Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomoznak a diákok után, akik flakonokat dobtak a rendőrök felé a Fidesz-székháznál

Múlt hét pénteken újra tüntettek a diákok a „bosszútörvénynek” is nevezett státusztörvény ellen, ami a pedagógusok jogállását módosítja a jelenleginél kedvezőtlenebb feltételekkel – nőnek a pedagógusok munkaterhei, tovább csorbulnak a sztrájkjogaik, és a maradék autonómiájukat is elveszítik a tantestületek.

A tüntetés végén a Fidesz székházánál néztek farkasszemet a rendőrök és a diákok. A Magyar Nemzet információi szerint az ekkor történt események miatt már az ügyészség is nyomoz.

A tüntetésen tülekedés alakult ki, a könnygáz viszont ezúttal nem került elő. A Budapesti Rendőr-főkapitányság később rendkívüli sajtótájékoztatón mutatta be azokat a flakonokat, zászlórudat, sörösdobozokat stb., amelyekkel dobálóztak a tüntetők.

A rendőrség közleménye szerint 15 embert igazoltattak és két esetben tettek feljelentést „csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt”.

Fülöp Gergely alezredes szerint a tüntetők erőszakos cselekedetei jogossá tették volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, „a rendőrök viszont óriási türelemről tettek tanúbizonyságot”, és inkább testi erővel tartották vissza a tömeget.

Egymásnak feszültek a rendőrök és tüntetők, de könnygázt nem vetettek be. Fotó: Alföldi Dániel István -> Facebook: Dániel Alföldi Photography, Instagram: @alfoldi_photo

Képes beszámolónkat a rendőrök és diákok közti tülekedésről ezen a linken találja.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza lapunknak korábban úgy nyilatkozott a május 3-i Karmelitánál történt könnygázhasználat kapcsán, hogy bár a rendőrségi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, attól még arányosnak kell lennie a fellépésüknek, a kordon minden áron való megvédése és a könnygáz használata viszont „problémás és aránytalan” volt.

A TASZ új nyilatkozata szerint a rendőrség pénteki fellépése „mindenképpen arányosabb volt”, mivel legutóbb már nem kényszerítő eszközök bevetésével, hanem úgynevezett tömegkezelési műveletekkel próbálták kezelni a kialakult helyzetet.

A jogvédőszervezet szerint ugyanakkor kérdéses, miért volt szükség egyáltalán ekkora erővel lezárni a Fidesz székházának utcáját, amely a Karmelitával ellentétben nem kormányzati épület. Az erről folyó nyilvános kommunikáció a TASZ szerint enyhíthetné a demonstrációk „hevességét”. Az viszont ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a rendőrség erőszakos és jogellenes tüntetésekről beszél, pedig egy tüntetést nem tesz jogellenessé a bejelentés hiánya.

Címlapkép: Alföldi Dániel -> Facebook: Dániel Alföldi Photography, Instagram: @alfoldi_photo