Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mikepércsi anyák szembesítették Debrecen polgármesterét, hogy megszegte ígéretét, miszerint meghallgatja őket

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület közérdekű adatigényléssel fordult Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatához, egyszersmind vissza is szóltak Papp László polgármesternek, aki hivatalos levélben próbálta menteni a menthetetlent, miután nem tartotta be korábbi ígéretét.

A polgármester ugyanis korábban ígéretet tett a Mikepércsi Anyáknak, hogy közmeghallgatáson igyekszik eloszlatni a debreceni CATL akkumulátorgyár közösségükre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kételyeiket.

A polgármester ígérete a január 9-i debreceni közmeghallgatáson hangzott el, mint az alábbi videó is megörökítette:

Papp László ahelyett hogy közmeghallgatást hirdetett volna, egy május 17-i egyeztetésre hívta meg Dr. Fónainé Pásztor Enikőt a szervezet elnökét, melyen Tímár Zoltánnal, Mikepércs polgármesterével fog tartani. Ezen Papp szerint megismerhetné a mikepércsi anyák aggodalmait – amit egyébként a szervezet rendszeres és konzekvens megnyilvánulásaiból eddig is megtehetett volna.

„A meghívást (…) elfogadni nem tudjuk, hiszen a kérésünk az volt, hogy a köz-meghallgatáson elhangzott ígéretének tegyen eleget, miszerint a mikepércsi embereket, mint érintetteket is tájékoztatja a debreceni döntésekről. Tisztelettel meg-jegyezzük, hogy mint írja, »a város közvéleményének tájékoztatása kiemelt fontosságú az ön számára«, ezért szeretnénk, hogy ez a fontosság Mikepércs lakossága felé is mutatkozzon meg”

– fejtették ki válaszukban a mikepércsiek. Ugyanis az ehhez hasonló közmeghallgatások célja, hogy az érintettek csoportja és a jelen esetben a felelősséget viselő polgármester között olyan párbeszéd alakulhasson ki, melynek keretében Papp kiállhat a mikepércsiek elé, és felelős vezetőként válaszolhatna a résztvevők kérdéseire és aggodalmaira. Az egyesület elnökének részvételével folytatott, polgármesterek közötti megbeszélés erre a Mikepércsi Anyák szerint nem nyújt teret.

Mindazonáltal továbbra is várják Papp Lászlót egy általa megadott időpontban Mikepércsre, hogy megtartsák a közmeghallgatást – ezzel párhuzamosan pedig közérdekű adatigényléssel fordultak az önkormányzathoz.

Ennek keretében Debrecen környezetvédelmi programját szeretnék megismerni, mert ez a dokumentum részletezné a környezet védelmére vonatkozó városi előírásokat, a kockázatok ismertetését, valamint a terveket – a településnek pedig kötelező lenne ilyen programot összeállítania, ami egyébként tartalmazhat önként vállalt feladatokat is.

„Az egyesület próbálta fellelni e dokumentumot, de nem jártunk sikerrel. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy Debrecen városának – amely most szándékozik 5 akkumulátorgyártással foglalkozó gyárat betelepíteni – nincs hatályos, a környezetvédelmi törvény által kötelezően előírt települési környezetvédelmi programja”

– írják közleményükben a Mikepércsi Anyák.

Az egyesület emellett szeretné megismerni a törvényben elrendelt, éves környezetvédelmi felmérések eredményeit is – valamint a dokumentumokat, miszerint ezek megtörténtek. Megismernék továbbá a település törvényileg rögzített feladataival összhangban

  • hogy hogyan fejleszti Debrecen a környezet védelmét, és hogyan tette ezt az elmúlt öt évben;
  • hogyan gondoskodik erről a Déli Ipari Parkban és a leendő akkugyárak esetében;
  • hogy hogyan működik együtt a város a környező önkormányzatokkal, és hogyan tájékoztatta őket a környezetvédelmi kérdésekben az elmúlt tíz évben;
  • illetve azt is szeretnék megtudni, hogy a város megküldte-e a dokumentumokat az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervekhez.

A mikepércsi lakosok kedélyeit már tavaly nyár óta borzolja a Debrecen új ipari parkjába, de Mikepércstől mindössze két és fél kilométeres közelségbe tervezett akkumulátorgyár.

Az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártásának élvonalába tartozó CATL gyárát tavaly Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország történetének addigi legnagyobb zöldmezős beruházásaként méltatta. Ez ugyanakkor nem megnyugtató azon lakosok számára, akik a leendő veszélyes vegyi üzem közelében laknak, pláne az akkugyárakkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok alapján. Ezekre jó példa a gödi Samsung, melynek közelében folyamatos zajszennyezéstől szenvednek a lakók, és a gyanú szerint előfordul, hogy veszélyes anyagok szivárognak a földbe, hovatovább a dolgozók számára is veszélyes munkahely.

Debrecenben emellett a gyár vízfogyasztása aggasztja a helyieket, valamint hogy nem egyértelmű, hogy a gyár felkészült-e bizonyos jellegű balesetekre. Ez kiderült a debreceni vízügyi igazgatóság tanulmányából is, a problémát pedig a maga módján kezelte a kormány vagyis kirúgta az igazgatót.

Debrecenben pedig csak tetézi a problémákat, hogy a friss hírek szerint egy másik akkumulátorgyár is épülni fog. Minderről nemcsak a mikepércsiek, de a debreceniek is szívesen beszélnének személyesen a polgármesterükkel, de ők sem járnak több sikerrel. A köz nélküli közmeghallgatások bevezetésével pedig országosan, bármilyen ügyben, valamennyi érintettek egyre kevesebb lehetősége lesz arra, hogy az elvileg felelős, választott vezetőket személyesen szembesítse kérdéseivel és kritikáival.

Címlapkép: Tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecenben 2023. február 9-én. Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce