztet,

a Közép-Pesti Tankerületi Központ hónapokon keresztül kiállt Putnoki mellett, még akkor is, amikor a rendőrség már nyomozni kezdett kiskorú veszélyeztetése miatt, és egy közmeghallgatáson több tanár a nyilvánosság előtt mondta el, hogy az igazgató megfélemlíti a tanárokat, és megalázta, bántalmazta a diákokat.

Közös megegyezéses távozásáig a tanárok fele felmondott, és sok diákot átírattak a szülők másik iskolába.

Az ügy 2018-ban a parlamentben is téma volt, akkor Rétvári Bence államtitkár mismásolva azt mondta, hogy a tankerületi központhoz nem érkezett panasz, ugyanakkor széles körű vizsgálat folyt – annak eredményét azonban nem osztotta meg a nyilvánossággal.

Az ügy érdekessége, hogy a volt iskolaigazgató nem sokkal később, 2018 augusztusában már a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium nevelőtanáraként dolgozott, amelynek fenntartója szintén a Közép-Pesti Tankerületi Központ.

Arra, hogy Putnokival szemben néhány hete vádat emeltek, feltehetőleg a 24.hu hívta fel a munkáltató figyelmét. A tankerület először ugyanis azt válaszolta a lap megkeresésére, hogy „a hivatkozott 2018-as esetben az ügyészség a gyanúsítást megszüntette, elmarasztaló ítélet sem született, így jogi akadálya az alkalmazásnak nem volt”.

A helyzetet végül az ügyészség tisztázta: a nyomozás kezdeti szakaszában Putnoki panaszt tett, aminek helyt adott az ügyészség, és valóban megszüntették a gyanúsítását.

2022-ben viszont már megalapozott volt a gyanú ellene, ami be is bizonyosodott: a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján az ügyészség vádat emelt.

Miután a lap mindezzel szembesítette a tankerület vezetőjét, az közölte: „a jelenlegi történések kapcsán az ügy vizsgálata folyamatban van, a vizsgálat idejére a fenntartó mentesíti a munkavégzés alól”.

Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség tájékoztatása szerint 7 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a pedagógussal szemben, aki  „súlyos kötelezettségszegéseivel a kiskorú sértettek egészséges erkölcsi fejlődését veszélyeztette”. Az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében 18 éven aluliak nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve velük egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

Címlapkép: MTI/Vajda János