Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zelenszkij a napokban további fegyvereket kért és kapott három európai országtól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn „meglepetéslátogatásra” érkezett Nagy-Britanniába, hogy „érdemi tárgyalásokat” folytasson Rishi Sunak miniszterelnökkel a katonai támogatásról. Zelenszkij nemrég Franciaországbam és Németországban is látogatást tett, ahol szintén további katonai segítségre kapott ígéretet.

„Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be földi és levegőbeli képességeink bővítésében. Ez az együttműködés ma folytatódni fog. Találkozom Rishi barátommal. Érdemi tárgyalásokat folytatunk majd négyszemközt és a delegációkban” – írta Zelenszkij a Twitteren órákkal a londoni érkezése előtt.

Az Egyesült Királyság már múlt héten bejelentette, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemhez.

A Sunakkal való találkozó csupán néhány órával Zelenszkij párizsi látogatása után történt, ahol Emmanuel Macron elnök ígéretet tett arra, hogy Franciaország további harckocsikat és páncélozott járműveket biztosít majd Ukrajna hadserege számára. Párizs ezenkívül erőfeszítéseit „Ukrajna légvédelmi képességeinek támogatására fogja összpontosítani, hogy megvédje lakosságát az orosz csapásokkal szemben”.

Ezelőtt egy nappal pedig Zelenszkij Olaf Scholz német kancellárral is megbeszélést folytatott, aki 2,7 milliárd euró (2,9 milliárd dollár) értékű fegyvert ígért Ukrajnának. A katonai segítség német Leopard tankokat és több légelhárító rendszert is tartalmaz majd.

Május 22-én Szöulba készül látogatni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, akik az EURACTIV értesülései szerint nyomást fognak gyakorolni Dél-Koreára, hogy segítse Ukrajna háborús erőfeszítéseit.

Mindeközben Ukrajna egy sor területi előrelépést jelentett be az orosz állások szélén, Bahmut város közelében. „Csapataink előrenyomulása Bahmut irányába az offenzíva első sikere a Bahmut védelmét szolgáló hadművelet során” – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára nemrég interjút adott a Washington Post-nak, melyben ő is elismerte, hogy 2014 óta felgyorsult a militarizálódás a NATO tagállamaiban:

[2014 óta] a NATO kollektív védelmünk legnagyobb megerősítését hajtotta végre a hidegháború vége óta… 2014-ig a NATO-szövetségesek csökkentették a védelmi költségvetésüket. 2014 óta minden szövetséges Európa-szerte és Kanadában jelentősen növelte védelmi kiadásait… ez a NATO hatalmas átalakulása, amely 2014-ben kezdődött.”

Ugyanebben az interjúban a főtitkár azt is elismerte, hogy „minden NATO-szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz”, és hangsúlyozta, hogy a háború nem 2022-ben, hanem már 2014-ben elkezdődött.