Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hagyják annyiban a debreceni civilek, személyesen akarnak beszélni a polgármesterrel az akkumulátorgyárról

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Minden információt, minden aggodalmat figyelembe veszünk, akkor amikor kialakítjuk a stratégiánkat a városi fejlesztésekkel kapcsolatban”

– írta Papp László, Debrecen polgármestere a Debreceinek az akkumlátorgyár ellen nevű csoportnak több mint 40 nappal azt követően, hogy a civilek február 9-én átadtak neki egy petíciót, melyben a városba tervezett akkumulátorgyár épülésének megakadályozására kérték a városvezetőt. Mindez a Debreceinek az akkumlátorgyár ellen keddi közleményéből derült ki, amelyet szerkesztőségünknek is eljuttattak. 

Debrecen jegyzője, Szekeres Antal átveszi a civilek petícióját 2023. február 9-én. Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce

A civilek azt írják, hogy a felvetésekre adott válaszokból nem sok konkrétum derült ki, a polgármester helyette olyan mondatokkal próbálta kezelni a helyzetet, mint hogy: „ebben az ügyben és minden más ügyben a debreceniek érdekeit képviseljük”.

A helyi aktivisták a polgármester március 30-án kelt válaszlevelét is közreadták, amelyben Papp László azt írja, hogy „környezetvédelmi szempontokat a legmesszebb menőkig érvényre kell juttatni” az országos érdeklődésre számot tartó CATL-üzem ügyében.  

A polgármester szerint ez Debrecenben úgy valósulna meg, hogy a termelőüzemektől független iparfelügyeleti és környezetvédelmi monitoring rendszert épít ki a Debreceni Egyetem és az önkormányzat egy közös projekt keretében, melynek célja az adott környezeti elemek minőségi és mennyiségi paramétereinek rendszeres nyomonkövetése, különböző típusú mérések alkalmazásával, a mérési eredmények rögzítésével, rendszeres kiértékelésével. A monitoring rendszer a felszíni és a felszín alatti vizeket, a talajt és a levegőt különböző műszerekkel szenzorokkal figyeli, melyet fizikai mintavétel is folyamatosan nyomon követ majd – ígéri Papp László. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy monitoringkút a gödi Samsung területén is van, ám idén janárban az Átlátszó kiderítette, hogy onnan 2016 óta nem vettek vízmintát, ráadásul a kutat 2018-ban be is temették.

A petícióra válaszlevél nem elégítette ki a civilek kíváncsiságát, így annak kapcsán további tisztázandó kérdéseket tettek fel egy új levélben, amelyekre a polgármester ezidáig nem válaszolt.

A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen tudni szeretnék, hogy 

  1. Előzetesen miért nem lettek megkérdezve a helyi lakosok a gyár építésével kapcsolatban?
  2. A válaszlevélben a polgármester úgy fogalmaz: „Támogatni és biztosítani fogjuk azt, hogy sem ez a beruházás, sem pedig egyetlen más ipari beruházás ne jelentsen veszélyt, vagy ne legyen káros következménye Debrecen város polgáraira.  Erre hivatkozva a civilek hiányolják a teljes, Debrecen városába tervezett CATL beruházás dokumentációjába való betekintés lehetőségét és rálátást a teljes tervezett beruházás károsanyag-kibocsátását, víz- és energiaigényét illetően. Szeretnék látni továbbá a városban már meglévő (TEVA), az ide tervezetten folyamatban lévő (Ecopro , Semcorp) és a garantáltan megvalósuló (BMW) beruházások összeadódó környezeti terhelését feltáró tanulmányt.
  3. A polgármester  kiemeli azt is, hogy „A transzparenciát és a város közösségének bizalmát a Debreceni Egyetem elismert szakemberei és civil kontroll is biztosítja majd.” Ezzel összefüggésben szeretnék megtudni a civilek, hogy kik vennének részt a fentebb idézett civil kontroll biztosításában. Milyen szempontok és kinek a döntése alapján lesznek / lettek kiválasztva erre az emberek?
  4. Arra is kíváncsiak az aktivisták, hogy a polgármester miért ellenzi, vagy határolódik el attól, hogy akár helyi népszavazás formájában, akár más úton megkérdezésre kerüljenek a debreceni lakosok? 

A február 9-i petícióátadáson a civilek megkérték az aláírásokat átvevő jegyzőt, hogy segítsen összehozni egy találkozót a polgármesterrel, hogy személyesen is elmondhassák az érveiket az akkumulátorgyár épüléséről. Most ismételten megkérték Pappot, hogy a következő egy hónapban biztosítson alkalmat a személyes találkozóra.

Címlapkép: Tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecenben 2023. február 9-én. Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce