Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy fölénnyel nyerte a gödi polgármester-választást a Fidesz által kiváló jelöltnek tartott exolimpikon, Kammerer Zoltán 

Jelentős különbséggel választották polgármesternek Gödön a vasárnapi időközi önkormányzati voksoláson Kammerer Zoltánt. A volt kajakos nem a Fidesz színeiben indult, de a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Tuzson Bence korábban kifejezte, hogy kiváló jelöltnek tartják a háromszoros olimpiai bajnok exolimpikont, saját jelöltet nem indítottak.

Mint ismert, a választást azután írták ki, hogy Balogh Csaba, korábban momentumos, majd független polgármester „a NER helyi és országos többsége” elleni szélmalomharcra hivatkozva februárban bejelentette lemondását. A választáson az ellenzéki pártok sem indítottak saját jelöltet.

Kammerert hatalmas fölénnyel választották a város első emberévé. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint 82, 35 százalékos feldolgozottságnál az alábbi szavazatarányok alakultak ki:

  • Kammerer Zoltánra a választáson résztvevő gödiek  57,88 százaléka adta voksát;
  • az ex-DK-s, a Kapu CIKK Egyesület színeiben indult Szilágyi László 28,81 százalékot kapott; 
  • Rataj András ugyancsak független jelöltre 13,31 százaléknyi állampolgár adta szavazatát. 

A szavaztok megoszlása 82,35 százalékos feldolgozottságnál. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

A Pest megyei kisvárosban az időközi választásokhoz képest viszonylag sokan vettek részt a voksoláson. A választásra jogosultak több mint 39 százaléka élt a voksolás lehetőségével. 

A győztes ex-olimpikon kampánya főleg egyszerű jelmondatokból és kapcsolatrendszerének hangsúlyozásából állt: miközben az elmúlt hónapokban Facebook-oldalán naponta posztolt arról, hogy Göd ügyeiben illetékes döntéshozókkal (pl. a város adóbevételének jelentős részén ülő Pest megyei önkormányzat elnökével) és más befolyásos emberekkel (pl. helyi vállalkozókkal), illetve a helyi közösség életében fontos, köztiszteletben álló személyekkel beszélget, a polgármesterjelölt konkrét intézkedéseket felsorakoztató programot nem mutatott be.

Kammerer nem válaszolt lapunknak, amikor a Samsungról kérdeztük, nem ment el a Szilágyi Lászlót támogató civilek által szervezett polgármesterjelölti vitára, és nem élt azzal a lehetőséggel sem, hogy bemutatkozzon a választóknak a helyi lapban. Ehelyett önálló, nyolcoldalas kiadvánnyal állt előamelyben megszólalt a város lakóit közvetve vagy közvetlenül, de mindenképp súlyosan érintő témában:

„Új alapokra fogjuk helyezni a források felhasználásának kérdéskörét. Ez azt jelenti, hogy időt, energiát nem kímélve dolgozni fogunk azon, hogy a Pest Vármegyénél rendelkezésre álló forrásokat, élve aktív kapcsolatrendszerünkkel, hatékonyan kihasználjuk. Ragaszkodunk továbbá ahhoz, hogy a Samsung gyár legyen valódi része a gödi közösségnek és érezhetően szolgáltasson az itt élőknek. Ehhez elengedhetetlen a tárgyalások stratégiai újragondolása, vagyis úgy fogjuk a kétoldalú kapcsolatokat megtervezni, hogy olyan eredményes tárgyalásokat folytassunk a gyárral, amelyeknek köszönhetően azok pozitív hatásait a lakosság a mindennapok során is érezze. Eközben vigyázó szemünket a gyárra vetjük.”

– írta.

Arról, hogy melyik jelölt hogyan határozta meg viszonyát a város lakóinak életét évek óta megnehezítő akkumulátorgyárhoz, ebben a cikkben írtunk bővebben.