Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Felszámoljuk a végrehajtói maffiát” – tüntetést szervez a Fővárosi Törvényszék elé a Szikra

Május 30-án 17 órára „Felszámoljuk a végrehajtói maffiát” címmel tüntetést szervez Jámbor András és a Szikra Mozgalom a Fővárosi Törvényszék elé, hogy igazságtételt követeljenek a végrehajtások áldozatainak.

„Miközben a törvényszéken zajlik a Schadl-Völner-kirakatper, itt az ideje, hogy a nép az utcán követeljen igazságot a végrehajtói maffia áldozatainak”

– írják a közleményükben.

A Szikra tagjai a tüntetés szervezése mellett egy kampány keretében pultozással és utcai akciókkal hívják fel a figyelmet „a végrehajtási maffia visszaéléseire, az áldozatok nehézségeire” – derült ki a szervezet mai sajtótájékoztatóján, amit aktivistáikkal tartottak a Fővárosi Törvényszék épülete előtt.

Mint elmondták, a követeléseik:

  • Állami kézbe a végrehajtást!

  • Kártalanítsák az áldozatokat!

  • Elektronikus nyilvántartást!

  • Jogi segítséget a végrehajtás érintettjeinek!

  • Az elévülés újragondolását!

  • Valódi magáncsődöt, az adósrabszolgaság felszámolását!

Jámbor András a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy hármas javaslatcsomagot nyújt be a Parlamentnek, amelynek elfogadása a tisztességes minimum lenne az Országgyűlés részéről a visszaélések felszámolására és az áldozatok kártalanítására. Jámbor szerint a Parlamentnek ki kell vizsgálnia az elmúlt harminc év minden visszaélés gyanús végrehajtását; továbbá, hogy hogyan lehet a végrehajtás áldozatait kárpótolni. Valamint egy új végrehajtási törvény kidolgozására is szükség van szerinte.

„Az adósok védelme állami feladat, ami alól kibújik a kormány: inkább vetik magáncégek elé a bajbajutottakat. Elég volt! A közösség érdeke, hogy államosítsák és rendezzék a végrehajtásokat”

– fogalmaznak a közleményükben.

A Szikra parlamenti képviselője korábban a Mércének arról beszélt, hogy az egyik legfőbb probléma a végrehajtási rendszerrel, hogy „teljesen átláthatatlan, az adósok nem tudhatják pontosan, hogy mi az, ami alapján eljárnak velük szemben”. Ezen túl olyan értelemben sincs rendes adósságrendezési eljárás Jámbor szerint, amely „segítené azt, hogy ezek a bajba jutott emberek úgy tudják kifizetni az adósságukat, hogy az ne tegye őket tönkre”.

Szerinte a végrehajtó irodák „abban érdekeltek, hogy minél több adósságot hajtsanak be, és ebből minél több jutalékot szedjenek be, és nem abban, hogy az adósságokat úgy hajtsák be, hogy az az adósoknak és az adósságot kiadóknak is megfelelő legyen.”

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a most nyáron életbe lépő végrehajtási törvénnyel rengeteg probléma van, többek között, hogy a jogszabály értelmében  egy ingó vagyontárgyat akár a kikiáltási árnak az egy százalékáért is elárverezhetik. Mindezek miatt Jámbor András és a Szikra mozgalom a végrehajtási rendszer állami kézbe vételét javasolja.

„Ne csak az adósság behajtása legyen a rendszer része, hanem az is, hogy ez méltányosan történjen, és akik adósságba kerülnek, azoknak emiatt ne menjen tönkre az élete” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a képviselő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ügyészség vádirata szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adhatott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta: közreműködhetett egyebek mellett abban, hogy Schadl György javaslatának megfelelő embereket nevezzenek ki végrehajtónak, illetve vállalhatta például azt is, hogy állami pályázati támogatást szerez Schadl György egyik cége számára.

A vád továbbá azt is állítja, hogy Schadl György maga is pénzt kaphatott azoktól az emberektől, akiket a végrehajtói pozícióba segített, és összesen több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert.  Az ügy február 23-i tárgyalásán kiderült, büntetőeljárás lesz Völner Pál és Schadl György ügyéből, miután a fideszes exállamtitkár és a végrehajtói kar elnöke sem vallotta bűnösnek magát. A legutóbbi, május 16-i tárgyaláson először hallgatták ki Schadl György elsőrendű vádlottat. Völner Pál nem jelent meg a tárgyaláson.