Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Völner és Schadl is tagadja bűnösségét, a volt államtitkár Varga Juditot is meghallgatná tanúként

Ez a cikk több mint 1 éves.

Büntetőeljárás lesz Völner Pál és Schadl György ügyéből, miután a fideszes exállamtitkár és a végrehajtói kar elnöke sem vallotta bűnösnek magát – derül ki többek kezött a Telex, a 24.hu és a 444 bírósági beszámolóiból.

Csütörtökön folytatódott a Fővárosi Törvényszéken annak a korrupciós ügynek a tárgyalássorozata, amelyben mások mellett Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál korábbi államtitkár is vádlott. Az ügyészség – beismerés esetén – Schadl György számára tíz év, Völner Pál számára nyolc év szabadságvesztés , valamint 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta korábban, valamint azt, hogy mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasolt velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta: közreműködött egyebek mellett abban, hogy Schadl György javaslatának megfelelő embereket nevezzenek ki végrehajtónak, illetve vállalta például azt is, hogy állami pályázati támogatást szerez Schadl György egyik cége számára. A vád továbbá azt is állítja, hogy Schadl György maga is pénzt kapott azoktól az emberektől, akiket a végrehajtói pozícióba segített, és összesen több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert.

A csütörtöki tárgyaláson másodrendű vádlottként hallgatták meg Völner Pál exállamtitkárt, aki a Telex tudósítása szerint nem ismerte el a terhére rótt bűncselekményeket. Szerinte a vádban szereplő  állítások nagy része súlyos valótlanság. Úgy nyilatkozott: Schadl Györggyel nem állt korrupciós kapcsolatban, jogtalan előnyt nem kapott, államtitkári, miniszterhelyettesi pozíciójával nem élt vissza. Szerinte soha nem történt olyan, hogy végrehajtók kinevezésében közreműködött volna. Azt állította, a nyomozati anyagból több olyan hanganyag kimaradt, ami az ő ártatlanságát bizonyítaná.

Völner azt is mondta, számos bizonyítási indítványa lesz, és a tárgyalás során részletes vallomást tesz majd. Az exállamtitkár  védőügyvédje szerint az ügyészségnek utána kellene mennie, ki szivárogtatta ki a nyomozati anyagokat.

Ezután számos ember tanúként való meghallgatását kezdeményezte, köztük Varga Judit igazságügyi miniszterét, Vízkelety Mariann volt államtitkárét, Kovács Pál volt államtitkárét, Süli János volt miniszterét, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszterét, Molnár Zoltán államtitkárét, valamint Hajas Barnabás államtitkárét.

Völner védője egy sms-váltást is felolvasott a bíróságon annak alátámasztására, hogy a korrupcióval vádolt államtitkár ügyében Völner volt főnökét, Varga Judit minisztert mindenképpen meg kellene hallgatni a perben:

„Varga Judit: Szia Pali, XY beszélt veled vh-ügyben?
Völner Pál: Szia, igen, szeretnék erről majd a héten egyeztetni.
Varga Judit: Rendben, beszéljünk majd holnap az államtitkári előtt.”

Schadl György ugyancsak tagadta azt, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal. Szerinte sosem adott neki pénzt, legfeljebb szeszes italt, arról pedig „elképzelése sincs”, hogy „jönne a képbe” egyáltalán Völner. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy kérték-e valaha abban a közreműködését, hogy segítsen elintézni egy végrehajtói kinevezést, azt válaszolta:

„Volt ilyen. Nem szeretnék most erről részletesen beszámolni, nem is emlékszem mindenre.”

A végrehajtóktól bejött pénzekről pedig azt állította, azokat azért kapta, mert korábban kölcsönadott nekik. Az ügyben összesen 22 vádlott ellen nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt.

Eddig tízen vallották magukat bűnösnek

Az ügyben összesen 22 vádlott ellen nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt. A múlt pénteki előkészítő ülésen négy vádlott is beismerte bűnösségét, de a további meghallgatásokon is nőtt a magukat bűnösnek vallók száma.

Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Mint arról kedden beszámoltunk, az érintett hét végrehajtó közül kedden hatan beismerték bűnösségüket és a vádiratban foglaltakat, így tízre növekedett az ügyben bűnösségüket elismerők száma. A végrehajtói kar korábbi hivatalvezetője is bűnösnek vallotta magát, akinek a vádak szerint abban volt szerepe, hogy azokat a végrehajtókat nevezzék ki, akiket Schadl javasolt.

Csütörtökön a harmad- és ötödrendű vádlottakat hallgatták még meg Völneren és Schadlön kívül, ám ők nem vallották magukat bűnösnek.

Akciózott a Momentum

Mint arról a 24. hu beszámolt, csütörtök reggel a Momentum Mozgalom akciója előzte meg Völner és Schadl bírósági meghallgatását. Bedő Dávid és Tóth Endre a Momentum politikusai plakátokat ragasztottak ki a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületére, amelyeken Rogán Antal kabinetminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter képe volt látható. Őket „eltűntként” keres az ellenzéki párt, mert szerintük a két kormánytag hiányzik a bírósági eljárásról.

Az ellenzéki politikusok összetűzésbe kerültek a bíróság biztonsági őrével, utóbbi egyesével tépte le a plakátokat és a kukába dobta azokat. Egyben felhívta az akciózók figyelmét, hogy a rendőrség a helyszínen van, és ha nem fejezik be a rendbontást, értesíteni fogja őket. A Markó utcában egyébként jelentős a rendőri jelenlét, mert a devizahitelesek tüntetésre készülnek. Szerintük a kilakoltatottaknak igenis közük van ehhez a perhez.

A Momentum politikusain kívül a jelenleg függetlenként politizáló Jakab Péter, valamint a parlamentben a Párbeszéd frakciójában ülő Jámbor András is elment a tárgyalásra, hogy Völnert lássa, Völnerrel beszélhessen.

(24.hu, Telex, 444, MTI)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi